Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Korona virüs aşısında zamanla ve bilim adamlarının birbirleriyle yarışı süreken, birçok şirket aşı ve ilaç konusunda pazardan en geniş payı alma çabasında.
Çinli SinoVac’ın geliştirdiği ve Türkiye, Endonezya ve Brezilya’da denenen korona virüs aşısının etkililik oranına dair bir haber Brezilya merkezli UOL isimli internet sitesinde yayınlandı. İki farklı kaynağa dayandırılan haberde Çin’in korona virüs aşısının etkililik oranının yüzde 60’ın altında olduğu iddia edildi.
DENEY MERKEZİ HENÜZ AÇIKLAMADI
Sinovac ile aşı denemeleri ve üretimi konularında işbirliği yapan Butantan biyomedikal merkezi haberi “tamamen spekülatif” olarak niteleyerek yalanladı. Butantan deneylerin sonuçlarını Türkiye saati ile 18:45’te açıklayacak.
Sağlık uzmanları ve yetkililer ise geçen hafta açıklanan resmi deneme sonuçlarını eksik olarak niteleyerek eleştirmişlerdi.
Butantan Biyomedikal Merkezi’nin başkanı Dimas Covas devam eden çalışmaların geçen hafta açıklanan “klinik etkinliğe” ek olarak “genel etkinlik” oranını da göstereceğini söyledi.
Brezilyalı araştırmacılar geçen hafta aşının korona virüsnün hafif seyreden vakalarına karşı %78 etkinlik gösterdiğini ve ağır vakaların tamamını önlediğini açıklamışlardı. Ancak bağımsız uzmanlar CoronaVac isimli aşının üçüncü faz deney sonuçlarının daha şeffaf bir şekilde açıklanması çağrısında bulunmuşlardı.
ENDONEZYA YÜZDE 65 DEMİŞTİ
Endonezya dün ilk verilere göre aşının %65 etkinlik gösterdiğini açıklayarak acil durumlarda kullanımına onay vermişti.
UOL haberinde Butantan’ın bugün açıklamaya hazırlandığı etkinlik oranının %50 ile %60 arasında olduğunu bildirdi. Bu rakamlar sağlık kurumlarının belirlediği seviyenin üstünde olsa da geçtiğimiz hafta açıklanan rakamların oldukça altında.
Türkiye’de yapılan deneylerde aşının %91.25 etkinlikte olduğu açıklanmıştı.
“BU SONUÇLAR ENDİŞEYE YOL AÇIYOR”
Hem Sinovac’ın aşısı hem de Oxford Üniversitesi ile AstraZeneca’nın ortak geliştirdiği aşı Brezilya’da acil kullanım onayı bekliyor. Salgının başından bu yana Brezilya’da 200,000’den fazla insan korona virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Brezilya, ABD’nin ardından korona virüs nedeniyle en çok insanın hayatını kaybettiği ikinci ülke.
Reuters’ın haberinde, CoronaVac aşısının dünyanın farklı yerlerinde yaptığı deneylerden gelen tam olmayan verilerin Çinli şirketler tarafından geliştirilen aşıların yetkili kurumlar tarafından ABD ve Avrupa’da üretilen aşılar kadar detaylı incelenmediğine yönelik endişelere yol açtığı belirtildi.
Covas, Pazartesi günü UOL’de yer alan röportajında Butantan’ın verileri düzenleyici kurumu Anvisa’ya aktarmaya öncelik verdiğini aynı zamanda kendilerinin de sonuçları analiz ettiğini açıkladı.
Anvisa’nın Cumartesi günü yaptığı açıklamada Butantan’ın aşının acil durumlarda kullanımı için yaptığı başvuruda çalışmanın analizi için gerekli deneklerin yaşı, cinsiyeti ve başka hastalıklarının olup olmadığı gibi bilgilerin yer almadığı ifade edilmişti.
Prof. Dr. Köksal: Pandemi sonrası, kalp yetmezliği vakalarında patlama yaşanabilir
Ege Üniversitesi'nin geliştirdiği korona aşısı gönüllüler üzerinde denenecek
Moderna’dan umut verici aşı açıklaması
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.