Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Çinliler'in Türkiye'ye ilgisi gayrimenkul piyasasını da canlandırdı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan aylık konut satış verilerinde 3 yıl öncesine kadar ilk 10 içinde yer almasına karşın sonra frene basan Çinliler son dönemde yeniden alım için harekete geçti. Sabah'tan Seda Tabak haberine göre, geçtiğimiz günlerde Haziran 2020 sonuçlarını açıklayan TÜİK'in verilerine göre, yabancılara 1.664 konut satıldı. Listede ilk defa Çin vatandaşları konut alımlarında ilk üçe girdi. 398 konut satışıyla İranlılar ilk sırada yer alırken, 257 konutla Iraklılar, onları da 78 konut satışı ile Çinliler takip etti.
6 AYDA 415 EV
Çinliler'in ilgisinin aslında şaşırtıcı olmadığını belirten uzmanlar geçen sene ve önceki senelerde yıl toplamında 200'ün altında gayrimenkul alımı yapan Çinliler'in bu sene ilk 6 ayda aldıkları emlak sayısı ise 415 olduğuna dikkat çekti. Özellikle geçen yıl gerçekleşen G-20 zirvesinde, küresel ticarette ağırlığını iyice hissettiren Çin'e Türkiye'nin avantajları anlatıldığında bunun sonucunda Çinli firmaların, Avrupa'ya daha yakın olabilmek adına İstanbul'dan ticari ünitelerle ilgilenmeye başladığını belirtiyorlar.
5 YILDA İKİYE KATLADI
İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, açıklanan verilere göre Çinli vatandaşların satın aldığı gayrimenkul miktarının ve toplam yabancı satışlar içindeki payının son 5 yılda yaklaşık iki katına çıktığını söyledi. Çinliler ile yapılan konut alışverişiyle ilgili bazı sorunlar olduğunun altını çizen Durbakayım, şöyle devam etti: "Çinli alıcılardaki en büyük sorun fiyat konusundaki uyuşmazlık olarak görünüyor. Sektördeki darboğazı fırsat olarak gören birçok Çinli yatırımcının yüksek oranda iskonto beklentisi, Çin pazarındaki potansiyelin realize edilmesinin önünde set oluşturuyor."
ÇEŞİTLİLİKLE DEĞER DE ARTAR
Yabancıların talebi ile oluşan pazarda yıllık cironun 400 milyar dolar olduğunu belirten sektör temsilcileri, Avrupa'da Türkiye'nin asıl rakiplerinin İspanya ve Portekiz olduğunu belirtiyor. Bu iki ülkede ise yerlilerin bir gayrimenkulü 300 bin euroya, yabancıların 420 bin euroya satın aldığını söylediler. Türkiye'de bir gayrimenkulün ortalama büyüklüğünün 115 metrekare, konut satış fiyatının ise bin 916 lira olduğu belirtilirken, bir eve vatandaşın 220 bin lira öderken, yabancının 875 bin euro ödediğinin altı çiziliyor. "Yaklaşık 4 kat daha fazla ödemeyle Türkiye pazarda dikkat çekiyor" denirken, Portekiz'de her 5 evden biri yabancılara satılırken, Türkiye'nin de bu pazarda sadece 6 milyar dolarlık bir pasta dilimi ile yetinmesinin az olacağı da eklendi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.