Citibank Türkiye Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, “Yurtdışında birçok yatırımcı Türkiye’de yatırımını daha fazla artırmak istiyor. Citi’nin dünya çapındaki pek çok müşterisi bölge merkezini buraya taşımak istiyor” dedi. Yabancı bir yatırımcının ‘yatırım’ kararı verirken ülkelerin göreceli üstünlüklerini karşılaştırdığını da anlatan Akçaoğlu, “İnanamayacağınız kadar çok CEO ve CFO ile konuşuyorum. Görüşümüzü soruyorlar. Biz Türkiye’de çok ciddi yatırım yapılabileceğine inanıyoruz. Önümüzde birçok potansiyel olduğunu düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.
Dünya'nın haberine göre, Para piyasalarında Fed’den kaynaklanan dalgalanmalar olsa da uluslararası yatırımcının ‘kısa’ değil ‘orta ve uzun’ vadeli baktığına işaret eden Akçaoğlu, “Dünya piyasalarının bu dönemde çok dikkatli takip edilmesi lazım. Hiçbir ülkeyi öbüründen ayrıştırmak mümkün değil. Bakıyorsunuz piyasalarda volatilite oluyor. Biz zannediyoruz ki bizden dolayı. Halbuki tüm gelişmekte olan ülkelere sirayet eden bambaşka bir gelişme olmuş. Bir ülkenin orta-uzun vadeli potansiyeli ile kısa vadeli yaşanabilecek volatiliteyi ayrıştırmak lazım. Yabancı yatırımcı ki dünyanın büyük oyuncuları bunlar, kısa vadeli bakmıyor. Hepsi orta-uzun vadeli baktığında büyük potansiyel görüyorlar, bizde buna katılıyoruz açıkçası” değerlendirmesinde bulundu. Akçaoğlu, globalleşen dünyada ülkeleri birbirinden ayrıştırmanın çok zor olduğuna da değinerek her geçen gün gelişmekte olan ülkelerde daha fazla yatırım imkanlarının ortaya çıktığına da değindi. Bazı araştırmalara da atıfta bulunan Akçaoğlu, “Bazı çalışmalara göre 2050 yılında dünya ticaretindeki aktivitelerin yüzde 80’i gelişmekte olan ülkelerin kendi arasında yapılacak” hatırlatmasında bulundu.
Türkiye’de faaliyet yelpazesi geniş
Yurtdışından gelip Türkiye’de yatırım yapmak isteyen çok ciddi yatırımcılarla görüştüklerini aktaran Akçaoğlu, Türkiye’nin yatırım için cazip olmasını da 3 sebebe bağladı. Serra Akçaoğlu, bunlardan birinin nitelikli insan gücü, ikincisinin Türkiye’nin jeopolitik konumu olduğuna işaret ederek üçüncüsünün de ekonomik yelpazenin genişliği olduğunu aktardı. Akçaoğlu, şöyle konuştu: “Yabancı yatırımcılar gelişmekte olan ülkelerin yapılarını tanıyorlar. Türkiye ekonomisi tek bir sektörden ibaret değil. Bizde otomotivden, turizme, tarıma kadar çok geniş bir ekonomik faaliyet yelpazesi var. Toplumun yüzde 50’si genç. Yabancı gözüyle baktığınızda dünyanın pek çok ülkesinde zorluklar var. Yabancı yatırımcı, maliyete bakar. Hangi ülkede ne yatırım yapabilirim, bu ülkelerde bu yatırımın maliyeti nedir, getirisi nedir? Riski nedir. Bunu gidiyor diğer ülkelerle kıyaslıyor.”
40 yılı devirdi, organik büyüyecek
Citibank olarak da Türkiye’deki büyüme planlarının eksenine dış ticaret işlemleri ve nakit yönetimini aldıklarını da ifade eden Akçaoğlu, Türkiye’deki varlıkları ve Citi Group’un global stratejisi nedeniyle Akbank hisselerinin satışının sorulması üzerine şu ifadeleri kullandı: “Türkiye planlarımızı değiştirmiyoruz. Citi’nin bu kararı Türkiye ile değil Akbank ile de değil... Dünya çapında azınlıkta olduğu yatırımlardan çıkıyor. Çünkü payı yüzde 10’un altında. Ama Citi Türkiye piyasasında 40 yıldır var ve eskiden olduğu gibi yatırımlarımıza devam edeceğiz.”
“200 yıllık tecrübeyi ülkemize getirmeye çalışıyoruz” diyen Akçaooğlu, Citibank Türkiye’de organik büyümeye odaklanacağına vurgularken bankanın 100 ülkede faaliyet gösterdiğini ve en iyi örnekleri, ürünleri buradaki müşterilerine sunmak için çalıştıklarını anlattı. Akçaoğlu, “Bundan sonra da sürekli büyüyerek Türkiye’deki stratejilerimizi devam ettireceğiz... Tüm dünyayı inceleyip en yeni en son gelişmiş teknoloji ve finansman modellerini Türkiye’ye getiriyoruz” dedi.
Akçaoğlu’nun verdiği bilgiye göre, Citibank, Türkiye’ye yatırım yapan yatırımcıların hisse senedi ve tahvil piyasasındaki menkul kıymet saklamasını yapıyor ve bu alanda yüzde 45 pay ile lider konumda bulunuyor.
Banka ayrıca Merkez Bankası’ndan sonra EFT işlemlerinde ikinci sırada yer alıyor.