Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Özellikle küresel krizin ardından ortaya çıkan ve G20 ile Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) öncülük ettiği vergi kaçırmaya yönelik eylem planı kapsamında Türk şirketlerinin bilgileri de yurtdışı ile paylaşılacak. Vergi cennetlerinin üzerine gitme ve küresel şirketlerin geliri elde ettiği ülkede vergi ödemesi konusunda uzlaşan ülkeler artık şirket bilgilerini paylaşacak. Bu kapsamda 750 milyon euro (Türkiye'de belirlenen rakam 2 milyar 37 milyon TL) üzeri konsolide geliri olan şirketlerin bilgileri diğer ülkelerle paylaşılırken Türkiye'ye de yurtdışından bilgi gelecek. Böylece şirketlerin merkezlerinin bulunduğu ülkelerdeki kârı, satış gelirleri, çalışan sayısı, aktifleri ve ödedikleri vergi miktarı kalem kalem bilinecek. Hangi ülkedeki operasyonundan ne kadar kâr elde ettiği ve ne kadar vergi ödediği de sisteme entegre olan 133 ülke tarafından bilinmiş olacak.
HAKSIZ VERGİ İLE MÜCADELE
Dünyadaki bu trendi, OECD'nin haksız vergi avantajını ortadan kaldırmak amacıyla zararlı vergi rekabeti ve vergi cennetleri konusunda uzun çalışmasının bir parçası olarak değerlendiren KPMG Türkiye Vergi Bölümü Başkanı Abdulkadir Kahraman, "Uluslararası iş yapan şirketlerin bilgileri ülkeler arasında paylaşılmaya başlanacak. Eylül ayına kadar yayınlanmasını bekliyoruz" dedi.
KÜRESEL KRİZ İLE BİRLİKTE DAHA FAZLA GÜNDEMDE
2008 küresel finans krizinin bir milat olduğunu hatırlatan Abdülkadir Kahraman, bu tarihten sonra tüm paydaşların vergilendirmeye bakışının değiştiğini vurguladı. Vergi etiği ve şeffaflık kavramlarının daha sıkça dile getirilmeye başlandığını da belirten Kahraman, 'sorumlu vergicilik' anlayışının da önemli hale geldiğini belirtti. Kamu, özel sektör, vatandaş ve sivil toplum kuruluşlarında bu anlayışı yaygınlaştırmak için çalıştıklarını da belirten Kahraman, "Vergiler, kamu gücüyle toplansa da sadece vatandaşlık görevi olmaktan çıktı. Artık vergiden kaçınma ulusal rekabet gücüne zarar verir nitelik kazanmaya başladı. Kanunlardaki boşlukları kullanmak artık 'vergiden kaçınma' değil, 'agresif vergi planlaması' olarak tanımlanıyor" dedi.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) web sitesinde bilgi paylaşımını anlatan videoda İspanyol bir şirket örnek olarak gösterdi. Türkiye'nin de yer verildiği örnek anlatımda beş ana kalemde bilgilerin küresel operasyon olan ülkelerle paylaşılacağı vurgulanıyor.
Barış Ergin/Sabah
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.