<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiÇin ekonomisine ikinci Kovid darbesi----

Çin ekonomisine ikinci Kovid darbesi

Çin ekonomisine ikinci Kovid darbesi
25 Kasım 2022 - 17:20 www.finansingundemi.com

Sıfır Kovid politikalarını henüz iki hafta önce gevşetmeye başlayan Çin yeniden rekor vaka sayılarına ulaştı. Uzmanlar Çin ekonomisinin kurtulması için ekonomik teşviklerin işe yaramayacağı konusunda uyarıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin’de Sıfır Kovid politikalarından çıkış umudu kısa sürdü. Devlet Başkanı Şi Jinping’in pandeminin başından bu yana en önemli normale dönüş önlemlerini açıklamasından sadece iki hafta sonra vaka sayıları tekrar rekor seviyelere ulaştı. Ölüm haberlerinin ortaya çıkmasıyla yerel otoriteler virüsle nasıl mücadele edileceğini yeniden değerlendirmeye başladı.

Pekin'den çok uzak olmayan Shijiazhuang da dahil olmak üzere ülkedeki şehirlerde ve kasabalarda karantinalar gibi en sert kısıtlamalara geri dönüş gerçekleşiyor. Yerel yetkililerin kısıtlamaları ne kadar gevşeteceği sorusu, vakalardaki artışın diplerden geri dönmesiyle birlikte tartışmaya açıldı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre ülkenin en önemli şehirlerindeki son zamanlarda ortaya çıkan yeni vaka sayıları Çin’in yeniden açılma stratejisini baltaladı. Pekin'de okullar tekrar kapatılmaya başlandı. Yemek dağıtım hizmetlerinin kapasitesi tükeniyor. Şehirde derme çatma kamplar inşa ediliyor. Pekin sakinlerinin halka açık mekanlara girmesi veya metroyu kullanabilmesi için son 48 saat içerisinde test yaptırmış olmaları gerekiyor.

Çin’in teknoloji merkezi Shenzhen’de de toplu taşıma araçlarını kullanmak ve halka açık mekanlara girebilmek için son iki gün içerisinde negatif çıkmak gerekiyor. Guangzhou gibi bölgelerse karantina altında.

Günde yüzden az yeni vaka görülen Şanghay'da bile, yetkililer hiçbir şeyi şansa bırakmıyor. Şehre yeni gelenlerin barlar ve restoranlar da dahil olmak üzere halka açık mekanlara girmelerini beş gün boyunca yasaklı.

Yasaklamalar sanayi işçileri dahil olmak üzere herkesi gergin bir atmosfere doğru itiyor. Kısıtlamalar toplu istifalara ve hatta şiddet içerikli protestolara itiyor. Apple'ın Çin'deki merkezindeki ana iPhone üretim tesisine (Foxconn) ev sahipliği yapan Zhengzhou'da, yüzlerce işçi, neredeyse bir ay süren sert kısıtlamaların ardından güvenlik güçleriyle çatıştı. Bloomberg’ün haberinde, Apple çalışanlarından birisi olduğunu belirten Xiao Han protestolar sırasında ‘tam bir kaosun’ yaşandığını söyledi. Şu anda başka bir yerde iş arayan 30 yaşındaki çalışan, şiddet olaylarından önce bile ülkedeki durumun dayanılmaz hale geldiğini belirtiyor.

Foxconn, şikayetçi olan personele işten ayrılmaları için 10.000 yuan (1.400 $) teklif etmeye başladı. Zhengzhou'nun beş gün boyunca büyük ölçüde kilitleneceği göz önünde bulundurulduğunda bu birçok işçi için oldukça cazip bir teklif.

Teşvikler işe yaramıyor

Çin hükümeti, ekonomik görünümün kötüleşmeye başlamasıyla daha fazla teşvik sinyali gönderiyor. Ancak Nomura ekonomistlerine göre bankaların rezervde tutması gereken nakit miktarını azaltması gibi eylemler ülkenin devam eden emlak krizinden zarar gören emlak geliştiricilerine kredi sağlanmasını teşvik edebilir ve yalnızca sınırlı bir süre için olumlu bir etki sağlayabilir.

Nomura ekonomistleri hafta içerisinde yayınladıkları raporda, “Ekonomi için asıl engelin, yerel yetkililerin yetersiz kalan borç verilebilir fonlarından ziyade Kovid kısıtlamalarını daha gayretli bir şekilde uygulamalarında yattığına inanıyoruz. Sıfır Kovid'i mümkün olan en kısa sürede sona erdirmek, kredi talebini artırmanın ve büyümeyi desteklemenin anahtarıdır” ifadelerine yer verdi.

Nomura, Çin ekonomisine ilişkin 2022 ve 2023 tahminlerini düşürdü ve vakalar arttıkça "yavaş, maliyetli ve engebeli" bir yeniden açılmaya işaret etti. Ülkedeki 48 şehirde, ilçe düzeyinde veya topyekûn kısıtlamalar olduğu ve ülke ekonomisini toplam beşte bir oranında azalttığı tahmin ediliyor. Goldman Sachs, Sıfır Kovid yaklaşımının zor durumdaki emlak piyasasını desteklemek için açıklanan son önlemlerden beklenen faydaları da azaltacağını söyledi.

Mart ayında veya ülkenin yıllık yasama toplantıları sırasında ekonominin yeniden açılması umudu hızla azalıyor. Bloomberg Intelligence (BI) verilerine göre, Sıfır Kovid’in 2023'ün sonrasına da sarkabileceği ve tam bir yeniden açılmanın ülkenin sağlık sistemini çaresiz durumda bırakabileceği belirtiliyor.

BI Analisti Sam Fazeli, "Kontrolsüz bir enfeksiyon dalgasının yönetilmesinin bir yolu yok. Yerel enfeksiyon kontrolüne duyulan ihtiyaç güçleniyor. Bu da bazı işletmelerin kapatılmasına neden oluyor ve Çin'in yeniden açılması sürecini uzatıyor" ifadelerine yer verdi.

 

Çin Merkez Bankası zorunlu karşılık oranını indirdi

 

Çin'de gayrimenkul şirketlerine ucuz kredi

 

Çin'de Kovid Zero politikası ekonomiye darbe vurabilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)