Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Çin Merkez Bankası(PBOC) ağustos ortasından bu yana aralarında euro, yen ve sterlinin de bulunduğu 23 ticaret ortağının döviz kurlarına karşı günlük sabitlemeleriyle yuanı destekliyor. Bu da yuanın emsalleri karşısındaki değerini ölçen resmi göstergenin istikrar kazanmasını sağladı.
PBOC'nin para birimini diğer büyük rakiplerine karşı destekleme çabalarına daha az ilgi gösterilse de, işe yarıyor gibi görünüyor. Ticaret ağırlıklı sepet temmuz sonundan bu yana yaklaşık %1,2 değer kazanırken, onshore yuan bu süre zarfında dolar karşısında yaklaşık %2 zayıfladı.
Malayan Banking Berhad analisti Fiona Lim, "Bu noktada yuanın daha fazla zayıflamasına izin vererek ihracat rekabet gücünü artırmak, yavaşlayan küresel talebe daha az bakabilir" dedi. Daha fazla zayıflık "güven, sermaye çıkışları ve finansal istikrar açısından daha pahalıya mal olacaktır" dedi.
PBOC, yuanın geçen hafta dolar karşısında son 16 yılın en düşük seviyesine gerilemesiyle birlikte, para birimindeki düşüşü durdurmak için politika araç kitini daha da derinleştiriyor.
Yetkililerin sözlü uyarılarla şimdiye kadarki en güçlü savunmalarını yapmaları ve dolar-yuan referans kurunu kayıtlardaki en güçlü marja getirmeleriyle para birimi bu hafta istikrar kazandı.
Yuan sepeti endeksinin göreceli istikrarı kısmen Asya para birimlerinin Fed'in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutabileceğine dair bahislerle dolar karşısında zayıflamasından da kaynaklanıyor olabilir. Yen ve Güney Kore wonu Temmuz sonundan bu yana dolar karşısında %3'ten fazla değer kaybetti.
Dolardan sonra en büyük ikinci bileşen olan Euro gibi diğer sepet para birimlerinin sabitlemeleri, piyasa yapıcıları tarafından ilgili çapraz kurlar ve dolar-yuan kuruna göre hesaplanıp merkez bankasına sunuluyor. Bloomberg'in 2018'e kadar uzanan analizi, muhtemelen likidite eksikliği ve politika yapıcılar için daha az önem taşıması nedeniyle referans oranların piyasa trendlerinden nadiren saptığını gösteriyor.
Ancak sabitlemeler son birkaç haftadır daha güçlü bir eğilim taşımaya başladı. Muhtemelen diğer para birimlerini yönlendirmek için kullanılan dolar-yuan kuruna ilişkin hesaplamalar, PBOC'nin yuanı piyasa katılımcılarının beklediğinden yaklaşık %0,5 daha güçlü olarak belirlediğini gösteriyor. Beş günlük hareketli ortalama farkı, yuanın bir zayıflık dönemi yaşadığı geçen yılın Kasım ayından bu yana görülen en geniş fark.
Doların CFETS RMB Endeksi'ndeki %20'lik ağırlığı, dolar-yuan referans oranının tek başına ticaret ağırlıklı sepeti desteklemek için yeterli olmayacağını ve PBOC'nin dolar dışı kurlardaki sabitlemelerinde bazı ayarlamalar yapmış olabileceğini gösteriyor.
Çin Merkez Bankası'ndan yuan kararı
Çin’de özel sektörün en büyükleri açıklandı
Çin’e yapılan yabancı yatırımlarda istikrarlı artış
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.