Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Çin halkının hızla yaşlandığını ve doğurganlığın azaldığını gösteren nüfus sayımından birkaç hafta sonra yapılan politika değişikliği ile doğurganlığın artması için aile başına iki çocuk sınırlaması kaldırıldı.
Ülkenin resmi haber ajansı Xinhua, hükümetin “nüfus yapısını iyileştirmeyi sağlayacak” destek önlemlerini de hayata geçireceğini belirtti. Sosyal medya sitesi Weibo’da bir kullanıcının “Tam olarak anlayamadım. Destek önlemlerinden kasıt nedir?” yorumu 128 binden fazla beğeni aldı.
BARINMA VE EĞİTİM PAHALILIĞI
Sosyal medya kullanıcıları kentlerde çocuk yetiştirmenin yüksek maliyetleri nedeniyle çocuk sahibi olmanın zorlaştığını belirtti. Çin kentlerinde barınma maliyetleri yüksek olduğu gibi yoğun rekabeti teşvik eden eğitim sistemi nedeniyle özel eğitim masrafları da yaşam pahalılığını artırıyor.
Ülkenin en büyük seyahat acentelerinden Trip.com kurucusu ve Pekin Üniversitesi profesörlerinden James Liang geçtiğimiz ayın başında devletin yenidoğan sayısınındaki düşüşü tersine çevirmek için çocuk sahibi olan çiftlere çocuk başı 1 milyon yuan (156 bin dolar) vermesi gerektiğini söylemiş ve bunun ardından çocuk sahibi olmanın maliyeti ile ilgili tartışmalar başlamıştı
NAKİT YARDIMLAR VE VERGİ İNDİRİMLERİ
Çin’de doğurganlık oranı %1.3 ile gerileyerek Japonya ile İtalya gibi ülkeler seviyesine inerken nüfusu sabit tutmak için gereken %2.1 düzeyinin oldukça altında kaldı.
Liang Çin’in doğurganlık oranını 1.6 seviyesine çıkarmak için GSYH’sinin %5’ini nakit yardımlar, vergi indirimleri, konut sübvansiyonları, çocuk bakımı ve diğer teşvikler için harcaması gerektiğini ve yakın zamanda hükümetin kreş ve anaokulları inşa etmeyi hızlandırmasını beklediğini söyledi.
Liang gelişmiş ülkelerin bu amaç için GSYH’larının %1 ila %4’ünü harcadıklarını söyledi.
SOSYAL NORM HALİNE GELDİ
Çin tek çocuk politikasına 2016 yılında son verdikten sonra doğurganlık oranlarında kısa süreli yükseliş yaşandı, ancak artan yaşam maliyetleri nedeniyle tekrar düşüşe geçti.
Wisconsin Üniversitesi’nde görevli Yi Fuxian, tek çocuk politikası nedeniyle nüfus genelinde çocuk sahipliğine olan yaklaşımın değiştiğini belirtti. Yi, “Çin’de tek çocuklu olmak veya çocuksuz olmak sosyal bir norm haline geldi. Sosyal ve ekonomik davranışlar tek çocuk politikası etrafında örüldüğü için (bu politikanın) getirdiği atalet devam ediyor” dedi.
Çin, nüfus planlamasında değişiklik yaptı
Çin'de yeni kabus: H10N3 kuş gribi...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.