Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Geçtiğimiz yıl Çin'den kaçan para geri döndü ve yurtdışından gelen paradaki artış yılın ilk çeyreğinde kredi büyümesini hızlandırdı. Financial Times gazetesinin haberine göre bu dönemde dünyanın en büyük döviz rezervlerini yöneten Çin'in rezervi yılın ilk çeyreğinde 3.4 trilyon doları aştı. Verilere göre ülkenin döviz rezervi ilk 3 aylık dönemde 130 milyar dolar artarak 3.44 trilyon dolar seviyesine yükseldi.
2011 yılının ikinci çeyreğinden bu yana en büyük çeyrek dönemlik artış kaydedilirken, gazetenin haberine göre Çin'in rezerv büyüklüğü 3.5 trilyon dolarlık Almanya ekonomisine yaklaştı.
Rezerv 9 yılda yüzde 700 arttı
Dunya'da yer alan habere göre, ülkenin döviz rezervi 2004 yılından bu yana yüzde 700'den fazla artış gösterdi. Reform dönemi başlamadan hemen önce 1978 yılı sonunda ülkenin döviz rezervi oldukça az ve sadece küçük bir thalat faturası olan ülkeye yetecek büyüklükteydi. 1980 başlarında ihracattaki canlanma döviz rezervlerinde hızlı artışın pimini çekti ve 1984'de rezervler 17.4 milyar dolara çıktı. Ancak 1985 ve 1986 yıllarında oluşan yüksek ticaret açığı o dönemde rezervleri erozyona uğrattı. 1987 yılında hizmet sektörünün fazla vererek mal ticaretindeki açığı dengelemesiyle Çin cari fazla verdi. Aynı yıl net sermaye girişindeki artışın da etkisiyle rezervler yeniden 16.3 milyar dolar seviyesine çıktı. Ülkenin döviz rezervi iki yıl boyunca bu seviyeyi korudu. 1989-91 yıllarında ekonominin yavaşlaması 1990'da ithalatta sert bir düşüşe yol açtı ancak ihracattaki artışın sürmesi ticaret fazlasını 9.2 milyar dolara çıkardı. Sonraki üç yılda ithalatın ihracattan fazla artması sebebiyle ticaret fazlası eridi. 1993'te hem ticaret açığı hem de cari açık oluştu fakat doğrudan yabancı yatırımların ivme kazanması sonraki 10 yıl boyunca döviz rezervinde büyümeye destek oldu.
2006'da trilyon doları geçti
2006'da Çin'in rezervi ilk kez 1 trilyon dolar barajını aştı. Eylül 2008'de rezervler 1.9 trilyon dolara yani kişi başına 1.500 dolara ulaştı. Mart 2009'da rezervler ilk defa 2 trilyon doların üzerine çıkarken, rezervlere 2 yıl içinde 1 trilyon dolar daha eklendi ve Mart 2011'de 3 trilyon dolar büyüklüğe ulaşıldı. Şu an ülkenin rezervi Almanya ekonomisinin büyüklüğünü yakalamış durumda.
Altınları iki kez satın alabilir
Diğer yandan Çin'in döviz rezervinin, dünyadaki tüm merkez bankalarının elindeki altını iki kez satın alabilecek büyüklükte olduğu belirtiliyor. 2012 sonu itibariyle Çin'in rezerv varlıklarının dünyadaki payı yüzde 30.2 civarında. 2004'te bu oran yüzde 14 idi. Çin'in rezervi dünyanın ikinci büyük rezervlerine sahip Japonya'nın üç katı. Ancak rezervlerin kredilerde büyümeyi desteklediği ve kredi büyümesi endişesi taşıyanların korkularına artırdığı belirtiliyor. Çin'de dün açıklanan verilere göre ülkede yeni yuan kredileri mart ayında 1.06 trilyon yuan (171 milyar dolar) oldu. Şubatta 620 milyar yuan olan kredilerin martta 900 milyar yuan civarında kalacağı öngörülüyordu.
Dünyada da hızlı artıyor
2002 yılından bu yana dünyadaki merkez bankalarının elindeki döviz ve altın rezervi büyük bir hızla yükseldi. 2002-2004 döneminde küresel rezervler yüzde 85 arttı ve 1991-2001 döneminden üç kat fazla büyüdü. Son yıllarda özellikle Asya ülkeleri rezerv birikiminde başı çekiyor.
Asya ülkeleri şu an dünyanın en büyük rezerve sahip 20 ülkesinin yarısını oluşturuyor. Listeyi daralttığımızda ortaya çıkan tablo şöyle; en büyük rezerve sahip 10 ülkeden 8’i Asyalı iken, ilk 5 içinde Asya’dan 4 ülke var.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.