Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'nin önde gelen sanayici ve işadamlarından Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton, geçen hafta verdiği bir röportajda "Doktor da bürokrat da rüşvet yiyor." diyerek sağlık alanında dönen rüşvet çarkına dikkat çekmişti. Danimarka ve İsveç'ten 20 yatırımcı ile Alvimedica'yı kurduktan sonra bu yolsuzluklara yakinen tanık olduğunu belirten Alaton, Çin'de üretilen, fakat Çin'de dahi satışı yasak olan stentlerin sahte belgelerle Türkiye'ye sokulduğunu ve sağlık sektöründe kullanıldığını öne sürdü. Dünyada aspirinin dahi ruhsatlandırılarak satıldığını kaydeden Alaton, kalp stenti ve katater gibi hayati önem taşıyan ürünlerin de ruhsatlandırılmadan satmanın mümkün olmadığını hatırlatarak, Türkiye'nin bu sisteme dahil olmayan tek ülke olmasına anlam veremediğini dile getirdi. Konu ile ilgili Sağlık Bakanlığı'nı bilgilendirdiklerini ifade eden Alaton, "Sağlık Bakanlığı'na müracaat ettik. Oradaki bürokratlar 'Bakalım biz' dediler ama ilerleme olmadı. İşimiz olmamasına rağmen İngiltere, Fransa ve Almanya gibi birçok ülkenin ruhsatlandırma sistemlerini tonlarca para vererek çevirttik ve Sağlık Bakanlığı'na verdik. Üç yıldır bekliyoruz. Hâlâ bakıyorlar!" dedi.
Alaton'un açıklamalarına göre geçen sene Çin'den Türkiye'ye sahte belge ile stentlerin sokulduğu Büyükçekmece Ticaret Mahkemesi tarafından tespit edildi. Konunun detayları Sağlık Bakanlığı İlaç-Eczacılık Genel Müdürlüğü ile paylaşıldı, fakat bir ilerleme kaydedilmedi. 100 milyon dolarlık yatırımla Alvimedica'yı kurduklarını kaydeden Alaton, ürünleri 44 ülkeye ihraç ettiklerini söyledi. Stentleri ucuz olmasına rağmen Türkiye'ye satamadıklarını dile getiren Alaton şu iddialarda bulundu: "Nereye gitsek rüşvet mekanizması karşımıza çıkıyor. Sağlık Bakanlığı'nın bürokratları var, ithalatçıları var, doktorları var. Doktor diyor ki 3 bin dolar ithal malı, cebinden çıkar ver. Takmadan önce parayı alıyor. 500 dolar veriyor aracıya, bin dolar öbürüne, kalanı da cebine alıyor. Ve onun maliyeti 200 lira. SGK ithal stentlerin parasını ödemediği için insanların cebinden çıkıyor. Oysa Alvimedica ürünleri kullansalar sigorta ödüyor ama doktorun eline bir şey geçmiyor. Sağlık Bakanlığı, Türk girişimcisinin, Türk üretiminin Türkiye'de satabileceğini göstersin."
BAKANLIK: İSİM VER, GEREĞİNİ YAPALIM
Sağlık Bakanlığı ise dün, Alaton'un daha önce bir röportajında da dile getirdiği 'rüşvet' iddialarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. "Somut bildirimin varsa gereğini yapalım" denilen açıklamada şunlar kaydedildi: "İshak Alaton tarafından, (Taraf ve Milat gazetelerindeki) haberde yer alan konularla ilgili bakanlığımıza bir ihbar, suç duyurusu veya başvuru yapılmamıştır. Alaton ile 'bakanlık yetkililerini ikna' anlamında hiçbir görüşme gerçekleşmemiştir. Gazete haberi üzerine İshak Alaton'dan resmi yazıyla; 'varsa konusu suç olan fiillerle ilgili iddialarını yer, zaman, kurum ve kişi belirtmek suretiyle bildirmesi' istenmiştir."
ZAMAN
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.