<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatÇocuklara parayı öğretmenin 10 adımı----

Çocuklara parayı öğretmenin 10 adımı

Çocuklara parayı öğretmenin 10 adımı
25 Nisan 2023 - 15:49 www.finansingundemi.com

Paranın nasıl işlediğini anlamak çocuklara erken yaşlarda akranlarına göre büyük bir avantaj sağlayabilir. Finans uzmanları paranın doğru kullanımının öğretilmesi için her yaştan çocuklara tavsiyelerde bulunuyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Parayı öğrenmek finansal okuryazarlığın temeli ve finansal bağımsızlığı sağlamanın anahtarı niteliğindedir. Ancak finans eğitimi birçok okulun müfredatı içerisinde bulunmuyor.

CNBC’nin haberine göre Jumpstart Coalition’ın Başkanı ve CEO’su Laura Levine, “İnsanlara sorduğunuzda, çok az insan finansal eğitimin kötü bir şey olduğunu söyleyecektir. Ancak bunu okul sistemine uygulamak söz konusu olduğunda, bu bir öncelikler meselesidir” ifadelerine yer verdi.

Söz konusu tablo yetişkinlerin ve özellikle de ebeveynlerin parayla ilgili temel konsepti öğretebilmek için sorumluk üstlenmesi gerektiği anlamını taşıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, haberde finans uzmanları erken yaşlardan lise mezuniyetine ve ötesine kadar çocuklara Finans alanında verilmesi gereken parayla ilgili 10 derse dikkat çekiliyor:

5-9 yaş arası

1. Sık sık parayla ilgili konuşma yapın

Çocuklar anaokulundayken, hatta daha erken yaşlarda, paranın ne için kullanıldığı, nasıl kazandığımız ve ne kadar eşyaya mal olduğu gibi bazı temel kavramları tanıtmaya başlayın.

Çocuklar ve gençler için bir bankacılık ve yatırım uygulaması tasarlayan Greenlight’ın Eğitim Direktörü Jennifer Seitz, “Para hayatın içerisindeki pratik bir araçtır, bu yüzden gizemli bir kavram olmasına izin vermeyin. Çocuklar bu erken yaşlarda odaklanma ve öncelik verme yeteneklerini geliştiriyorlar ve aynı zamanda başka bir şey yerine bir şey seçmek için yaptığınız karşılaştırmaları anlıyorlar” dedi.

Haberde ebeveynlere kazanmak, harcamak veya biriktirmek gibi parayla ilgili kelimeleri seçerek öğretmek öneriliyor. Ebeveynlerin bir alışverişin veya unutulmaz bir aile tatili için para biriktirmenin nasıl çalıştığını anlatması tavsiye ediliyor.

Günlük hayatımız genellikle kanıksadığımız ancak çocuklarımızla paylaşmamız gereken "para anlarından" oluşur. Çocuklara en iyi fiyatı nasıl seçtiğinizi veya markette neden indirimli alışveriş yaptığınızı anlatın. Eğlenceli bir tatil için nasıl para biriktirdiğiniz açıklayın.

"Para konuşmalarını" günlük konuşmaların bir parçası haline getirmek, çocuklarınızın, eşinizin ve diğer yetişkinlerin finansmanı hakkında konuşmayı kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır.

Seitz, "Çocuklar ilgilerini topladığında bu konular hakkında konuşmaktan kaçmamak, paraya ilişkin olumlu bir bakış açısı oluşturulmasına yardımcı olacaktır" dedi.

2. İstek ve ihtiyaçlar arasındaki ayrımı yapın

Çocuklara aradaki farkı anlayabilmeleri için neye ihtiyacı olduğunu ve ne istediklerini sorun.

Süpermarkette, önce ihtiyaçlara, sonra isteklere para harcayarak parayı sorumlu bir şekilde kullanmayı nasıl düşünmeniz gerektiğini açıklayın. Örneğin, şeker, oyuncak veya çıkartma almadan önce sepetinize yumurta, süt ve ekmekle doldurabilirsiniz.

Çocuğunuza, paranın nasıl kullanıldığına dair her zaman bir plan olması gerektiğini bildirin. Zira hevese dayalı alışveriş yapmak ekstra paranız olduğu zamanlar yapılabilecek bir lükstür.

10-14 yaş arası

3. Para kazanma yöntemlerini tartışın

Çocuğunuzun para kazanmanın yollarını bulmasına yardımcı olun, böylece hedeflerine doğru tasarruf etmeye başlayabilirler.

İmkanınız varsa, çocuğunuza biraz harçlık verin veya belirli ev işlerini yapmaları için onlara ödeme yapın. Seitz, "Para kazanmalarına ve ekstralar için ödeme almalarına izin verin. Ev işleri çocuklara yaşam becerilerini öğretir" diyor.

Bir ev işinin ne kadar değerli olduğunu belirleyin, böylece paranın ne kadarının seçtikleri bir hedef için tahsis edilebileceğini bilirler.

4. En sevilen market ürünleri için bir bütçe izleyin

Evinizin ihtiyaç duyduğu eşyalar için belirli bir bütçeyle market alışverişine çıkın ve çocuğunuzun en sevdiği veya en çok kullandığı eşyalardan bazılarını ekleyin.

Çocuğunuzu veya çocuklarınızı, favorilerinden bazıları da dahil olmak üzere bir avuç eşya alması için belirli bir reyona gönderin. Öğeleri bütçelenen tutarın altında tutmalarını söyleyin ve en iyi teklifi elde etmek için ve en uygun maliyetli öğeleri aldığınızdan emin olmak için "birim fiyatlarına" bakmalarını tavsiye edin.

Çocukların kendilerine güvenlerini artırmasına yardımcı olun ve kendi imkanları dahilinde yaşamalarını sağlayarak onlara finansal sorumluluk duygusu verin.

5. Bir hayır kurumu seçin ve yardım yapın

Çocuğunuz biraz para kazanmaya başladığında, onlara hayır işi yoluyla başkalarına yardım etmenin önemini öğretin. Bir hayır kurumu seçmelerini sağlayın. Yapılacak yardımlar para, yiyecek, kıyafet veya başka insanlarla zaman geçirmek şeklinde olabilir.

15-17 yaş arası

6. Ergen yaştaki çocukların sadece markayı değil hisse senedini de satın almasını öğretin

Ergenlik yaşına giren gençler markalarla ebeveynlerinden daha fazla ilgilenebilirler. Bu nedenle onları sevdikleri bir şirkette hisse senedi sahibi olma fikrini aşılayın.

Bir yatırım hesabı açın, böylece erken yaşta hisse senedi sahibi olmayı hisse senedine giriş ve çıkış yapmayı öğrenebilirler. Çocuğunuza, bir şirketin, bir yatırım fonunun veya borsa yatırım fonunun kısmi bir payını 1 dolar gibi düşük bir fiyata satın alarak yatırım yapma konusunda uygulamalı deneyim kazandırabilirsiniz.

Seitz, "Servet inşa etmenin sırrı o kadar da gizli değil: yatırım yapmak. Ne kadar uzun yatırımlar getiri elde ederse, o kadar çok para kazanabilirler” dedi.

7. Tasarruf ve yatırım konusunda yüreklendirin

Gençleri, yaz tatilinde çalıştırarak ve bir tasarruf hesabı veya emeklilik hesabı oluşturarak tasarruf alışkanlığına teşvik edin.

Zorlu günler için ve yatırım yapmak için para biriktirdiklerinden emin olun. Gençlerin kazandıkları gelirli tasarrufa ayırmasını sağlayan çocuklar için devlet destekli bireysel emeklilik hesapları bulunuyor. Ancak yetişkinlerin reşit olmayan çocukları için tasarruf hesapları açmaları gerekiyor. Söz konusu hesaplarda çocuklar reşit olana kadar ebeveyn kontrol yetkisine sahiptir ve genç yetişkin reşit olduğunda hesabı devralır.

Yetişkin çocuklar (18 yaş ve üzeri)

8. Bütçe oluşturun

Aylık giderlerini ve gelirlerini gözden geçirin. Harcamalarının çoğunu ödüyor olsanız bile, küçük harcamalar için bir harcama bütçesi belirlemelerini sağlayın.

Karşılamaları gereken faturaların bir parçası olarak tasarruf yaptıklarından emin olun. Bu noktadan sonra gençlerin para biriktirme disiplinine, gelecekte bir acil durum fonu oluşturmaya teşvik etmek yardımcı olacaktır.

9. Vergilerin nasıl işlediğini öğretin

Çocuğunuz maaşlı bir iş bulacak kadar büyüdüğünde, maaşlarından kesilen vergilerin etkisini anlamaları gerekir. Serbest bir meslekte çalışan gençlerinse ne kadar vergi ödemeleri gerektiğini açıklayın.

10. Genç bir yetişkinin kredi kartı almasına ve sorumlu bir şekilde kullanmasına yardımcı olun

Para kazanma, bütçeleme, harcama, tasarruf ve yatırım yapma konusunda bir işlem yapmanın yanı sıra, genç yetişkinlerin borçlanmayı veya kredi kullanmayı ve borçlarını sorumlu bir şekilde yönetmeyi anlamaları da gerekir.

Prudential Financial’ın Yeminli Mali Müşaviri Deri Freeman ebeveynlere gençler için, “Kredi kartı almaları ve her ay bakiyeyi düzenli bir şekilde ödemeleri konusunda onları teşvik edin. Bu sayede gelecekteki finansal işlemleri için güçlü bir kredi geçmişi oluşturmalarına yardımcı olabilirsiniz” dedi.

BES'te birikimler değer mi kaybediyor?

 

Erken emekli olanlara önemli uyarı

 

ABD'de skandal karar! Çocuk işçiliği yasallaştı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)