Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ticaret savaşlarının başlamasına sayılı günler kaldı. Çin krizi aşmak için daha önce uyguladığı taktiği devreye sokmaya hazırlanıyor. Avrupa ise çaresiz bir şekilde olası çıkış yollarını arıyor
FİNANSİNGUNDEMİ.COM-DIŞ HABERLER SERVİSİ
Seçilmiş başkan Donald Trump’ın ek vergi hamlesine karşın Çin'in acil tepkilerinden biri, yuanın değerini daha da düşürmek olabilir. Bu hamle Pekin'in geçmişte yaptığı bir yöntem. Çin parasını değersizleştirerek satışları dengeledi ve rekabet gücünü artırdı. Geçmişte kullanılan bu taktiğin 2. Trump Dönemi’nde de kullanılması bekleniyor. Brookings Enstitüsü tarafından hazırlanan ilgili bir rapora göre, Çin'in ilk tepkisi muhtemelen yuanın devalüasyonuyla sınırlı olacak ve bu, ihraç ettiği ürünlerin dolar cinsinden fiyatını düşürerek gümrük vergilerini etkili bir şekilde dengeleyecek.
YÜZDE 10 DEVALÜASYON
Çeşitli analistler, Çin mallarına %60 gümrük vergisi uygulanması durumunda, Çin ekonomisi üzerindeki olumsuz etkileri dengelemek için yuanın %10-12 oranında devalüasyonuna ihtiyaç duyulacağını öngörüyor. Zaten Çin para birimi, Trump'ın seçilmesinden bu yana dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Kasım başında bir ABD Doları 7,10 yuan seviyesindeydi yılın ilk günlerinde 7,32'ye yükseldi. kısa sürede yüzde 3 oranında değer kaybetti.
Haberhurriyeti.com’un yaptığı derlemelere göre, Avrupa cephesinde sıkıntıları aşmak daha zor olacak gibi görünüyor. Volkswagen ve BMW gibi Avrupalı şirketler iki cephede de zarara uğrayarak daha da fazla baskı altında kalacaklar.
Bir yandan vergi artışına maruz kalan AB şirketleri yuanın devalüasyonuyla rekabet güçlerini önemli oranda yitirecek.
Çin, ABD tarifelerine kendi tarifeleriyle yanıt verirse, o zaman gerilimlerin artması ve Avrupalı şirketlerin büyük ölçüde bağımlı olduğu yerleşik tedarik zincirlerinin bozulması bekleniyor.
Çin ve AB 2. Trump döneminin başlamasından sonra atılacak adımları yakından izleyecek.
Mısır'dan "devalüasyon" hamlesi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.