BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisCiner neden ihaleden çekildi?----

Ciner neden ihaleden çekildi?

Ciner neden ihaleden çekildi?
25 Mayıs 2011 - 08:05 www.finansgundem.com

Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş'ye en yüksek teklifi veren Park Holding ihaleden çekildi

Doğalgazdaki fiyaskodan sonra elektrik dağıtımda adeta bir satranç oyunu oynanmaya başladı. Karamehmet-Kazancı ikilisinin Boğaziçi Dağıtım için de finansmanı bulamayacağını düşünen Park Holding, Akdeniz Dağıtım’dan 10 milyon dolarlık teminatını yakma pahasına feragat etti.
Ancak üçüncü sırada bulunduğu Boğaziçi ve ikinci sırada yer aldığı Toroslar’daki hakkından vazgeçmedi. Boğaziçi’nde Kazancı ve Karamehmet ikilisinin finansmanı bulamaması ve ikinci Aksa’nın da Rekabet Kurumu’na takılması halinde Boğaziçi’ni ele geçirme planı yapmaya başladı.
MMEKA’nın gerekli parayı ödememesi nedeniyle, iptal edilen Başkent Doğalgaz A.Ş. ihalesinin ardından enerji özelleştirmelerinde “domino etkisi” yapıp yapmayacağını anlamaya çalışan Enerji Bakanlığı’na önceki gün akşama kadar gruplardan gelen mesajlar, elektrik dağıtımda büyük bir satranç oyunu yaşanacağını gözler önüne serdi.
Herkes Karamehmet-Kazancı ortaklığından, “Boğaziçi ve Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım için hakkımızdan feragat ediyoruz” mesajı beklerken, ikili yine ek süre istemeyi tercih etti ve ödeme için açık kapı bıraktı. Günün sürprizi ise Akdeniz Dağıtım’daki birincilik hakkından feragat eden Park Holding’den geldi. Park Holding 10 milyon dolarılık teminatını yaktı ve Akdeniz Dağıtım Bölgesi’nden çekildi. Enerji şirketleriyle hafta sonu yapılan toplantının ardından dün bir açıklama yapan Enerji Bakanı Taner Yıldız, 7 dağıtım bölgesiyle ilgili ihalelerde Park Holding’in, Akdeniz Elektrik’te yola devam etmeyeceğini, “bırakma” kararı aldığını açıkladı. Akdeniz Elektrik ihalesinde en yüksek teklifi 1 milyar 165 milyon dolarla Park Holding vermişti. Park Holding’in şirket için verdiği 10 milyon dolarlık teminat yandı. Park Holding’in vazgeçmesi nedeniyle, Akdeniz Elektrik’te ikinci en iyi teklifi veren Sabancı’ya ait EnerjiSa Elektrik’le yola devam edeceklerini söyledi.
Yıldız, diğer ihalelerde ise kazanan tüm firmaların paranın yatırılması için son tarih olan 31 Mayıs’tan sonrası için ek süre istediğini ve gerekli teminatların belirlenerek ek süre verileceğini söyledi. Yıldız, “Ek teminat kararını ÖİB verecek, teminat miktarı daha sonra belirlenir. ÖİB teminat miktarını 31 Mayıs’ta bildirecek” dedi.
İnce hesap yapılıyor
Başkentgaz ihalesinde iki kez ek süre alan ve buna rağmen yükümlülüğünü yerine getirmeyen MMEKA, İstanbul Boğaziçi ve İstanbul Anadolu Yakası elektrik dağıtımın devri için ek süre istedi. MMEKA’nın ihale sürecinden çekilmeyeceğini ve gerekli teminatı yatıracağını açıklaması yeni bir endişe başlattı. Söz konusu ortaklık finansman sorununu çözemediği için Başkentgaz’ı devralamamış, ortaklık da bozulmuştu. MMEKA’da aynı sorunlar sürerken, ek süre de verilmiş olsa 4.8 milyar dolarlık finansmanı nasıl sağlayabileceği tartışma konusu oldu. Park Holding, Akdeniz Dağıtım’da ihale sürecinden çekilirken, Toroslar Dağıtım’da ikinci, İstanbul Boğaziçi’nde ise üçüncü sırada bulunuyor. Park Holding bu ihalelerindeki haklarından çekilmedi.
Toroslar Dağıtım’da ilk sırada bulunan Yıldızlar Holding’le kendi fiyatı arasında sadece 1 milyon dolarlık bir fark bulunan Park Holding’in Toroslar Dağıtım’daki şansı yüksek bulunuyor. Yıldızlar’ın hem İstanbul Anadolu Yakası hem de Toroslar’ı devralması halinde Rekabet Kurulu’ndan pürüz çıkabileceği iddia ediliyor. İstanbul Boğaziçi için Park Holding’in Aksa’nın eğilimini öğrenmeye çalıştığı konuşuluyor. MMEKA’nın Boğaziçi ihalesinde ödemeyi yapamaması halinde 2. en iyi teklif sahibi olan Aksa’ya gidilecek. 2 milyar 751 milyon dolar veren Aksa’nın istememesi halinde 2 milyar 496 milyon dolarla 3. en iyi teklifi veren Park Holding, Boğaziçi Dağıtım’ı devralabilecek.
Karamehmet Bakan Yıldız’ı nasıl ikna etti?
Bakan Yıldız, Başkentgaz ihalesinin iptalinin ardından iki elektrik dağıtım bölgesinin devriyle ilgili bu ortaklığa ek süre verilmeyeceğini söylemişti. Yıldız, 1.2 milyar doları ödemeyen şirketin 5 milyar doları ödemesi konusunda şüphesini dile getirmişti. Ancak hafta sonu yapılan toplantının ardından Bakan Yıldız’ın ek süreye onay vermesi ve olumlu konuşması, “Bakan nasıl ikna oldu?” sorusunu gündeme getirdi. Edinilen bilgilere göre Karamehmet, ortağı Kazancı’yla yollarını ayıracağı ve başka bir ortak bulacağı taahhüdünde bulundu. Bunun için Kazancı’nın da belli şartlarla ayrılabileceklerini söylediği biliniyor. Bakan Yıldız’ın Karamehmet’in “yeni ortak, yeni finansmanla” talep ettiği ek süreyi onayladığı öğrenildi. Firmalara verilecek ek süreyi de ÖİB belirleyecek. Buna göre 90 günlük ek süre verilmesinin gündemde olduğu ancak ÖİB’nin bazı dağıtım bölgesi ihaleleri ve alıcılarına dönük ek süreyi 120 gün olarak da belirleyebileceği belirtiliyor.  Vatan

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)