BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaÇin ekonomisine ilişkin endişeler: Tahvil getirileri tarihi dipte!----

Çin ekonomisine ilişkin endişeler: Tahvil getirileri tarihi dipte!

Çin ekonomisine ilişkin endişeler: Tahvil getirileri tarihi dipte!
10 Ocak 2025 - 12:38 www.finansingundemi.com

Çin ekonomisindeki deflasyon baskıları ve ABD ile ticaret savaşlarının yeniden alevlenme ihtimali, küresel piyasalarda risk algısını artırdı. Bu gelişmeler, Çin'in 10 yıllık devlet tahvillerinin getirisini tarihinin en düşük seviyelerine geriletti.


Çin ekonomisi, deflasyon baskıları ve ABD'de Trump'ın yeniden başkan seçilmesinin olası etkileriyle yeni bir belirsizlik dönemine girdi.

TİCARET SAVAŞLARI GERİ Mİ DÖNÜYOR?

ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump'ın yeniden göreve gelmeye hazırlandığı bir dönemde, iki ülke arasında ticaret savaşlarının yeniden başlaması olasılığı gündemi meşgul ediyor. Bu endişeler, Çin tahvillerine olan talebi artırırken, getiri oranları %1,58 ile rekor düşük seviyeye geriledi. ABD’nin 10 yıllık tahvilleriyle Çin tahvilleri arasındaki fark yaklaşık 300 baz puan oldu.

DEFLASYON KORKUSU PEKİN'İ ZORLUYOR

Çin, deflasyon tehlikesini aşmak için çeşitli teşvik paketleri açıklasa da, ekonomik yavaşlama ve düşük tüketici güveni gibi sorunlar çözüm bekliyor. Çin Merkez Bankası’nın (PBoC) faiz indirimi beklentisi, tahvil getirilerinin düşüşünü tetikleyen başlıca faktörlerden biri oldu.

YÜKSEK BORÇLULUK VE KONUT PİYASASI RİSKLERİ

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan
yaptığı değerlendirmede, "Çin ekonomisindeki mevcut durumun üç temel nedeni var. Bunlar, deflatif baskı, konut sektöründeki gelişmeler ve ekonomideki beklentiler." dedi.

Ülkenin aşırı üretimi ve tüketici tarafındaki tedirginlik nedeniyle ciddi bir deflatif baskı altında olduğunu ifade eden Manukyan, "Enflasyon göstergelerine baktığınızda, ister Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ister Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) olsun, ciddi bir baskı olmadığını görüyoruz. Hatta ÜFE ekside seyrederken, tüketici tarafında sıfırın üzerinde tutunmaya çalışıldığını söyleyebiliriz. Bu durum, önümüzdeki dönem için Çin Merkez Bankasından (PBoC) faiz indirim beklentilerini artırıyor." diye konuştu.

Konut sektöründeki gelişmelerden dolayı hem hanehalkı hem özel sektörün kredi kullanarak büyümeye çalışmaktan çok borçlarını kapatmaya odaklanmış durumda olduğuna dikkati çeken Manukyan, "Düşük Faiz oranları bir borçlanma sinyali olarak algılanmıyor, tam tersine borçların azaltılmasına yönelik bir fırsat olarak değerlendiriliyor. Karı maksimize etmeye çalışmıyorlar, riski minimize etmeye çalışıyorlar. Bu durum, Richard Koo’nun Japonya için ifade ettiği bilanço resesyonuna benzer bir tabloyu ortaya koyuyor." ifadelerini kullandı.

Manukyan, getirilerin gerilemesinde önemli bir diğer nedenin ise beklentiler olduğunu vurgulayarak, "Açıklanan ekonomik paketlerin ekonomiyi canlandıramayacağı ve PBoC'un daha fazla faiz indirimi yapacağı beklentisi gibi unsurlar, getirilerin düşüşünü tetikliyor." değerlendirmesinde bulundu.

TRUMP 2.0 VE GÜMRÜK VERGİSİ TEHDİDİ

Ak Yatırım Uluslararası Piyasalar Stratejisti Uraz Çay
, ise Çin ekonomisinin 2023 yılını yüzde 5,2 reel büyüme ile kapattığını dile getirerek, 2024 yılı için büyüme bazlı risklerin varlık fiyatlamalarının ana unsuru haline geldiğini ifade etti.

"Üçüncü çeyrekte yüzde 4,6 büyüme rakamı açıklandı. Bu durum 2024 için yüzde 5 büyüme hedefinin sorgulanmasına neden oldu." ifadelerini kullanan Çay, ancak piyasa beklentisinin yüzde 4,8 seviyelerinde şekillendiğini kaydetti.

Yüksek borçluluk problemleri, deflasyon riskleri, konut piyasası riskleri ve Trump 2.0 korkuları ile dolar/yuan paritesinin yılın son çeyreğinde 7’nin altındayken 7.3 seviyelerine yükseldiğini ifade eden Çay, "Yüksek teknoloji ile büyüme ve iç tüketimi arttırma hedefinde de yapısal problemlerin küçük-orta ölçekli şirketleri öne çıkararak azaltmak mümkün" diye konuştu.

Çay, Çin ekonomisinde Japonya tarzı uzun süreli bir deflasyonist dönem yaşanacağını düşünmenin haksızlık olduğunu belirterek, büyüme hızının pandemi öncesine göre daha düşük olmasına rağmen yüksek teknoloji alanındaki gelişmelerin uzun vadede oldukça önemli olduğunu vurguladı.

Çin'in 10 yıllık devlet tahvil getirilerinin 2025 için faiz indirim beklentilerini de içerdiğini belirten Çay, 2025 sonu için en düşük getiri beklentisinin yüzde 1,4 olduğunu kaydetti.

Çay, Trump 2.0'ın Çin ekonomisi üzerinde en büyük risk faktörü gümrük vergileri olduğunu kaydederek, "ABD seçimleri öncesi yüzde 60’ı dile getiren Trump’ın bu söylemi gerçekleşecek mi yoksa pazarlık unsuru mu? Gerçekleşmeden bilemeyiz." dedi.

ABD-Çin ticaret ilişkilerine değinen Çay, 2023 yılında iki ülke arasındaki toplam ticaret hacminin 575 milyar dolar olduğunu anımsattı.

Trump’ın yüzde 20 veya yüzde 60 oranında gümrük vergisi uygulamasının Çin ekonomisinin büyüme hedefleri üzerinde ciddi etkiler yaratabileceğini belirten Çay, "Goldman Sachs'ın tahminine göre yüzde 20’lik bir vergi, büyümeyi yüzde 0,7 oranında düşürebilirken, UBS’in tahminine göre yüzde 60’lık bir vergi, yüzde 1.5’lik bir kayba yol açabilir.” diye konuştu.

Çay, Çin ekonomisinin 2025 için büyüme bazlı senaryoların hedeften ciddi oranda sapmaya yol açabilecek olmasının en önemli risklerden biri olduğunu dile getirerek, "Trump 2.0 senaryosu, önümüzdeki iki yıl için en büyük belirsizliklerden biri olarak karşımıza çıkıyor. 2025 için yüzde 5 civarında hedeflenen büyümede yeni gümrük vergilerinin devreye girmesiyle sapmalar olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Açıklanan 10 trilyon yuanlık mali paketin yanı sıra sermaye piyasalarına yönelik destekleyici adımların önemine işaret eden Çay, bu hamlelerin yeterli olup olmayacağının gümrük vergilerine bağlı olduğunu kaydetti.

Çay, bu yıl yeni paketlerin kapıda olduğunu belirterek, "Şimdilik 10 yıllık tahvil getirilerinde yaşanan düşüş, bizce net bir deflasyon-borçluluk sarmalına giriş değil. Riskler ise yok değil. Politik kararlar bu risklerin azalıp azalmayacağını belirleyecek." ifadelerini kullandı.

PEKİN'İN ÖNLEMLERİ YETERLİ OLACAK MI?

Pekin yönetimi, 10 trilyon yuanlık teşvik paketi ve sermaye piyasalarına yönelik destekleyici adımlarla ekonomiyi canlandırmayı hedefliyor. Ancak uzmanlar, bu hamlelerin etkili olup olmayacağını ABD’nin ticaret politikalarının belirleyeceğini ifade ediyor.

KRİTİK BİR EŞİK

Çin ekonomisi, küresel piyasalardaki dalgalanmalar ve iç dinamiklerdeki sorunlarla mücadele ederken, tahvil piyasalarındaki düşük getiriler gelecekte daha fazla belirsizlik anlamına gelebilir. Politika yapıcıların alacağı kararlar, Çin’in uzun vadeli ekonomik hedeflerinde ne derece başarılı olacağını gösterecek. Ancak şu anki görünüm, hem iç hem de dış kaynaklı risklerin artışını işaret ediyor.

HSBC'den 'Çin' analizi: Büyüme yavaşlayacakHSBC'den 'Çin' analizi: Büyüme yavaşlayacak

 

İngiliz devlet tahvili getirileri 27 yılın en yüksek seviyesindeİngiliz devlet tahvili getirileri 27 yılın en yüksek seviyesinde

 

Almanya'nın 10 yıllık tahvil faizi beş ayın zirvesindeAlmanya'nın 10 yıllık tahvil faizi beş ayın zirvesinde

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)