Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Avustralya'daki araştırmacılar brüksel lahanası, karnabahar ve lahanayı da içeren brassica sebze grubundan enzimlerin tükürükteki bakterilerle birleştiğinde kalıcı kokular üretebildiğini ortaya koydu.
Uzmanlar, Journal of Agricultural and Food Chemistry adlı bilimsel dergideki yazılarında, ebeveynlerin ve çocuklarının esasen benzer koku seviyelerine sahip olduğunu ve ağızlarında aynı tür mikrobiyomları (bakterileri) paylaştığını ileri sürdü.
Fakat çocuklar sebzeleri yemeyi genellikle reddederken, yetişkinlerin zamanla kokulara tahammül etmeyi öğrendiği görülüyor.
Damian Frank liderliğindeki araştırmacılardan oluşan ekibin bilimsel dergideki yazısında, "Brassica sebzeleri ve insan tükürüğü arasındaki etkileşimler ağız içi koku gelişimini etkileyebilir. Bu da bireysel algı ve beğeniyle bağlantılı olabilir" dendi.
"İlgili yetişkin/çocuk çiftleri arasında kayda değer bir ilişki olması ilginç bir bulgu."
Bilim insanlarına göre brassica sebzeleri, bitkideki bir enzimle etkileşime girince güçlü kükürtlü kokular üreten S-metil-L-sistein sülfoksit adı verilen bir bileşik içeriyor.
Bu durum, bazı insanlardaki ağız bakterilerince üretilen aynı enzim için de geçerli.
Önceki çalışmalarda, yetişkin tükürüklerinde değişen seviyelerde bu enzimin varlığı bulunmuştu. Fakat şimdiye kadar benzer durumun çocuklar için de geçerli olup olmadığı ve çocukların gıda tercihlerini etkileyip etkilemediği bilinmiyordu.
Avustralya'nın ulusal bilim ajansı CSIRO'daki ekip, bir adım daha ileri giderek çiğ ve buharda pişirilmiş karnabahar ve brokolide söz konusu kokuyu üreten ana bileşikleri tespit etti. Daha sonra, yaşları 6 ila 8 arasında değişen 98 çocuk ve ebeveynlerinden oluşan çiftlerden bu temel koku bileşiklerini derecelendirmeleri istendi.
Hem çocuklar hem de yetişkinlerin en az sevdiği şey çürük, kükürtlü ve tiksindirici kokuya sahip dimetil trisülfit oldu.
Sidney Üniversitesi gıda ve duyu bilimcisi Dr. Frank, bahse konu kokunun çocuklar için ne kadar nahoş olabileceğini ABC'ye şöyle açıkladı:
"Bu gaz temelde osuruk ve çürüyen hayvanların kokularıyla ilişkilidir."
Tükürük örneklerini daha sonra ham karnabahar tozuyla karıştıran ekip, zamanla üretilen bileşik türlerini analiz etti.
Bireyler arasında büyük farklılıklar tespit etseler de çocukların genellikle ebeveynleriyle benzer seviyelere sahip olduğunu buldular. Araştırmacılar bunun açıklamasının muhtemelen benzer mikrobiyomlar olduğunu ileri sürüyor.
(Independent Türkçe)
Düzenli brokoli tüketiminin faydaları!
İngiltere'de marul ve brokoli krizi
O kadar brokoliyi boşuna mı yedik
Piştikten sonra limon yağ tuz ile tatlandirarak servis edilmeli Sarımsak sütle kaynatildiktan sonra yemekte kullanılır ise kokusu kalmaz
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.