Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Çin, pandemiyi en acı şekilde yaşayan ülkelerin başında geliyor. Vaka sayılarında yaşanan ani artışlar, Çin hükümetini dönem dönem sıkı tedbirler almaya itiyor. Bu da Çin halkında huzursuzluğa ve ekonomide yavaşlamaya neden oluyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Çin ekonomisi için görünüm şu an için pek iç açıcı olmasa da, 2022 yılının ekonomik yönden kaybedeni olarak Çin’in yeniden açılma yolunda kararlı olması halinde, 2023 yılında güçlü bir toparlanma yaşaması bekleniyor.
Dramatik bir süreç
IG Bank’ten Hebe Chen’in analizine göre, Çin, her şeyin çok hızlı ve beklenmedik bir şekilde değiştiği dramatik bir süreç geçirdi. Benzeri görülmemiş protestolar, ülkenin üç yıllık sıfır Kovid politikasının ardından biriken derin hayal kırıklığını ortaya çıkardı.
Sonuç olarak, Çinli yetkililerin vatandaşlarının öfkesini yatıştırmak için politikayı hızla yumuşatmaktan başka çaresi yok gibi görünüyordu, öyle de oldu. Bir hafta içinde, sadece Guangzhou ve Şangay gibi birinci sınıf şehirler değil, aynı zamanda üç aydan fazla bir süredir kapalı olan Xinjiang da, rekor seviyeye tırmanan enfeksiyon sayılarına rağmen Kovid önlemlerini gevşettiklerini duyurdu.
Yüzde 4,6’lık büyüme
Çin hükümeti yeni yıla girerken yeniden açılma kararına sadık kalırsa, pandemiden çok zarar gördüğü göz önüne alındığında, Çin ekonomisinin 2023 yılı boyunca güçlü bir toparlanma sağlayacağına dair ortak bir görüş hakim. Buna ek olarak, Çin'in GSYİH'sının üçte birine katkıda bulunan sektörlerin başında gelen emlak piyasasının yeniden hareketlenmesi de bir başka iyimserlik kaynağı olacak gibi gözüküyor. Kasım ayı başlarında Çinli yetkililer, kuşatma altındaki konut piyasası için bir kurtarma paketi olarak, müteahhit borçları ve ipotek geri ödemelerinin uzatılmasını içeren '16 maddelik bir plan' duyurdu ve bu plan meyvelerini vermeye başladı.
En son tahminlerden biri olan ve Uluslararası Finans Forumu'nun (International Finance Forum - IFF) 2 Aralık'ta yayınlanan 2022 Küresel Finans ve Kalkınma Raporu'na göre, Çin ekonomisinin büyüme oranının 2022 yılındaki yüzde 3,3’lük büyüme seviyesinde 2023 yılında yüzde 4,6'ya çıkacağı tahmin ediliyor.
Olası zorluklar
Yine de bu yolculuğun kolay olmayacağı açık. Bir yandan, Kovid virüsüne maruz kalmış 1,4 milyar insanın yaşadığı bir ülkede artan enfeksiyonlar, bir ‘çıkış dalgası'nın kaçınılmaz olduğunu gösteriyor. Bu nedenle, orta vadeli perspektifte tetiklenen panik ve kaosun Çin’in kırılgan ekonomisine daha fazla zarar vermesi muhtemel gözüküyor.
Öte yandan, emlak piyasasına yönelik kurtarma paketi, Evergrande gibi geliştirici devlerin çöküşünü görme şansını azaltarak sektörün istikrar kazanmasına yardımcı olabilecek gibi gözüküyor. Ancak konut talebinin toparlanması daha uzun süreceğe benziyor çünkü bu daha çok ekonominin sahip olduğu temel güçten kaynaklanıyor ve bu noktada Çin’in henüz eksikleri bulunuyor.
Borsalar son 24 yılın en iyi ayını yaşadı
Son olarak, son üç yılda uygulanan sert kısıtlamaların Apple, Amazon ve Samsung da dahil olmak üzere dünya çapındaki birçok şirketi Çin pazarından çıkmaya veya bu pazara olan bağımlılıklarını azaltmaya zorladığı tatsız gerçeği de önümüzde duruyor. Bu ve benzeri gelişmelerin, Çin'in iş gücü piyasasına, üretim değer zincirine ve ihracat talebine verdiği ciddi zararın geri döndürülmesi de kısa vadede pek olası gözükmüyor.
Öte yandan, olumlu gelişmeler de oluyor. Çin'in yeniden açılış hamlesi sayesinde Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası ‘Hang Seng’ de son 24 yılın en iyi ayını yaşadı. Endeks geçen ay yüzde 26'dan fazla değer kazanarak son iki buçuk ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu gelişme hem içerideki hem de dışarıdaki yatırımcıların Çin piyasalarına olan ilgisini artırması ve Çin ekonomisinin toparlanmasında bir katalizör işlevi görmesi bekleniyor.
Çin, ABD'yi küresel ticaret sistemini yok etmeye çalışmakla suçladı
Asya Kalkınma Bankası, Asya ve Çin için büyüme tahminlerini düşürdü
Morgan Stanley, Çin büyüme tahminini yükseltti
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.