Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Patent Ofisi 2022 endeksine göre, Çinli girişimciler ve mucitler 2022 yılında Avrupa Patent Dairesi nezdinde bir rekor oluşturan 19 bin 41 patent başvurusunda bulundular. Bu sayı, bir önceki yıla kıyasla yüzde 15,1 oranında artışa tekabül ettiği gibi en yüksek patent başvurusu yapan 20 ülke arasında en yüksek değeri oluşturuyor.
Çin Uluslararası Radyosunun haberine göre, 2022 Patent Endeksi, bir bütün olarak, dünyayı olumsuz etkileyen salgına ve ekonomik belirsizliklere karşın teknik inovasyon alanında güçlü bir faaliyet gösterdi. Nitekim Avrupa Patent Dairesi, 2022 yılında 193 bin 460 adet patent başvurusu kabul etti. Bu sayı, bir önceki yıla kıyasla yüzde 2,5 oranında artış oluşturuyor. En yüksek sayıda başvuru yapan beş ülke ABD, Almanya, Japonya, Çin ve Fransa oldu. Bu çerçevede de patent başvurularının büyümesinde esas motoru Çin ve Birleşik Devletler teşkil etti.
Firmalara göre yapılan sıralamanın başında 4 bin 505 başvuru ile Huawei 2022 yılının ilk sırasında yer alıyor. Bu sayı, bir önceki yıla kıyasla yüzde 27 oranında bir artışa denk düşüyor. Güney Kore’den LG, Birleşik Devletler’den Qualcomm ve yine Güney Kore’den Samsung ikinci, üçüncü ve dördüncü sıraları paylaşıyor. En çok patent başvurusu yapan ilk 50 firma arasında, Huawei’nin yanı sıra sekiz Çinli şirket daha bulunuyor. Bunlar arasında OPPO, ZTE ve Tencent de var.
Geçtiğimiz yıl da dijital komünikasyon en çok sayıda patent başvurusuna konu oldu. Bu konuda toplam 16 bin 705 başvuruda bulunuldu; bu ise bir önceki yıla kıyasla yüzde 11,2 oranında artış ifade etti. Bu sektörü çok yakından tıp tekniği ve bilgisayar tekniği, sırasıyla 15 bin 683 ve 15 bin 193 başvuru ile izledi.
Avrupa Patent Dairesi yetkilileri toplam patent başvurularının yüzde 10’unu oluşturan Çin kaynaklı taleplerin son beş yıl içinde ikiden fazlaya katlandığını ve 10 yıl öncesine göre de beş katına çıktığını belirtiyorlar. Yetkililerin ifadesine göre Çin, yalnızca dijital komünikasyonda, bilgisayar teknolojisinde ve yapay zekâda yeterince güçlü olmakla kalmayıp biyoteknoloji ve tıp teknolojisi gibi daha birçok farklı alanda da aktif bir patent başvurucusu konumunda.
Öte yandan ülke, ekonomik büyümesini geliştirmek için fikri mülkiyeti haklarını koruma konusuna da odaklanmış bulunduğundan Çinlilerin rekor sayıda patent başvurusu da fikri mülkiyet haklarının korunması hususunda küresel bir önem arz ediyor.
Türk girişimi Abrakadabra Games’e ABD’de 50 milyon dolar patent değerlemesi
Patent tescil sayısı son 20 yılda 46 kat arttı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.