Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Çin yönetiminin gerçekleri gizlemek için doktorları susturduğuna dair net bulgular olduğunu belirten ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Başkan Trump bu konuda oldukça açık. Bizim belirlediğimiz zamanda sorumlu olanlardan hesap soracağız." ifadesini kullandı. Öte yandan yine 5 ülke istihbaratı, korona virüs pandemisiyle ilgili Çin'i suçlayan ortak rapor biraraya getirdi
Pompeo, Çin yönetiminin uluslararası ajanslarda çalışan gazetecileri ülkeden atıp, uyarılarda bulunan Çinli doktorları susturmak suretiyle Wuhan'da ortaya çıkan virüsün gizli kalması için uğraştığını ve bunun dünya genelinde yüz binlerce insanı etkilediğini vurguladı.
Çin yönetiminin bu girişimine dair net bulgular olduğunu belirten Pompeo, "Başkan Trump bu konuda oldukça açık. Bizim belirlediğimiz zamanda sorumlu olanlardan hesap soracağız." ifadesini kullandı.
Pompeo, ABD olarak virüsün Wuhan'dan çıktığını dile getiren ilk ülke olduklarını ve bu nedenle eleştirilere maruz kaldıklarını ancak diğer ülkelerin de benzer söylemler kullanmaya başladığını belirtti.
Pompeo, şu ifadeleri kullandı: "Çin'in, yürüttükleri standartların altındaki laboratuvarlar ile dünyayı enfekte etme geçmişi var. Çin laboratuvarındaki başarısızlıkların bir sonucu olan virüslere ilk kez maruz kalmıyoruz. İstihbarat kuruluşları bu konuda çalışmalarına devam etmelidir ancak size bunun (Kovid-19) Wuhan'daki laboratuvardan çıktığına dair çok sayıda delil olduğunu söyleyebilirim."
ABD Başkanı Donald Trump'ın "Çin korona virüs ile ilgili bilgileri kamuoyundan gizliyor. Korona virüs salgınının bu denli artmasının sebebi onlar" açıklaması sonrasında Pekin yönetiminden videolu bir yanıt gelmişti.
Çin yönetimi, "Once Upon a Virus" (Bir Zamanlar Virüs Vardı) isimli bir animasyon hazırladı. Danimarka merkezli Lego şirketinin ürettiği oyuncaklara benzer figürler korona virüs ile ilgili verileri paylaşırken, videoda Çin'in dünyayı aylar önce uyardığı ve ABD'nin de bu uyarılara kulak asmadığı iddia edilmişti.
Çin'in resmi devlet ajansı Xinhua tarafından paylaşılan videoda Pekin yönetiminin sözcüsü olarak bir antik Çin savaşçısı yer alırken ABD'den yapılan açıklamaları da Özgürlük Anıtı yapmıştı.
5 ÜLKE İSTİHBARATININ ÇARPICI RAPORU
İngilizce konuşulan (Anglofon) ülkelerden en büyük beşi ABD, Britanya, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın oluşturduğu istihbarat ittifakı, namı diğer 'Beş Göz/FVEY', korona virüs pandemisiyle ilgili Çin'i suçlayan ortak rapor biraraya getirdi.
Sputnik'in haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump pandemiden Çin'i sorumlu tutan ve Pekin'i bedel ödetmekle tehdit eden söylemini aylardır devam ettirirken, Beş Göz raporunda 'Çin'in yeni tip korona virüsün insandan insana bulaşabildiğini bir süre gizlediği ve aşı geliştirmek için virüs numunesi isteyen ülkeleri reddettiğine' dair iddialara yer verildi.
Söz konusu beş ülkenin istihbarat servislerinin toparladığı istihbarat notlarından oluşturulan Beş Göz raporu, Avustralya'nın Daily Telegraph gazetesine sızdırıldı.
15 SAYFALIK RAPORDA ŞU SAVLAR ORTAYA ATILDI:
- Bazı ülkelerin istihbarat servislerinin, yeni tip koronavirüsün sanıldığı gibi Çin'in Vuhan kentindeki yaban hayvan pazarından değil, viroloji laboratuvarından yayıldığı kanaatinde.
- Pandemi ilan edilmeden önce, Çini bir yandan virüsü olduğundan daha önemsiz göstermeye çabalarken, diğer yandan da kendi ülkesindeki yaban hayvan pazarlarındaki tezgahları dezenfekte ederek virüsün tüm izlerini ortadan kaldırmaya çalıştı.
- Çin, belirti göstermeyen virüs taşıyıcılarının varlığını gizleyerek ve diğer ülkelerin virüs numunesi alma taleplerini geri çevirerek durumu daha kötü hale getirdi.
- Pekin, korona virüs hakkında internet üstünden herhangi bir bilgiye erişilememesi için Çin arama motorlarını Aralık 2019'da sansürlemeye başladı.
- Çin, aralık ayının ilk günlerinden beri virüsün insandan insana bulaşabildiğini bilmesine karşın, bu şekilde bulaşarak yayılabileceğini 20 Ocak'a kadar reddetmeyi sürdürdü.
- Çin, bir yandan ülkenin her yanında seyahat sınırlamaları uygularken diğer yandan dünyanın geri kalanına bu tip sınırlama ve yasakların gereksiz olduğunu söylemeyi sürdürdü.
- Çin'de yarasalarla ilintili virüsler üstünde çalışan araştırmacılar 2013'te, yeni tip korona virüse genetik anlamda yüzde 96 oranında benzeyen bir numuneyi incelemişti. Bu riskli araştırma esnasında 2015'te virüsün neden olduğu hastalığın yarasalardan insanlara bulaşabildiği sonucuna varmışlardı.
Diğer taraftan, ABD istihbarat örgütleri nisan sonunda, yeni tip korona virüsün 'insan eliyle üretilmiş ya da genetiğiyle oynanmış' bir virüs olmadığı kanısını paylaştıkları açıklamasını yapmıştı. Bu saptama, ABD Başkanı Donald Trump'ın virüsün kökeninin Çin'deki bir laboratuvar olduğu kanısıyla çelişiyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.