Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Çocuklu ailelerin akıllarını en fazla kurcalayan sorulardan birisi de evlatlarının finansal başarısını nasıl garanti altına alabilecekleridir. CNBC’nin haberinde yeminli mali müşavir ve 2050 Wealth Partners Eş-CEO’su Rianka Dorsainvil bunun için atılması gereken birkaç adıma dikkat çekti:
1. Gelecekteki eğitim maliyetleri için para biriktirin
Üniversite maliyetlerinin yanı sıra kitaplar, bilgisayar ve genç odası gibi harcamalar çocuklu aileler için ciddi maliyet yükleri oluşturuyor. Bunun yanı sıra gençlerin üniversite döneminde öğrenci kredisine ihtiyaç duymadan yaşamlarını devam ettirebileceği bir birikime sahip olması da kariyerlerinin ilk yıllarında önemli bir yükten kurtulmasını sağlayabilir.
Dorsainvil bunun için ailelerin vergi yükü olmayan tasarruf hesaplarını tercih etmesi gerektiğini belirtiyor. CEO böyle bir birikim oluşturmanın büyük faydalar sağlayabileceğine dikkat çekiyor.
Ancak CEO, ebeveynlerin bir çocuğun eğitimi için kendi finansal refahlarından feragat etmemesi gerektiğini de söyledi.
Dorsainvil, “Emekliler için kredi yok. Bu nedenle müşterilerimize çocuklarımızın eğitimi için tasarruf etmelerinin çok önemli olduğunu söylüyoruz. Ancak öncelikle finansal oksijen maskelerinin taktıklarından ve kendi emeklilik tasarruflarını gerçekleştirdiklerinden emin olmalarını istiyoruz” ifadelerine yer verdi.
2. Çocuğunuz yerine yatırım yapın
Çocukları için yatırım yapmak isteyen ve fonlarını bankada nakit olarak tutmak istemeyen ebeveynler bunu ebeveyn aracılık hesapları üzerinden yapabilirler.
Reşit olmayanlar için ebeveyn tarafından kontrol edilen yatırım hesapları mevcut. Hesaptan yararlanan kişi yetişkinliğe ulaştığında, para onun olur. Bu hesaplara yapılan hediyeler ve transferler iptal edilemez. Yararlanıcı daha sonra bu parayı herhangi bir amaç için kullanabilir.
Dorsainvil bu tür hesaplarla ilgili açıklamasında, “Bana kalırsa ebeveynler kendilerine şu soruyu sormalı. Çocuğunuz yetişkin olduğunda bu paraya sahip olmaktan vazgeçmeyi gerçekten istiyorlar mı? Asıl kilit soru budur” ifadelerine yer verdi.
Ebeveynlerin çocukları adına yatırım yapmaları için başka yollar da var, ancak bunlar daha zor olabilirler. Örneğin, ebeveynler reşit olmayan biri için bir bireysel emeklilik hesabı oluşturabilir. Ancak ABD’de bunun yapılabilmesi için çocuğun belli bir miktar gelir elde etmiş olması gerekiyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Türkiye’de ise 18 yaş altı bireyler için %30 devlet katkısı ile bireysel emeklilik programlarına girebilmek mümkün.
3. Bir vasiyet planı oluşturun veya güncelleyin
Yalnızca zenginlerin vasiyetlere ve diğer emlak belgelerine ihtiyaç duyduğu yönünde yanlış bir inanış var. Ancak Dorsainvil her ebeveynin bu tür bir belgeye sahip olmasının önemli olduğunu söylüyor.
Vasiyetname, ölümünüz durumunda eşyalarınızla ve diğer varlıklarınızla ne yapmak istediğinizi paylaşan yasal bir belgedir.
Bu özellikle de küçük çocuklu aileler için önemli bir konudur: Dorsainvil, vasiyetnamelerde, ebeveynin kendilerine bir şey olması durumunda çocuklarının velayetine kimin sahip olmasını isteyecekleri sorusuna cevap veren bir vesayet maddesi olduğunu da söyledi.
Dorsainvil, her iki ebeveynin de erken vefat etmesi ve yaşayan bir vasinin olmaması durumunda, devlet veya mahkemenin genellikle, bir irade olmadan, çocuğa ne olacağına karar vereceğine dikkat çekti.
CEO, “Her ebeveynin, artık orada olmadıklarında da çocuklarına ne olacağını bilmek istediklerinden eminim” dedi.
Avrupa’da dikkat çeken istatistik: 20 yılda en çok Türkiye'de düştü!
Yatta 'evlenme teklifi' dolandırıcılığı iddiası!
İngiliz kulüplerinin kumarbaz patronları
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.