Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'den ayda 30 ton kokoreç almak için pazarlıklara başladılar. Ancak Türkiye'de üretilen aylık 250 ton kokoreç iç piyasaya ancak yetiyor. Çinlilerin piyasaya girmesi durumunda fiyatlarda ciddi bir artış yaşanabilir.
Türkiye'ye yaptıkları iş gezilerinde damak tatlarına uygun bol baharatlı kokoreçi keşfeden Çinliler, Türkiye'den kokoreç ithali için girişimlere başladı. Ankara merkezli SBA Kokoreç firmasının Adana'daki üretim tesisini gezen Çinli işadamları, ayda 30 ton kokoreç almak için talepte bulundu.
SBA Kokoreç Genel Müdürü Salim Kayalı, kokoreçin İzmir'den tüm Türkiye'ye yayıldığını belirterek, daha önceleri akşamları seyyar tezgahlarda satılan kokoreçin bugün birçok fast food zinciri ve restoranda nezih bir ortamda tüketiciyle buluşarak Türk mutfağında hak ettiği itibarı kazanmaya başladığını söyledi.
Türklerin yoğun olarak yaşadığı her ülkeden kokoreçe yoğun talebin olduğunu aktaran Kayalı, Avrupa Birliği ülkelerine kokoreç ithalinin prosedür açısından zor olmasından ötürü ABD ve Çin'den gelen talepleri dikkate aldıklarını dile getirdi.
“Talep ucu ucuna karşılanıyor”
Son dönemde özellikle Çinli işadamlarının kokoreç ithal etmek için kendilerine tekliflerde bulunduğunu ifade eden Kayalı, görüşmelerle ilgili şu bilgileri verdi:
“Çinliler birçok defa bizim Adana'daki üretim tesisimizi gezdi. Bizden ayda 30 tona yakın kokoreç talep ediyorlar. Ancak bu Türkiye'deki küçükbaş hayvan varlığı düşünüldüğünde oldukça yüklü bir miktar. Görüşmelerimiz sürüyor ama hem çok ucuz fiyata almak istemelerinden hem de söz konusu miktarın iç pazarda sıkıntı yaratma riskinden ötürü teklife pek sıcak bakmıyoruz. Çünkü Türkiye'de üretilen aylık 250 ton kokoreç talebi ucu ucuna karşılıyor. Onların istediği 30 tonu verirsek yaz aylarında iç pazarda kokoreç sıkıntı yaşanır. Kokoreçin bir şişini (ortalama 4,5 kilogram) iç pazarda 75 liraya satıyoruz, bize verikleri tekliflerini bu fiyata çekerlerse anlaşılmaması için hiçbir sebep yok.” Kokoreçte lezzetin sırrı altın oran
Kökeni Balkanlara dayanan kokoreç erkek kuzunun bumbar, ince bağırsak ve iç yağının şişe sarılmasıyla hazırlanıyor. Meşe kömürü ateşinde yeterli pişkinliği gelen kokoreç zırhlanarak kuşbaşı büyüklüğüne getiriliyor. Dökülen kimyon, kekik ve kırmızı pul biber gibi baharatlarla harmanlanan kokoreç daha sonra ekmek arasında servis ediliyor. Yüzde 60 bumbar, yüzde 30 bağırsak ve yüzde 10 iç yağı şeklinde olan kokoreçteki bu ideal karışımı, ustalar “altın oran” diye tanımlıyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.