Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Çocuk sahibi olmanın getirileri her iki ebeveyn arasında paylaşılır. Ancak Birleşik Devletler Ulusal Bilimler Akademisi’nde yayınlanan son bir araştırmaya göre anneler çocuk sahibi olmanın dezavantajlarını daha çok hissediyor.
Rapora göre kadınların eğitim düzeyleri yükseliyor ve işyerinde üst düzey liderlik pozisyonlarında daha fazla temsil ediliyor. Ancak kadınların işgücünden ayırılma veya bakım sorumlulukları nedeniyle çalışma saatlerini azaltma olasılığı erkeklerden daha yüksek. Araştırmalar, bazı kadınların daha az ödeyen ancak aile sorumluluklarını yerine getirmek için daha fazla esneklik sağlayan meslekleri de seçtiğini gösteriyor.
Bu bakım talepleri, genellikle "annelik cezası" olarak adlandırılan kalıcı bir cinsiyete dayalı ücret farkına büyük ölçüde katkıda bulunuyor. CNBC’nin haberine göre, akademinin PNAS dergisinde yer alan araştırmanın yazarları, “Anneler için, istihdam rakamları ve istihdam edilme şartına bağlı getiriler doğum sırasında keskin bir şekilde düşüyor ve daha da kötüsü, doğumdan sonra kalıcı olarak daha düşük kalabiliyor" ifadelerine yer verildi.
ABD Ulusal Kadın Hukuku Merkezi'nde araştırma başkan yardımcısı olan Jasmine Tucker'a göre, kendini tekrar eden dinamikler de söz konusu.
Tucker, “Bir çocuk hastaysa ve birinin iş gününden zaman ayırması gerekiyorsa, daha az maaş aldıkları için bu zamanı ayıran kadın olacaktır. Bu ekonomik açıdan da daha anlamlı. Dolayısıyla bu kendi kendini gerçekleştiren bir kehanet haline geliyor" açıklamasında bulundu.
Erkeklerse ebeveyn olarak hiçbir şekilde “ceza” ile karşı karşıya kalmıyorlar. Üstelik İngiliz sendika derneği TUC tarafından hazırlanan farklı bir rapora göre çocuk sahibi olan babalar ücretlerinde “ikramiye” görmenin tadını çıkarıyorlar.
Araştırmada babalarınsa çocuk sahibi olmayan erkeklerden %20 daha fazla kazandığı görülüyor.
Çalışan annelerin evde yine ağır bir sorumluluk bekliyor
Çalışan annelerin karşı karşıya kaldıkları sorunlar sadece işyerleriyle alakalı değil. Pew Araştırma Merkezi anketlerine ve analizlerine göre kadınlar eşlerinden daha fazla kazansalar bile çocuk bakımı sorumluluklarını daha fazla yükleniyorlar.
Pew Kıdemli Araştırmacısı Richard Fry, “Daha eşitlikçi evlilikler mevcut olsa da evdeki görevleri eşitlenmedi. Bakım için harcanan zamandaki cinsiyet dengesizliği, kadınların geçimi sağladığı evliliklerde bile devam ediyor” ifadelerine yer veriyor.
Üstelik annelerin karşı karşıya kaldığı “ceza” kadınların daha çok kazandığı ailelerde daha büyük. PNAS araştırması doğum öncesi erkek partnerlerinden daha fazla kazanan kadınların getirilerinde %60’lık düşüş yaşadığını ortaya koydu.
Daha fazla hibrit meslek çalışan annelere yardımcı olabilir
Bank of America'nın Baş Yatırım Ofisi'nde kıdemli yatırım stratejisti olan Lauren Sanfilippo, ABD'de çocuk bakımının yüksek maliyetinin kadınların işgücüne katılımı üzerinde ağır bir yük oluşturmaya devam ettiğini ve değişen işyeri dinamiklerinin kadın çalışanlara yardımcı olabileceğini söyledi.
Kovid-19 pandemisinden sonra birçok çalışan, ofise dönüş planlarına karşı geri adım attı. Sonuç olaraksa haftada üç gün yüz yüze çalışmayı belirten hibrit çalışma modelleri iş dünyasında yeni bir norm haline geldi.
McKinsey Global tarafından hazırlanan bir rapora göre, ofis katılımı pandemi öncesi seviyenin %30 altında sabitlendi.
Konuyla ilgili diğer raporlarsa, hibrit çalışmanın kadınların çocuk sahibi olduktan sonra da işgücünde kalmalarına yardımcı olduğunu gösteriyor.
Sanfilippo açıklamasında "Sonunda annelik cezasının bu hibrit çalışma ortamı tarafından biraz yumuşatıldığını göreceğiz. Pandemiden bu yana çalışma uygulamalarında biraz daha fazla esneklik var ve bu iyi bir şey” açıklamasında bulundu.
Akbank VikiMaraton’da “iş hayatında kadın” içerikleri mercek altına alınacak
Finans sektöründe kadının rolü hızla artıyor
Ünlü fintek CEO’sundan 8 Mart mesajı: Kadınları değil sistemi düzeltin
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.