BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisCiti: Türkiye'den çıkmayı düşünmüyoruz----

Citi: Türkiye'den çıkmayı düşünmüyoruz

Citi: Türkiye'den çıkmayı düşünmüyoruz
28 Mart 2012 - 07:22 www.finansgundem.com

Akbank’daki hisselerinin bir bölümünü satacağını duyuran Citibank’tan açıklama geldi

Akbank’daki hisselerinin bir bölümünü satacağını duyuran Citibank’ın Sözcüsü Shannon Bell, “Türkiye bizim için kilit pazar. Hisselerimizi yüzde 10’un altına düşüreceğiz. Ama Türkiye’den çıkmayı düşünmüyoruz” dedi.
AKBANK’daki yüzde 20 hissesinin en az yarısını satmayı planlayan Citigroup, “Türkiye’de Citibank A.Ş. ve Akbank ortaklığımız olmak üzere iki yatırımımız var. Her iki yatırım da bizim için önemli. Türkiye’den çıkmayı düşünmüyoruz” açıklamasını yaptı. Citibank Sözcüsü Shannon Bell, “Citi, sermaye yapısındaki yeniden yapılanma operasyonu kapsamında Ocak 2007’den bu yana yüzde 20 ortaklığı bulunan Akbank’taki hisse payını yüzde 10’un altına düşürmeyi planlıyor. Türkiye’yi son derece önemli bir pazar olarak görüyoruz. Akbank ile işbirliğimiz bizim için önemli. Türkiye ve Akbank’a çok değer veriyoruz” dedi.
Taahhüdümüz sürüyor
2007’de stratejik ortak oldukları günden beri Citigroup ve Akbank’ın oluşan sinerjiden yararlandığını kaydeden Bell şunları söyledi: “Citibank ve Akbank olarak müşterilerimize değer katacak işbirliği alanlarında çalışmalar gerçekleştirdik. Akbank’taki yatırımımızdan ve işbirliğimizden son derece memnunuz. Bundan sonra da Akbank ile işbirliğimizi sürdürmeyi çok istiyoruz ve bundan memnuniyet duyacağız. Akbank ile işbirliğimizi sürdürmeye yönelik taahhüdümüz devam ediyor.”
Piyasalardaki gelişmeler
Bell, şöyle devam etti: “Alınan satış kararı, dünyada sermaye piyasalarındaki genel gelişmeler ve Citi’nin Basel III uygulamasına hazırlık kapsamında yürüttüğü sermaye planlaması çalışmalarının sonucudur. Basel III düzenlemelerine göre, yüzde 10’un üzerinde bir sermaye payı ‘Büyük Yatırım’ olarak değerlendirilmekte olup, hisse sahibi şirket için ek sermaye yükümlülüğü getiriyor.” Citibank ve Sabancı Holding arasındaki hisse satış anlaşması gereği, Citibank’ın hisse satışında teklifi ilk olarak Sabancı Holding’e yapması gerekiyor.
Süreç piyasalara bağlı
Bell, satış işleminin ne zaman tamamlanacağı konusunda ise, “Akbank’ın hisse satışı, uygun piyasa koşulları ve gerekli onaylara tabi olan bir süreci kapsıyor. Dolayısıyla şimdiden zamanlaması ile ilgili yorum yapamıyoruz. Ancak sadece şunu söyleyebilirim, satış işlemi yerel düzenlemelere uygun olarak gerçekleştirilecek. Bunun ötesinde yorum yapmam doğru olmaz” değerlendirmesini yaptı. Citibank geçen hafta cuma akşamı New York Borsası’na, Ocak 2007’de yüzde 20 hissesini 3.1 milyar dolara aldığı Akbank’daki hisselerinin en az yarısını satmayı planladığı açıklamasını yapmıştı.
FED’in stres testi sonucuyla ilgisi yok
CITIBANK’ın Akbank hisselerini satış kararının geçtiğimiz haftalarda ABD Merkez Bankası’nın (FED) gerçekleştirdiği stres testinin sonuçlarıyla ilgili olmadığını kaydeden Citibank Sözcüsü Shannon Bell şunları söyledi: “Citi, stres testinde ‘başarısız olmamıştır’. FED raporunun açıkça ortaya koyduğu üzere Citi’nin, FED’in uygulamış olduğu ‘makro ekonomik koşullarda kötümser senaryolara dayanan stres test’i geçebilecek sermayesi bulunmaktadır. Citi, 2011 sonu itibariyle gerçekleştirdiği yüzde 11.8 (Tier 1) sermaye rasyosu ile dünyadaki en iyi sermaye oranlarına sahip finansal kurumlardan biridir.”
Çin ve Hindistan satışlarından 1 milyar dolar gelir sağlandı
CITIBANK, sermaye planlaması kapsamında Şubat 2012’de Hindistan’da HDFC’deki (Housing Development Finance Corporation Ltd.) hisselerini, satmış ve 722 milyon dolarlık geliri sermayesine eklemişti. Şirket, Shanghai Pudong Development Bank’daki hisse satışından da, 349 milyon dolar gelir elde etmişti.
2009’da ikiye bölündü
CITIGROUP küresel krizin başlarında sürecin olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla Ocak 2009’da, yeniden yapılanma sürecine girmiş ve ana şirketin değerini en üst düzeye getirmek için şirket yapısını iki ayrı bölüm olarak yeniden düzenlemişti. Her iki yeni bölüm için iki ayrı yönetim kadrosunun belirlendiği yeniden yapılanma ile, Citicorp ve Citi Holdings olarak iki ayrı şirket oluşturulmuştu. Buna göre Citicorp, 100’den fazla ülkede, şirketin global evrensel bankacılık modelinin rekabetçi avantajını arttırmaya odaklanırken, Citi Holdings de, aracı kurum ve perakende varlık yönetimi ile yerel tüketici finansmanı ve özel varlık havuzu birimlerinden oluşturulmuştu. Akbank, Citi Corp bölümünde yer alıyor. Citi CEO’su Vikram Pandit konu ile ilgili olarak, “Daha düşük risk ve daha verimli iş kolları ile Citicorp’un yüksek getiri sağlayan ve yüksek büyüme gösteren bir birim olmasını bekliyoruz. Yeni Citi Holdings birimi ile güçlü piyasa konumu olan ancak ana iş kollarımız dışında kalan iş kollarında risk yönetimi ve kredi kalitesine daha sıkı bir şekilde odaklanabileceğiz” açıklamasını yapmıştı. Hürriyet

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Oguz Dırane28 Mart 2012 17:36

    Kesin şube kapatacaklar yine:)

  • CAMIŞ28 Mart 2012 12:55

    ULEN EDİTOR ELİNİ KORKAK ALUŞTUMA LEN ÖLMEK BİDEFA BORSADA KAYBETMEMEK TE BİDEFA

  • CAMIŞ28 Mart 2012 12:46

    ÇIKMAYI DÜŞÜNMÜYORLARMIŞ YA KARIŞTIRMAYI CİTİRLAN

  • Şahin Şimşek28 Mart 2012 11:38

    Citibank şu ana kadar Türkiyede ne yaptıki? ne faydası olduki? ne yenilik getirdi? eskiden olduğu gibi fahiş fiyatlarla ürün ve hizmet satacağını zannetti. Olmadığını görünce onlarca şubesini kapattı. Hala kapatmaya devam ediyor. Hindistanda bile tutunamadılar. En ufak rekabet ortamında rekabete dayanamıyorlar. Hala 1970lerin dünyasında sanıyorlar kendilerini. Dünya değişti. Türkiye çok daha değişti. Citi de mutlaka değişecek ama ne zaman.