Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Citigroup Meksika’da yaklaşık 100 yıl boyunca faaliyet göstermiş olsa da, ülkede bulunan perakende bankacılık alanından çekiliyor. Bankanın bu hamlesi, CEO Jane Fraser’ın küresel hedeflerinde küçülmeye gitme planlarının sonuncusu oldu. Gruptan yapılan açıklamada bankanın Meksika’da bulunan tüketici ile küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik bankacılık hizmetlerinden çekileceği söylendi. Citigroup Meksika’daki operasyonlarını Banamex isimli bir yan şirket üzerinden yürütülüyordu.
Hamle Fraser’ın Citi için planladığı “stratejik yenilenmenin” bir parçası. Financial Times’ın haberine göre bu planlar dahilinde, küresel ticari operasyonlarının büyük bir bölümünden çekilerek, daha büyük ABD rakipleri ile aradaki karlılık uçurumu kapatılmaya çalışılıyor. Citi’den yapılan açıklamada bankanın operasyonlarından satış yoluyla ya da halka arz yöntemiyle çekilebileceği söylendi. Citi Meksika’da bulunan bireysel bankacılık birimi ile ülkedeki kurumsal müşterilere hizmet veren biriminde faaliyet göstermeye devam edecek.
Fraser, “Meksika Citi için öncelikli pazarlardan biri ve bu durum değişmeyecek” dedi. 1929 yılından bu yana ülkede faaliyet gösteren banka, sermayesini Meksika’da bulunan tüketici biriminden, bankanın “kilit güçleri ve rekabet avantajı” bulunan alanlara yöneltecek. Yatırımcılar uzun yıllardır Citi’nin Meksika’da bulunan tüketici bankacılığı birimini satması için baskı yapıyor. Ancak yöneticiler daha önceki dönemlerde Meksika’nın düşük getirilerine rağmen stratejik olarak önemli bir pazar olduğunu dile getiriyordu.
Meksika’da bulunan tüketici bankacılığı birimi geçtiğimiz yılın ilk üç çeyreğinde bankanın gelirlerinin %15’ini oluşturdu ve yaklaşık 3,5 milyar dolarlık gelir sağladı. Bankanın tüketici bankacılığı alanındaki karlarının ise %11’ini oluşturdu. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre hamle Citigroup’un nisan ayında Asya, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’da bulunan tüketici bankacılığı birimlerinin büyük bölümünden çekilme kararı almasının ardından gerçekleşti.
O dönemde banka çekilmek istediği 13 pazar tespit etti. Bu açıklamanın ardından bu pazarların yarısından azındaki varlığını azalttı. Bu süreçte ise 2 milyar doların üzerinde zarar edildi. Tespit edilen pazarlardan çıkışlar tamamlandığında Citigroup’un ABD dışında perakende bankacılık faaliyetleri kalmayacak.
Bu da bankanın eski CEO’su Sandy Weill döneminde küresel bir tüketici bankası olma çabalarının sona erdiğini gösteriyor. Tüm tüketici bankacılığı operasyonlarından çekilmek, Citi’nin gelirlerini yaklaşık %14 oranında düşürecek olsa da karlılık üzerinde etkili olması beklenmiyor.
Citigroup: Avrupa 1 trilyon dolarlık elektrik faturasıyla karşı karşıya
Credit Suisse küresel ekonomik büyümede beklentilerini açıkladı
Coinbase kullanıcılarının hesap bilgilerine erişim sorunu
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.