Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Rusya-Ukrayna savaşı petrol, gaz ve kömür ithalatının faturasını yükseltirken Çin, haziranda Rusya'dan aldığı enerji kalemlerinde bir yıl öncesine kıyasla yüzde 72 daha fazla harcama yaptı.
Bloomberg'in haberine göre bugün yayımlanan gümrük verileri Çinli alıcıların toplamda 6,4 milyar dolar ödediğine işaret ediyor. Çinli alıcılar geçen yılın aynı ayında 3,7 milyar dolar harcama yapmıştı.
25,3 MİLYAR DOLARLIK ÖDEME
Söz konusu meblağ Çin'in mart-haziran arasında Rus enerjisine yaptığı toplam harcamayı 25,3 milyar dolara çıkardı. Pekin, 2021'in aynı dört aylık döneminde iki kat daha az ödeme yaparak 13,5 milyar dolar harcamıştı.
Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatı nedeniyle birçok ülke Rus ürünlerini almaktan kaçınırken Çin stratejik müttefikinden bazen indirimli fiyatlardan daha fazla enerji satın alıyor.
Finlandiya merkezli bağımsız araştırma şirketi Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi'nin (Centre for Research on Energy and Clean Air) geçen ay yayımladığı rapora göre Çin savaşın başlangıcından bu yana petrol, doğalgaz ve kömür açısından Rusya'nın kasasını başka herhangi bir ülkeden daha fazla doldursa da Pekin'in harcamaları bir blok olarak Avrupa Birliği'nin harcamalarına kıyasla hâlâ çok az.
Enerji üretimi için gerekli yakıtlar açısından alıcıların sırtını Rusya'ya daha fazla yaslaması nedeniyle bir önceki aya kıyasla Çin haziranda Rusya'dan kömür ve doğalgaz ithalat hacmini artırdı. Öte yandan Çin, Rusya'dan ham petrol alımını azalttı.
RUSYA, ÇİN'İN EN BÜYÜK PETROL TEDARİKÇİSİ OLMAYA DEVAM EDİYOR
Ancak buna rağmen Reuters'ın haberine göre Çinli alıcıların daha düşük fiyattan satılan Rus petrolünü tercih etmesiyle Rusya üst üste ikinci ayda da Çin’in en büyük petrol tedarikçisi oldu.
Çin Gümrük İdaresi’nin verilerine göre Çin, sevkiyatı daha maliyetli olan Suudi petrolünün ithalatını düşürdü. Çin’in ithal ettiği, deniz yoluyla ve Doğu Sibirya-Pasifik Okyanusu petrol boru hattı üzerinden gönderilen Rus petrolü haziranda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10 artarak 7,29 milyon ton oldu.
Çin’in Rus petrol ithalatı Mayıs’ta varil başına günde yaklaşık 2 milyona çıkarak rekor seviyeyi görmüştü. Bu rakam haziranda varil başına günde 1,77 milyona düştü.
Çin, Suudi Arabistan’dan ise haziranda geçen yıla kıyasla yüzde 30 düşüşle 5,06 milyon ton petrol ithal etti. Çin’in Suudi Arabistan’dan petrol ithalatı mayısa göre günde varil başına 1,84 milyon azalmış oldu.
Öte yandan Bloomberg'in aktardığına göre Çin'in, Rusya’dan yaptığı toplam kömür ithalatı, geçen yılki 5 milyon tona ve mayıstaki 4,7 milyon tona kıyasla 5,3 milyon tona yükseldi.
Sıvılaştırılmış doğalgaz ithalatıysa geçen yılki 321 bin tona ve mayıstaki 397 bin tona kıyasla 521 bin tona yükseldi.
Rusya, Çin'in en büyük petrol tedarikçisi olmaya devam ediyor
Çin, demir cevheri ticareti için devlet şirketi kurdu
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.