Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Çin bankalarının batık kredi krizinin devam edeceği beklenirken, bankalar daha çok ve daha zayıf bilanço tablolarına hazırlanıyor.
Çin’in kredi kurumları son yıllarda ilk kez pazar günü net karlarında büyük düşüşler açıkladı ve bunun sebebi olarak korona virüsün ortaya çıkardığı ekonomik koşulları gösterdi. Geri ödenemeyen kredi borçlarının bir balon haline gelmesine ve gelecekteki kayıplara hazırlık için, yedek akçe miktarı 656 milyar yuana yükseltildi (95,8 milyar dolar). Bu hamle akıllıca görünse de, en kötüsü henüz gelmedi.
Bu durum büyük ölçüde sürpriz değil. Korona virüsün ortaya çıkışından önce güçlük çeken küçük ölçekli şirketler ve pandeminin getirdiği ekonomik koşulların üzerine şimdi de engebeli bir ekonomik iyileşme süreci, kredi veren kurumlar için bu dönemin sert geçeceğine işaret ediyordu. Korona virüsün neden olduğu ekonomik karamsarlık, bankalara kötü günler için hazırlık yapma ihtiyacı hissettirdi. Yeni muhasebe kuralları dahilinde, işlerin daha da kötüye gitme ihtimaline karşı ön ödeme provizyonlarına ihtiyaç duyuyorlar. Elbette ekonomide işler daha da kötüye gidiyor.
Sektör uzmanları şimdiden bankaların bu yıl 3,4 trilyon yuanlık kredi geri ödemesini alamayacağını açıkladı. Bu rakam 2019 yılının verilerinde neredeyse %50 daha fazla. 2020’nin ilk yarısında, 1,1 trilyon yuan zarar edilmişti. 2016-2019 yılları arasındaki kayıtlardan edinilen verilerle bu rakam bu yıllar arasında toplamda 5,8 trilyon yuandı. Buna ek olarak, uzman, bankaların sorunlu borçlarının %4’ünün, 7 trilyon yuanlık kısmının bir sonraki yıla kadar askıya alındığını açıkladı.
Çin’in bankacılık sisteminin genelinde, geri ödemesi alınamayan krediler bu yıl ocak ve haziran ayları arasında 300 milyar yuan artış gösterdi. Geçtiğimiz hafta otoritelerden gelen açıklamada, küçük ölçekli şirketleri geri ödemesi gerçekleşmeyen kredilerin değerinin, ilk yarıda %9,25 artış göstererek, 400 milyar yuanlık tolerans sınırına yaklaştığı söylendi. Ancak şirketlere ve bankalara bu zorlu koşulları atlatmaları için zaman tanınıyor.
Yine de gerçek şu ki, banka varlıkları da aynı zamanda büyüme gösteriyor çünkü Pekin, aşırı duyarlılığı ortadan kaldırmak ve şirketleri iflastan kurtarmak için baskı yapıyor. Otoriteler ayakta kalabilme ihtimali olmayan şirketlerin kepenk indirmesine izin vermek için hazır değil. China Construction Bank Corp.’da, dünyanın ikinci büyük kredi kurumunda, 2020’nin ilk yarısında bir önceki döneme göre küçük ve orta ölçekli şirketlere verilen kredilerde %21 artış görüldü. Bu şirketler korona virüs öncesi de güçlük yaşıyordu. Bu şirketlere verilen borçlar riskliydi ve gelecekteki borçlanmalarını yönetmek daha da zor hale gelebilir. Bu esnada, otoriteler baskı altına almaya çalışsa da, batık kredi varlıkları bankaların tepesinde bir gölge gibi dolaşıyor.
Moody’s Yatırımcı Servisi, “batık kredi ölçeklerinin, kredi ödemelerindeki baskıyı hissetmesi zaman alacak” açıklamasını yaptı. Zayıf tüketici duyarlılığı ve pandemiden sonra yavaş ilerleyen iyileşme, banka varlıklarının üzerindeki baskıyı sürdürecek. Kredi derecelendirme kuruluşuna göre, 45 trilyon dolarlık bankacılık sektöründeki batık kredilerin oranı, 2019 yılı sonundaki %1,86’lık değerinden, 2020’nin ilk yarısında %1,94’e yükseldi. Bu artışın, batık kredilere tanınan ekstra sürelere rağmen devam etmesi bekleniyor.
Bankacılık sektöründe rekor kar artışı
Korona virüs bankalara hem nakit hem kriz getirdi
S&P'ye göre Çin bankaları felaketin içinde! 1 trilyon dolarlık darbe
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.