<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSporÇin'in hedefi futbolcu fabrikası----

Çin'in hedefi futbolcu fabrikası

Çin'in hedefi futbolcu fabrikası
10 Şubat 2016 - 06:55 www.finansingundemi.com

Çin, son günlerde yıldız futbolcu transferleriyle gündemde. Bu transfer atağının ardındaki gerçek ise Çin futbol sanayisi kurmaya hazırlanıyor

Devlet desteğiyle futbol patlamasının yaşandığı Çin son dönemde transfer ettiği yıldız futbolcularla gündemde. İşin perde arkasında ise futbola yapılan altyapı yatırımları bulunuyor. Ceyhun Kuburlu'nun Hürriyet'teki haberine göre bugün 10 binin üzerinde futbol okulunun yer aldığı Çin’de bu sayının 50 bine ulaşması bekleniyor. Böylece Çin, Brezilya’nın yerine dünya futbolunun yeni fabrikası olacak. 

Avrupa ve Türkiye’de futbolcu takip edip, son dönemde astronomik ücretlere transfer eden Çin Süper Ligi’ni yabancı oyuncu cennneti olarak tahmin edebilirsiniz. Ancak durum hiç de öyle değil. Tüm bu transferlere rağmen ülkedeki yabancı oyuncu sayısı takım başına sadece 5. Çin bugün 10 binin üzerinde futbol okulu ile Süper Lig’e yeni yıldızlar yetiştiriyor.

Kısa vadede Çinli futbolseverlerin dikkatini çekmek adına yabancı transferlere ağırlık veren Çinli kulüpler, bu sayede seyirci ortalamasını şimdiden 23 bine çıkardı. Çin Süper Ligi’nin yayın gelirleri 5 yıllığına 1.2 milyar dolara ulaşırken, 16 kulübün toplam bütçesi ise 570 milyon Euro oldu.

HEDEF 50 BİN OKUL

2000’li yılların başında yolsuzluk ve şike ile boğuşan Çin futbolu, 2005’ten sonra farklı bir boyuta taşındı. Devlet teşviği ile birlikte ülke genelinde 10 bine yakın futbol akademileri kuruldu. Dev reklam kampanyaları ile Çin’de milyonlarca çocuğa ulaşıldı. Bu çocuklar ise Avrupalı hocalara emanet edildi. Çin Futbol Federasyonu’na tanınan yetkilerde futbolun gelişmesine ışık tuttu. Çin’in yeni hedefi ise futbol okullarının sayısını 50 bine çıkarmak. Çin şimdi yabancı yıldızlarla lige hem seyirci çekmenin hem de Avrupa’da ses getirmenin peşinde.

 ASIL TRANSFERLER YAZIN

Astronomik rakamlara yapılan bu transferler tribünleri de doldurmaya başladı. Geçtiğimiz yıllarda ortalama 19 bin seyirciye oynayan Çin takımları bu rakamı kısa sürede 30 bine çıkarmayı hedefliyor. Son dönemde sıkça duyduğumuz transferler ile önümüzdeki sezondan itibaren bu sayının ciddi şekilde artması bekleniyor.  Türkiye’de Demba Ba, Ersan Gülüm ve Burak Yılmaz transferleri ile adını duyuran Çin, yeni oyuncuların peşinde. Birçok Çinli yöneticinin Türkiye’de kulüplerle görüşmeler yaptığını anlatan menejerler, “Çinli yöneticiler Türkiye’de birçok futbolcuya teklif götürmek üzere. Bu transferlerin yaz döneminde gerçekleşmesi söz konusu” dedi.

300 milyon Çinli İngilizleri izliyor

ÇİN’deki futbol sevgisi bugüne kadar İngiltere Premier Ligi ile sınırlıydı. Ülkede her hafta ortalama 3 Premier Ligi maçı yayınlanıyor. Bu maçları ise yaklaşık 300 milyon kişinin izlediği tahmin ediliyor. Bunu gören İngiliz kulüpleri de Çin’deki pazarı büyütmek için farklı kampanyalar ve çalışmalar yapıyor. Geçtiğimiz yıl Çin’in medya, eğlence, spor ve internet şirketi CMC, 400 milyon dolarla İngiltere Premier Lig ekiplerinden Manchester City’nin yüzde 13 hissesine ortak olmuştu.

Her takımda 1 Çinli oyuncu

ÇİN’de birçok farklı sektörde faaliyet gösteren LEDMAN Portekiz 2’nci liginin sponsoru oldu. Sponsorluk bedelleri haricinde anlaşmanın en dikkat çeken yanı şirketin sponsorluk şartıydı. LEDMAN gelecek sezondan itibaren başlayacak olan sponsorluk anlaşması için Portekiz 2. Liginde her takımda en az bir Çin’li oyuncu bulunmasını ve Çin’li 3 yardımcı antrenör olmasını istedi.

Real Madridile ortaklık

ÇİN’deki en büyük futbol akademisine ‘Guagzhou Evergrande’ takımı sahip. Real Madrid ile yapılan ortaklık anlaşmasıyla birlikte faaliyete geçen ve 160 milyon Euro’ya mal olan devasa tesislerin içinde 80 futbol sahası bulunuyor. Okulda 3 bin çocuk eğitim görüyor.

Transfer gideri en yüksek ligler

Ülke Lig Transfer gideri (milyon Euro)

İngiltere Premier Lig 1.400
İtalya Serie A 671İspanya La Liga 593
Almanya Bundesliga 463
Fransa Lig 1 348
Çin Süper Lig 329
Türkiye Süper Lig 105

Türkiye’den Çin’e giden oyuncular

TakımFutbolcuBonservis (milyon Euro)

Beşiktaş Demba Ba 13
Beşiktaş Ersan Gülüm 7
*Galatasaray Burak Yılmaz 8
Trabzonspor  Stephane Mbia 6
*Resmi açıklama yapılmadı
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)