Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Birçok Rus ihracatçı Çin'le yapılan ödemelerin ya dondurulduğunu ya da ciddi şekilde ertelendiği şikayetinde bulunuyor.
Bloomberg'e konuşan Rus ihracatçılar, sorunun, ABD'nin haziran ayında ikincil yaptırımlara ilişkin kriterleri genişletmesinin ardından ortaya çıktığını söylüyor.
Bloomberg’in ismini açıklamayan üç Rus emtia ihracatçısına dayandırdığı haberine göre, Çin'den Rusya'ya doğrudan ödeme yapmak artık çok zor, hatta imkansız. Bu, yuan cinsinden ödemeler için de böyle.
Bir Rus tarım şirketinin temsilcisi de Bloomberg'e, Rus tarım ürünlerini satın alan bazı Çinli alıcıların ödemelerde sorun yaşadığını söyledi.
Öte yandan bazı ihracatçı firmalar ödemelerde sorun yaşamadıklarını belirtiyor. Buna örnek olarak da bu ay gerçekleştirilen ve sorunsuz bir şekilde gerçekleşen büyük bir RMB enerji işlemini gösteriyorlar.
Ajansın belirttiği gibi, ödemelerde zorluk yaşayan ihracatçılar bile alternatif ödeme yöntemleri buluyor. Özellikle üçüncü ülkeler üzerinden veya kripto para birimleri aracılığıyla bu tür ödemelerin yapıldığını belirtiyor.
Tüm bunlara ek olarak, bazı tüccarlar hâlâ Rusya'ya RMB ödemesi yapabiliyor. Bu tür ödemeler yalnızca sınırlı sayıda büyük devlet bankası aracılığıyla mümkün.
Bloomberg'in piyasa kaynaklarına dayandırdığı habere göre ödeme maliyetlerinin önemli ölçüde artması nedeniyle Rusya ile Çin arasındaki ticaret daha pahalı hale geldi. Ancak ithalatta bir çöküş yok ve ticaret devam ediyor.
Aralık 2023'te ABD, Rus savunma sanayisine yönelik tedariklerle ilgili işlemler gerçekleştiren veya işlemleri kolaylaştıran yabancı finans kuruluşlarına karşı ikincil yaptırımların uygulanmasına izin verdi. Haziran 2024'te ABD Hazinesi bu tür kısıtlamaların getirilmesine yönelik parametreleri genişletti. Daha sonra bakanlık, yaptırımlara tabi olan Ruslar veya Rusya'daki tüzel kişiler adına veya çıkarları doğrultusunda yapılan işlemler için ikincil yaptırımlar öngördü.
Çin Gümrük Genel İdaresi'ne göre, ülkeler arasındaki ticaret cirosu Ocak-Haziran döneminde yıllık %1,8 artarak 116,9 milyar $'a ulaştı. Rusya'dan Çin'e ihracat 65,2 milyar $'a (+%3,9) yükseldi. 2023 yılında Rusya Federasyonu ile Çin arasındaki ticaret cirosu 240,11 milyar dolarlık rekor değere ulaştı.(Haberrus)
Rusya gümrükten 37.5 milyar dolar gelir elde etti
Rusya: Trump döneminde ABD-Rusya arasında diyalog vardı
Rusya Merkez Bankası'ndan faiz artırımı bekleniyor
.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.