<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaÇin’deki toparlanma Fed’i daha da şahinleştirebilir----

Çin’deki toparlanma Fed’i daha da şahinleştirebilir

Çin’deki toparlanma Fed’i daha da şahinleştirebilir
20 Ocak 2023 - 16:23 www.finansingundemi.com

Çin ekonomisindeki toparlanma Fed’in faiz artırım stratejisinde daha da şahinleşmesine neden olabilir.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin'in katı Kovid kısıtlamalarının sona ermesi ülkenin ekonomik toparlanmasını hızlandırırken, bastırılmış Çin talebi ve ardından gelebilecek enflasyonla ilgili endişeler Fed için yeni radikal kararlar alması gerektiğine yönelik bir mesaj olabilir.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, yüksek enflasyonla mücadele kapsamında rekor faiz artırımlarına giden Fed, artırım hızında yavaşlamaya gitti ve beklentiler bu yavaşlamanın devam edeceği yönünde. Ancak Çin ekonomisine dair veriler, Fed’in kararlarını yeniden gözden geçirmesine neden olabilecek nitelikte gözüküyor.

İnatçı şekilde şahin bir Fed

CNBC’den Jihye Lee’nin haberine göre, ekonomik veriler, Fed'in agresif faiz artırımlarının ABD’de enflasyonu aşağı çektiğini gösteriyor ancak Çin'den gelecek olası talep, emtia fiyatlarının ABD Merkez Bankası’nın enflasyonist baskıları azaltmak için Faiz oranlarını artırma yolculuğuna başlamasından önceki seviyelere dönmesine neden olabilir.

Raymond James Kurumsal Sermaye Stratejisti Tavis McCourt, ‘2023 Görünümü’ raporunda, “Bizim görüşümüze göre... daha güçlü bir Çin, inatla şahin bir Fed olasılığını artırıyor” diyor. McCourt, “Çin ile ticari ilişkilerimizi geliştirmeye her şeyden daha çok ihtiyacımız var. Eğer bu, emtia fiyatlarını geçen yılın bahar aylarındaki seviyelerine yaklaştırmaya yetecek kadar talep sağlarsa, o zaman enflasyonda gördüğümüz ilerlemenin çok daha cılız hale geleceğini söyleyebiliriz” şeklinde konuşuyor.

McCourt, Çin'de ekonomik faaliyetin artmasının beklenmesiyle birlikte çeşitli emtialara olan talebin de artacağını söylüyor. McCourt, “Tüketicilerin evlerinden çıkmalarına izin verildikçe ve daha mobil hale gelmeye başlamalarıyla birlikte daha fazla benzin talebi ve daha fazla jet yakıtı talebi olacak. Talep çok hızlı bir şekilde geri gelecek” diyor.

Emtia fiyatları, Çin'in en katı Kovid önlemlerinden bazılarını kaldırmayı planladığını açıkladığı Aralık ayından bu yana gerçekten de önemli artışlar görüyor. Londra Metal Borsası'nda üç aylık bakır vadeli işlemleri, ay başından bu yana yaklaşık yüzde 12,5 artışla 9.436 dolardan işlem görüyor. FactSet Data, alüminyum fiyatlarının da Ocak ayında yüzde 11,7 arttığını gösteriyor.

Emtia fiyatları

Aslında, Fed yetkilileri, ABD ekonomisindeki enflasyonist baskıları yumuşatma çabalarını tersine çevirebilecek bir faktör olarak Çin ekonomisine ilişkin endişelerini dile getiriyor. Louis Fed Başkanı James Bullard, Çin'in yeniden açılmasının Avrupa'da daha düşük bir resesyon ihtimaliyle birlikte enflasyonun yeniden hızlanmasına neden olabileceğini söylüyor.

Wall Street'in ev sahipliğinde düzenlenen bir toplantıda Bullard, “Sıfır Kovid politikasını terk ettiler ve ülkenin yeniden açılmasına beklenenden daha erken başladılar. Bu nedenle bu durum, küresel emtia piyasalarındaki marj üzerinde yenilenmiş yukarı yönlü bir baskı oluşturacak gibi görünüyor” diyor. Bullard, “Bu durumun, daha genel anlamda enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir baskıya yol açacağından endişeliyim. Bu, para politikasını oluştururken hesaba katmamız gereken bir risk” diyor ve ekliyor: “2022'nin geçici hikayesi lehine giden bazı faktörler burada tersine dönüyor olabilir.”

Küresel ekonomiye yayılma etkisi

Morgan Stanley'e göre de Çin'in yeniden açılması enflasyon endişelerini beraberinde getirebilir. Ancak Morgan Stanley, bu sürecin küresel ekonomi üzerindeki yayılma etkilerinin sınırlı olabileceğini not düşüyor.

Morgan Stanley Asya Baş Ekonomisti Chetan Ahya liderliğindeki ekonomistler, Çarşamba günü paylaştıkları bir raporda, “Çin'deki toparlanma yatırımdan çok tüketim tarafından yönlendirildiğinden, bölgenin geri kalanında enflasyona sınırlı yansımalar görüyoruz” diyor. Analistler, “Küresel mal talep/arz dengeleri daha önemli görünüyor ve küresel mal talebi hala sönüyor durumdayken bunun bölge enflasyonuna yayılma etkilerinin de sınırlı olması bekleniyor” diyor.

İvme güçlü olabilir

Farklı görüşlere arasında Wolfe Research Genel Müdürü Timna Tanners ise emtia fiyatlarının ‘patlamış’ olabileceğini ancak bunun devam edip etmeyeceğinin henüz belli olmadığını söylüyor. Tanners, “Alüminyum fiyatları, Çin'in yeniden açılmasıyla ilgili aynı spekülasyon üzerine son birkaç ayda gerçekten patladı” diyor. Tanners, “Sürdürülebilir olup olmadığını veya verilerle desteklenip desteklenmediğini sorguluyoruz ancak yeniden açılan ticarette bu ivmenin bir kısmıyla mücadele etmek zor gözüküyor” diyerek talebin artacağını düşündüklerinin işaretlerini veriyor.

Tanners, “Tüketimde veya alüminyumda bu kadar büyük bir hareketlilik olacağını düşünmüyoruz, ancak yine de, piyasa bunu düşünürse ve mevcut stoklar düşükse ve Çin Yeni Yılı'ndan önce bir miktar yeniden stoklama olursa, ivmenin gerçekten güçlü olması muhtemel” şeklinde konuşuyor.

Yatırımcılar Çin hisselerine akın ediyor

 

Çin Merkez Bankası gösterge kredi faiz oranını değiştirmedi

 

'Çin'in ekonomik büyümesinde keskin bir toparlanma görülebilir'

 

Fed üyesinden yavaşlama mesajı

 

Dimon: Fed faizi yüzde 5'in ötesine yükseltecek

 

FED resesyon istiyor… Yatırımcılar ne yapmalı?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)