<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇin’deki ABD şirketleri Trump’ın çağrısına uymadı----

Çin’deki ABD şirketleri Trump’ın çağrısına uymadı

Çin’deki ABD şirketleri Trump’ın çağrısına uymadı
09 Eylül 2020 - 11:00 www.finansingundemi.com

Çin’de faaliyet gösteren ABD şirketleri Trump’ın “eve dönün” çağrısına uymadı

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Başkanı Donald Trump, ABD şirketlerinin Çin’den ayrılması ve ülkelerine geri dönmesi gerektiğini söyledi. ABD’li şirketlerle yapılan bir anketin sonuçları, şirketlerin Trump’ın bu çağrısına kulak vermeye niyetli olmadıklarını gösterdi.

Amerikan Ticaret Odası’nın Şangay’da yaptığı ankete katılan 200’den fazla üreticinin yalnızca %4’ü, üretimlerini ABD’ye taşıyabileceklerini söyledi. Katılımcıların %75’inden fazlası, üretimlerini Çin dışına taşımak istemediklerini söylerken, %14’ü bazı faaliyetlerini diğer ülkelerde yürütebileceklerini, %7’siyse üretimlerini Çin dışına taşımayı planladıklarını söyledi.

Amerikan Ticaret Odası Şangay Başkanı Ker Gibbs bir röportajda, “Asya’nın güneydoğusu en çok tercih edilen bölge ancak ABD kesinlikle tercih edilmiyor” dedi.

Katılımcıların büyük bir bölümünün ABD ve Çin arasındaki ilişkiler konusunda karamsar olduğu ortaya çıktı. %26,9’u ticaret gerginliğinin sona ermeyeceğini söyledi. ABD ve Çin arasındaki gerilimin sona ermeyeceğini düşünenlerin oranı geçtiğimiz yıl %16,9’du. Katılımcıların %22,5’i iki ülke arasındaki gerilimin üç ila beş yıl içinde sona ereceğini söyledi. Bu da 2019 yılında kaydedilen %12,7’lik orana göre artış gösterdi. Pazartesi günü Trump, ABD şirketlerine yönelik tehdidini tekrarladı.

Trump açıklamasında, “Amerika’yı terk edip Çin’de ve başka ülkelerde iş kuran şirketlere vergi yükümlülükleri getireceğiz” dedi.

Bloomberg’e konuşan uzman ekonomistler Tom Orlik ve Bjorn van Roye, “Çin ve ABD arasındaki ayrılık, iki ülke arasındaki, büyüme potansiyelini besleyen, ticaret ve teknoloji akışını durdurarak, Çin’in gayrisafi yurtiçi hasılasında, 2030 yılı beklentisi olan %4,5’lik büyümeyi, %3,5’e indirecek” dedi.

Amerikan Ticaret Odası birçok şirketin Çin’deki istihdamına son vermeyi planlamadığını açıkladı. Katılımcıların üçte ikisi, mevcut istihdam seviyelerini koruyacağını ya da yükselteceğini söyledi. İstihdamdaki %29’luk düşüşün büyük oranda pandemiden kaynaklandığı  söylendi.

Trump yönetimi, Huawei gibi Çin merkezli şirketleri hedef aldı ve ağustos ayında Trump, Tencent’in popüler uygulaması WeChat’e yönelik kısıtlamalar içeren bir başkanlık kararnamesi imzaladı. Çin’deki birçok tüketici ve şirket bu uygulamayı nakitsiz ödemeler için kullanıyor.

Trump’ın imzaladığı kararname 20 Eylül tarihinde yürürlüğe girecek. Bu tarihte ABD Ticaret Bakanlığı’nın kısıtlamaların kapsamını açıklaması bekleniyor. Amerikan Ticaret Odası’ın Şangay’daki üyeleri, bu kararnamenin yürürlüğe girmesinin Çin’de WeChat üzerinden ödeme almalarını engelleyeceğinden endişeli.

Gibbs, bu durum Çin tüketicisini rakiplere yönlendirebilir dedi. Gibbs “Twitter, TikTok gibi uygulamalar yalnızca birer oyuncak. Ancak WeChat’in kökleri iş dünyasının ekosistemine dahil” dedi.

Çin’de faaliyet gösteren ABD şirketleri, ABD Ticaret Bakanlığı’nın kararnameyi yalnızca ABD’de uygulamasını ümit ediyor. Ancak şimdilik belirsizlik hakim ve üreticiler endişeli.

Trump yönetimi WeChat ve TikTok’a yönelik kısıtlamaların yürürlüğe gireceği tarihi ve kapsamını tartışıyor ve kararlarını bu ayın sonuna doğru açıklayacak.

İş Bankası, WeChat Pay iş birliğini fiziki POS'larına taşıdı

 

ABD üretimin dönüşüne hazır mı?

 

ABD Çin mallarına yüzde 25 vergi uygulamaya başladı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)