Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), yılın birinci çeyreğine ilişkin ülkenin en önemli ticaret ortaklarını açıkladı.
Buna göre, Almanya, Çin'den önemli ölçüde daha az mal ithal ettiği için, Çin, Ocak-Mart 2024 döneminde Alman dış ticaretinde en önemli ortak ülkeler listesinde ikinci sırada yer aldı.
Almanya ile Çin arasındaki mal ticareti ocak-mart döneminde 11,7 azalarak 36 milyar euroya geriledi.
Almanya'dan Çin'e ihraç edilen malların değeri ise yüzde 1,1 düşüşle 24 milyar euroya düştü.
Söz konusu çeyrekte Almanya ile ABD arasındaki toplam ticaret hami 63,2 milyar euro olurken, Çin ile 60 milyar euroda kaldı. Böylece Çin, Almanya'nın en önemli ticaret ortağı olma konumunu ABD’ye kaptırdı.
Çin, 2023’te 253,1 milyar euroluk hacimle art arda sekizinci kez Almanya’nın en önemli ticari ortağı olmuştu.
Çin, Almanya'nın en önemli mal tedarikçisi
Yılın ilk çeyreğinde Almanya toplam 331,2 milyar euro değerinde mal ithal ederken, Çin tüm ithalat içindeki yüzde 10,9'luk payıyla Almanya'nın en önemli mal tedarikçisi olmaya devam etti.
Çin’i yüzde 7,6 ile Hollanda ve yüzde 7,0 ile ABD takip etti.
2023'ün ilk çeyreğinde Çin'in Almanya’nın toplam ithalatındaki payı yüzde 11,4 olmuştu. 2024'ün ilk çeyreğinde Çin'den 11 milyar euro değerinde (yıllık yüzde 14,2 düşüş) veri işleme ekipmanı, elektrikli ve optik ürünlerin ithalatı olurken, bunu 6,4 milyar euro değerinde (yıllık yüzde 18 düşüş) elektrikli ekipman ve 2,9 milyar euro değerinde makineler takip etti. Ayrıca Çin'den 1,2 milyar euro değerinde kimyasal ürün ithali gerçekleştirildi.
En önemli ithal mallardaki düşüşe rağmen, 2024'ün ilk çeyreğinde günlük yaşama yönelik birçok ürünün yanı sıra enerji dönüşümüne yönelik malların da büyük ölçüde Çin'den gelmesi dikkati çekti.
Almanya'ya ithal edilen fotovoltaik sistemlerin yüzde 85,4'ü, taşınabilir bilgisayarların yüzde 86,3'ü, akıllı telefonların yüzde 60,5'i ve lityum-iyon bataryaların yüzde 45,4'ü Çin'den geldi. Almanya'ya, ithal edilen elektrikli otomobillerin yüzde 25,9'u da Çin'den geldi.
Almanya, 2024 yılının ilk çeyreğinde Çin'e ağırlıklı olarak 5,9 milyar euro değerinde motorlu taşıt ve araç parçası ihraç ederken, bu ihracat 2023'ün ilk çeyreğine kıyasla yüzde 6,8 düştü.
Çin’e en önemli ihracat malları arasında ikinci ve üçüncü sırada 4,8 milyar euro ile makineler ve 3,3 milyar euro ile veri işleme ekipmanları, elektrikli ve optik ürünler yer aldı.
Almanya’nın Çin'e yönelik dış ticaret açığı ilk çeyrekte 12 milyar euro oldu. Bu açık 2023'ün aynı çeyreğinde 16,5 milyar euro olarak kayıtlara geçmişti.
ABD'den 26 Çinli şirkete yaptırım
Putin: Çin'le ticaret hacmimizde rekor kırıldı
ABD'den Çin ürünlerine ilave gümrük vergisi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.