Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSINGUNDEMI.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Çin ve Suudi Arabistan, tahvil satışı, yatırım fonları ve teknoloji alanlarındaki işbirliklerini artırıyor.
Finansingundemi.com’un derlediği bilgilere göre, Riyad ve Pekin arasındaki yatırım bağlarının görmezden gelinmesi zorlaşıyor.
ABD Doları tahvil satışı
Insider’dan Filip De Mott’un haberine göre, Maliye Bakanlığı'nın açıklamasına göre Çin, gelecek hafta yapılması planlanan son üç yılın ilk ABD Doları tahvil satışı için Suudi Arabistan'ı seçti.
Suudi Arabistan, dev modernizasyon planlarını finanse etmek için Çin yatırımını benimsiyor. Suudi Arabistan'ı daha yeşil ve inovasyon odaklı bir ekonomiye dönüştürme çabası olan ‘Vizyon 2030’ projesi, yakın zamanda 1,3 trilyon dolar gibi dev bir rakama ulaştı.
İnşaat planları ve yenilenebilir enerji
Bu arada, krallığın inşaat planları ve yenilenebilir enerjiye verdiği önem, Çinli gayrimenkul geliştiricilerine ve teknoloji endüstrilerine yeni bir oyun alanı sunuyor. Örneğin, Suudi Arabistan, Vizyon 2030'un merkezi olan fütüristik mega şehri Neom'u finanse etmek için Çinli yatırımcılara kur yapıyor. Krallık son yıllarda bir miktar başarı elde etti bile ve Çin projeyle ilgili çeşitli teknoloji anlaşmalarını kabul etmiş vaziyette.
Financial Times tarafından derlenen verilere göre, ülkenin egemen servet aracı olan Suudi Kamu Yatırım Fonu (The Saudi Public Investment Fund), Ağustos ayında Çinli borç verenlerle 50 milyar dolar değerinde anlaşma imzaladı.
Teknoloji yatırımları ve ABD’nin dahli
Teknolojiyle ilgili yatırımlar da aynı şekilde devam ediyor. Bu alana örnek ise, Suudi Arabistan'ın OpenAI'ye rakip Çinli bir şirketi desteklemesi olarak gösteriliyor.
Ekim ayının sonunda, Suudi Arabistan Hong Kong ve Çin'deki piyasaları izlemek için iki yeni borsa yatırım fonu çıkardı. Bu araçlar, Suudi yatırımcıların Çin hisse senedi yatırımlarına daha kolay erişmesini sağlamayı amaçlıyor.
Ancak, bu derinleşen bağlar ABD'nin de dikkatini çekiyor. Bu yılın başlarında, ABD, Riyad'ın Çin ile yeni teknoloji ittifakını reddetmesi koşuluyla Suudi Arabistan'a teknoloji ve güvenlik anlaşmaları teklif etmişti. Sürecin nasıl ilerleyeceği merak ediliyor.
Rusya ekonomisinin sağlığı Suudi Arabistan'a mı bağlı?
ABD ve Suudilerden ortak askeri tatbikat
ABD'den İsrail'e 'Suudi Arabistan' şartı
Suudi Arabistan ve ABD, Ortadoğu gerilimini görüştü
Suudi Arabistan'ın "Vizyon 2030" projesinde Türk müteahhitler öne çıkacak
Suudi Arabistan'dan ABD vetosu sonrası BMGK'da reform çağrısı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.