Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Çin Ulusal İstatistik Bürosunun (UİB) açıkladığı imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), martta geçen aya göre 1,7 puan artarak 50,8'e yükseldi.
Endeks 5 ay sonra büyüme eşiği olan 50 puanın üzerinde çıkarken son bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
UİB Kıdemli İstatistikçisi Cao Çinghı, şubat ayındaki Bahar Bayramı tatilinde üretiminin yavaşlamasının ardından Çin imalat sektörünün martta yeniden faaliyetlerine döndüğü ve piyasa aktivitesinin arttığını belirtti.
Ankete katılan 21 alt iş kolundan 15'inde imalat aktivitesinde artış kaydedildiğini aktaran Cao, buna rağmen üretimde ve operasyonlarda sorunların devam ettiği sanayide artan rekabet ve yetersiz talepten yakınan üreticilerin oranının arttığına dikkati çekti.
İç ve dış talep arttı
İç ve dış talepteki artışın imalat aktivitesini canlandırdığı gözleniyor.
İmalat PMI içinde yeni siparişler alt endeksi martta geçen aya göre 4 puan artışla 53'e, yeni ihracat siparişleri alt endeksi ise 5 puan artışla 51,3'e ulaştı.
İmalat PMI, Kovid-19 sonrası toparlanma işaretlerinin görüldüğü 2023'ün ilk 3 ayındaki yükselişin ardından Mart 2023'te 51,9'a çıkmıştı.
Bu tarihten itibaren daralmaya başlayan endeks, Eylül 2023'te 5 ay sonra ilk kez büyüme eşiği olan 50 puanı aşmış ancak yılın son çeyrekte yeniden daralma seyrine girmişti.
Endeks, 2024'ün ilk iki ayında da daralma seyrini sürdürmüş, ocakta 49,2, şubatta 49,1 seviyesinde kalmıştı.
PMI endekslerinde 50'nin üzerindeki değerler ekonomik faaliyetlerdeki artışa, altındaki değerler ise azalmaya işaret ediyor.
İmalat dışı PMI
Bu arada, hizmetler, inşaat, madencilik ve tarım gibi sektörleri kapsayan imalat dışı PMI ise martta son 3 aydaki yükselişini sürdürdü.
Şubatta 51,4 olan endeks, martta 1,6 puan artışla 53'e çıkarken büyüme eşiğinin üzerindeki seyrini korudu.
İmalat dışı PMI içinde hizmetler alt endeksi geçen aya kıyasla 1,4 puan artışla 52,4'e, inşaat sektörü alt endeksi ise 2,7 puan artışla 56,2'ye yükseldi.
İş beklentileri alt endeksleri her iki sektörde artış kaydetti.
İmalat ve imalat dışı aktivite endekslerinin bileşiminden oluşan Bileşik PMI, şubattaki 50,9 seviyesinden martta 52,7'ye yükseldi.
Çin ekonomisi için kıyamet senaryosu
Çin yabancı yatırımcı çekmek için serbestleşmeyi teşvik edecek
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.