Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Çinli yetkililer krizdeki emlak sektörünü kurtarmak için kapsamlı önlemler açıkladı. Ülkedeki düzenleyici otoriteler uzun süredir devam eden sert pandemi kısıtlamalarını ve dünyanın 2 numaralı ekonomisini baskılayan emlak krizinin etkisini hafifletmeye çalışıyor. Çin Merkez Bankası (PBOC) ve Çin Bankacılık ve Sigorta Düzenleme Komisyonu, sektörün “istikrarlı ve sağlıklı gelişimini” teşvik etmek için 16 maddelik bir yönerge yayınladı.
Önlemler arasında borç yükü altındaki konut geliştiricileri için kredi desteği, projelerin tamamlanarak ev sahiplerine teslim edilmesini sağlamak için finansal destek ve ertelenmiş krediler için yardım yer alıyor.
PLAN NE İÇERİYOR?
Kurtarma planı kapsamında, konut şirketlerinin önümüzdeki altı ay içinde vadesi gelen ödenmemiş banka kredileri ve borçları bir yıl boyunca uzatılabilecek, tahvillerinin geri ödemesi de müzakereler yoluyla ertelenebilecek veya takas edilebilecek.
Geçtiğimiz yıl Çin’in en büyük emlak şirketi olan Evergrande’nin finansman sorunları ile karşı karşıya kalarak projeleri teslim edememesi sonrası ülke ipotek boykotlarına ve ev satın alanların protestolarına sahne olmuştu. Evergrande’nin yaşadığı sorun ise emlak sektörü üzerindeki zincirleme etkileri tetikledi.
PANDEMİ KISITLAMALARI HAKKINDA
Öte yandan kurtarma planının ülkedeki sıfır kovid politikası ekseninde uygulanan pandemi kısıtlamaların ekonomik yükünü hafifletmeyi amaçlayan planla aynı gün açıklanması da dikkat çekti. Çin ekonomisi uzun süredir pandemi kısıtlamalarının ve emlak krizinin yarattığı sorunlarla boğuşuyordu.
Cuma günkü virüs kısıtlamalarının ekonomik ve sosyal yükünü hafifletmeyi amaçlayan 20 maddelik paketin ardından açıklanan plan, Şi Jinping'in odağını ekonomiye çevirdiğinin bir sinyali olarak görülüyor.
BÜYÜME HEDEFİNE ULAŞMAK ZOR GÖRÜNÜYOR
Çin'de ekonomik aktivitenin beşte birini oluşturan dev emlak piyasasının krize girmesi de hem ev alıcılarını hem de bankaları yeniden işlem yapmaya isteksiz kılmıştı.
Ekonomik göstergeler toparlanmanın dalgalı seyrini gösterirken, hükümetin bu yıl için yüzde 5,5 civarında olmasını öngördüğü büyüme hedefine ulaşması zor görünüyor. Çin ekonomisi, ilk üç çeyrekte yüzde 3 büyüme kaydetmişti.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası, Çin için 2022 büyüme tahminlerini yüzde 3,2 ve 2,8’e düşürürken bu yılki büyümenin, Kovid-19 salgınının başladığı 2020 yılı hariç son 40 yıldaki en düşük büyüme oranı olması bekleniyor.
Öte yandan Yuan bu yıl dolar karşısında yaklaşık yüzde 12 düşse de bu durum ihracatın daralmasını engelleyemedi.
Çin'de emlâk krizi devam ediyor
IMF Başkanı, ABD-Çin rekabeti konusunda uyardı
Çin ekonomisinde zayıflama sinyalleri
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.