<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇin'de finans sektörüne yolsuzluk darbesi----

Çin'de finans sektörüne yolsuzluk darbesi

Çin'de finans sektörüne yolsuzluk darbesi
10 Nisan 2023 - 13:23 www.finansgundem.com

Çin'de yolsuzluk soruşturmaları gündemi belirlerken, uzmanlar tarafından soruşturmaların finansal güvenliği tehlikeye atacağı düşünülüyor.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in daha geniş ekonomiye hizmet etmekte başarısız bulduğu finans sektörüne odaklanması, yolsuzluk soruşturmaları ve girişim fonlarının sürpriz denetimlerinde yaşanan artışla Çin finans sektörü darbe alıyor.

Pekin’in disiplin teftişinden sorumlu Merkezi Disiplin Komisyonu’nun (CCDI)  “zevk düşkünlüğü” ve “lüks yaşam tarzları”na karşı yaptığı uyarıyla birlikte, eski üst düzey yetkililer soruşturma altına alınırken bankalar yönetici maaşlarında ve ikramiyelerinde de derin kesintiler yapıyor.

Şubat ayından bu yana, CCDI sektördeki görevi kötüye kullanmalarla kararlı bir şekilde mücadele etmek ve yöneticilerin finansal seçkinler olma yolundaki yanlış arayışlarını ortadan kaldırmak için yeni bir hamle başlattığından bu yana çok sayıda yönetici soruşturuldu veya cezalandırıldı.

Sözcü'nün haberine göre, en sosyal olay ise ülkenin en büyük bankalarından biri olan Bank of China’nın eski başkanı Liu Liange'nin mart ayı sonunda soruşturma altına alınması oldu.

MAAŞLARDA KESİNTİ VERGİLERDEN ARTIŞ

CCDI özel teftişleri, Şanghay Altın Borsası gibi diğer kurumları da kapsayacak şekilde genişlerken, Pekin’deki risk sermayesi yatırımcıları, sektör üzerindeki baskı arttıkça ek vergi denetimlerinden etkilendiklerini söylüyor.

Financial Times’ın yaptığı 20'den fazla finansal aracı kurum analizine göre kurumların yaklaşık dörtte üçü geçen yıl yönetim maaşlarında kesintiye gitti.

Financial Times'a konuşan iki bankacı ise en iyi yatırım bankalarından biri olan CICC'nin  2022’de maaşları yüzde 10’dan fazla düşürdüğünü, ikramiyelerin yüzde 40’a kadar düşmesinin muhtemel olduğunu söyledi. Finansal düzenleyiciler de son reformlarda belirtilen düşüşün ardından maaşlarının düştüğünü görmeye hazırlanıyorlar.

İSTİKRAR ENDİŞELERİ

Yıllardır Finans sektörünün “reel ekonomiye” daha iyi hizmet etmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunan Xi, Ekim ayında partisinin yapısal reformu derinleştireceğini ve “her türlü mali faaliyeti düzenleme altına alacağını” taahhüt etti.

California San Diego Üniversitesi’nde Çin ekonomi politiği profesörü olan Victor Shih, Xi’nin “finans sektörüne karşı köklü bir güvensizlik” beslediğini ve son kampanyanın yeni Çin liderliğini yansıttığını söyledi.

Hong Kong Üniversitesi’nde Çin yolsuzluğu uzmanı Zhu Jiangnan, liderliğin finans sektörü yolsuzluğunun istikrara zarar verme riskinde gerçekten ciddi bir sorun gördüğünü söyledi.

Jiangnan,  “Çok farklı biçimler alan ve farklı düzeydeki kadroların yanı sıra farklı türde finansal kurumları içeren bu sektördeki yolsuzluğun ülkenin finansal güvenliğini tehlikeye atabileceğinden endişe duyuyoruz” dedi.

Çin’de devlete ait şirketlere ve finans kuruluşlarına disiplin incelemesi

 

Çin finans sektöründe de hızlı büyüyor

 

Çin finans kurumlarının varlıklarında artış

 

Çin finans sektörü düzenleyicisinin başkanı Guo Shuqing oldu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)