<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkCitigroup’un Rusya’da seçeneği kalmadı----

Citigroup’un Rusya’da seçeneği kalmadı

Citigroup’un Rusya’da seçeneği kalmadı
10 Mart 2022 - 13:09 www.finansingundemi.com

Batı ülkeleri tarafından Rusya’ya uygulanan sert yaptırımlar, Citigroup’un Rusya’da bulunan operasyonları için seçenek bırakmadı. Birimin satışını değerlendiren banka için, şimdi birimi tamamen kapanma ihtimali yükseldi.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Citigroup uzun süredir Rusya’da bulunan perakende bankacılık biriminin satışını planlıyor. Ancak Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından ülkeye uygulanan sert yaptırımların sonucunda, banka birimini tamamen kapatmak durumunda kalabilir. Rusya’daki perakende operasyonlarından çıkış planları, Citi CEO’su Jane Fraser’ın stratejisi kapsamında bir yıldır sürüyor. Banka uluslararası tüketici bankacılığı ağını küçültme stratejisi izliyor.

Ancak yaptırımların ardından birimin potansiyel alıcılarının sayısı azaldı. Bunun sonucunda Citi, yüksek bir maliyetle de olsa birimini kapatabilir. Citi yetkililerinden yapılan açıklamada, “seçeneklerimiz azalıyor… birimi kapatmak tek seçenek olabilir” dendi. Bankadan yapılan resmi açıklamada Citi’nin Rusya’da tüketici bankacılığından çekilme planlarının devam ettiği söylenirken, “bu çıkış için çalışmaya devam ederken, mevcut koşullar ve yükümlülükler altında daha sınırlı bir operasyon yürütüyoruz” dendi.

Batı ülkelerinden yüzlerce şirket, işgali protesto etmek amacıyla Rusya’dan çekildiğini açıkladı. Petrol devleri BP ve ExxonMobil gibi bazı şirketler savaş nedeniyle Rusya girişimlerindeki hisselerini bırakacaklarını duyurdu. ABD Eski Hazine Bakanlığı Yetkilisi Brian O’Toole, “Rusya’daki operasyonlarından çıkmaya çalışan bir batı şirketiyseniz, bunu yapmak için oldukça güç bir dönem” dedi.

Citi’den çarşamba günü gelen açıklamada, “Rusya’da içerisinde birçok ABD ve Avrupa kurumunun da bulunduğu kurumsal müşterilerimizin operasyonlarını askıya almasını ya da kapatmasını destekliyoruz” dendi. Rusya ekonomisinin küresel finans sistemiyle bağlantısını yitirmesinin ardından, ülkedeki operasyonlarının yeniden değerlendirileceği söylendi. Citi Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin tırmanmaya başlamasından önce, Rusya perakende birimini satmayı hedefliyordu.

ABD bankası geçtiğimiz ay Rusya’yla ilişkili varlıklarının 10 milyar dolar olduğunu açıkladı. Wall Street uzmanları ise, ABD ve Avrupa’nın sert yaptırımlarıyla karşı karşıya olan bir ülkede birimin satışının yapılmasının görülmemiş bir durum olduğunu söyledi.

Financial Times’a açıklama yapan bir Wall Street uzmanı, “daha önce de savaş koşullarında yapılan anlaşmalar oldu. Ancak siyasi olarak bunun bir örneğiyle karşılaşmadım” dedi. Geçtiğimiz hafta açıklama yapan Fraser, Rusya’daki durumun belirsizliğinin sürdüğünü ve bunun “satış süreci için ne anlama geldiğini söylemek için henüz erken olduğunu” dile getirdi. Bir yaptırım uzmanı da Citi’nin operasyonlarının, gerilim devam ettiği sürece “baskı altında” olmaya devam edeceğini söyledi.

Citi’nin Rusya’daki potansiyel alıcılarının da yaptırımlardan etkilenme ihtimali yüksek. Bu nedenle yapılacak herhangi bir anlaşmanın, ABD hükümeti tarafından onaylanması gerekecek. Bu tür bir onay olmadığı takdirde alıcı havuzu, Rusya’da yaptırımlara maruz kalmayan şirketler ve savaşta daha tarafsız yaklaşım sergileyen Çin gibi ülkelerden alıcılarla sınırlı olacak. Potansiyel alıcıların sınırlı olması da satışın oldukça düşük bir fiyattan yapılma ihtimalini artırıyor. Bir başka Wall Street uzmanı, “potansiyel bir alıcı olup olmadığı konusunda uzun ve dikkatli bir değerlendirme süreci gerekiyor. Aynı zamanda bu kişi ya da kurumlardan para almak isteyip istemeyeceklerini de düşünmeliler” dedi.

Bir diğer seçenek de birimi tamamen kapatmak. Ancak Wall Street uzmanları, bu tür bir hamlenin yaklaşık bir yıl süreceğini söylüyor. Banka aynı zamanda herhangi bir hamlede bulunmamayı da değerlendiriyor. Bir Citi yetkilisi, “birimi kapatmak da zor olabilir. Bekleyip görmek en mantıklı hamle olacak” dedi.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Citi, Sovyetler Birliği’nin yıkılmasının ardından Rusya pazarına giren ilk bankalar arasında. Banka, kurumsal bankacılık faaliyetlerine 1993 yılında, perakende bankacılık operasyonlarına ise 2022 yılında başladı. Citi o dönemden bu yana ülkedeki operasyonlarına bağlılığını sürdürse de diğer uluslararası bankalar, devlet destekli Rusya bankalarının rekabetinin yoğunlaşmasıyla çekilme kararı aldı.

Citi’nin Rusya’daki tüketici bankacılığı birimi Moskova ve St Petersburg gibi 10 şehirdeki lokasyonuyla 500 bin müşteriye hizmet veriyor.  Birim daha önce Rusya’nın “lider bankası” olmayı hedeflemişti. Citi’nin Rusya’daki müşteri mevduatları 2014 ve 2020 yılları arasında iki kat yükseldi. Mevduat yükselişi o dönemde memnuniyetle karşılanmış olsa da, 2022 yılında planlanan satış sürecini daha da karmaşık hale getiriyor. Oliver Wyman’dan Daniel Tannenbaum, “bu durum için yazılı bir kural yok. Uygulanabilecek kurallar olduğunu söyleyenler, geçtiğimiz iki haftanın krizine tanıklık etmemiştir” dedi.

Devamında, “bu kadar ağır yaptırımlar altında olan bir ülkedeki operasyonların nasıl kapatılacağı konusunda, tecrübe edinerek ilerliyoruz” ifadesini kullandı.

Ünlü banka Euro Bölgesi büyüme tahminini düşürdü

 

Rusya Avrupa Konseyi ile ilişkilerini sonlandırdı

 

Rusya iflasın eşiğinde

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)