Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Çin, açık denizde petrol ve doğalgaz gibi enerji kaynaklarını geliştirmeye yönelik yatırımlarını artırmaya devam ederek, enerjide ithalata bağımlılığını azaltmayı hedefliyor. Verilere göre, bu yıl Çin’de açık deniz enerji kaynaklarının kullanımı petrol üretimindeki artışın yaklaşık yarısını, doğal gaz üretimindeki artışın da yüzde 13’ünü oluşturdu.
Çin Ulusal Açık Deniz Petrol Şirketi (CNOOC) Enerji Ekonomisi Enstitüsü’nün yayımladığı veriler, Çin’de bu yıl açık deniz kaynaklı enerji kullanımının rekor seviyeye ulaştığını gösterdi. Çin’in açık deniz ham petrol üretiminin yüzde 7 artışla 58 milyon 600 bin tona ulaşması, bu artışın ham petrol üretimindeki toplam artışın yüzde 50’sinden fazlasını oluşturması bekleniyor.
Öte yandan, Çin’in açık deniz doğalgaz üretiminin de geçen yıla kıyasla yüzde 8,6 yükselişle 21 milyar 600 milyon metreküpü aşacağı, söz konusu artışın doğalgaz üretimindeki toplam artışın yaklaşık yüzde 13’ünü oluşturacağı tahmin ediliyor.
Enstitü, ülkenin açık deniz petrol üretiminin 2023 yılında 60 milyon tonu, açık deniz doğalgaz üretiminin ise 23 milyar metreküpü aşmasının beklendiğini de vurguladı. CNOOC Enerji Ekonomisi Enstitüsü Başkanı Wang Zhen, bu yıl Çin’de yapılan 7 yeni açık deniz petrol ve doğalgaz keşfiyle bu alanda büyük bir atılıma imza atıldığını belirtti.
BloombergNEF analistlerinden Li Ziyue ise Çin’in açık deniz petrol ve doğalgaz üretiminin, 2022-2024 döneminde artmaya devam edeceğine inandığını söyleyerek Çin’in imalat yatırımlarını artırma taahhüdünün ülkenin enerji güvenliği açısından kritik bir rol oynayacağını ifade etti.
Açık deniz rüzgâr enerjisi üretimi artıyor
Enstitüye göre, Çin'in ham petrol ve doğalgaz ithalatına olan bağımlılığı bu yıl daha da düşecek. Ülkenin ham petrol üretiminin bu yıl 205 milyon tona ulaşarak, 2016 yılından bu yana ilk kez 200 milyon ton seviyesini aşması bekleniyor. Doğalgaz üretiminin de geçen yıla göre yüzde 6,5 artışla 221 milyar 100 milyon metreküpe çıkacağı tahmin ediliyor.
Resmî verilere göre, ülkenin ham petrolde ithalata bağımlılığı 2020 yılında yüzde 73,6 iken, 2021’de yüzde 72’ye inerek son 20 yılda ilk kez gerileme gösterdi. CNOOC Başkanı Wang, şirketin petrol ve doğalgaz üretiminin 2022-2024 döneminde yıllık yüzde 6’nın üzerinde artacak.
Şirketin, petrol ve doğalgaz üretim ve depolama kapasitesini artırmaya yoğunlaşacağına dikkat çeken Wang, “Çin’in enerji güvenliğini desteklemek ve yabancı enerji kaynaklarına bağımlılığını azaltmak için ileri teknolojileri daha iyi kavramaya odaklanacağız” dedi.
Öte yandan Çin’in açık deniz rüzgâr enerjisi kurulu gücü yılsonuna kadar 32 milyon 500 bin kilovata ulaşacak. Bu sayı, dünya toplamının yaklaşık yarısına tekabül ediyor. Tahminlere göre, Çin’in kıyı bölgelerindeki elektrik tüketiminde açık deniz rüzgâr enerjisinin payı 2050 yılı itibarıyla yüzde 20’ye yükselecek.
Çin'de enerji tüketimi artış kaydetti
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.