Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
2017 yılında Amerikan Başkanı olan Donald Trump, 2018 yılında birçok ülkeye karşı ticaret savaşları başlatmıştı. Bu savaştaki en gözde rakibi hızla büyüyen ekonomisi ile Çin'di. Yıllarca dışa kapalı ekonomi politikaları uygulayan Çin, zaman içerisinde serbest ticaretin savunucusu olmuş ve dünya pazarındaki payını her geçen yıl büyütmüştü.
Çin sahip olduğu yüksek miktardaki dolar rezervi ile ulusal parasını dolar karşısında düşük tutarak dünyanın üretim ve ticaret merkezi haline gelmeye başlayınca ABD ile arasındaki ticaret açığı artmaya başlamıştı. ABD'de de bunun ardından 2008 sonrası dış ticarette korumacı politikalara yönelmeye başlamıştı.
ABD, ardından 2008'te yaşanan ve 4 yıl süren krizin etkilerini azaltmak ve ulusal parasının değerini yükseltmek için piyasaya yüksek miktarlarda dolar sürmesiyle bir kur savaşı başlatmıştı. 2018 yılına gelindiğinde ise Trump Tarifeleri diye bilinen tarifelerle, Çin ticaretine karşı mücadele de bu savaşa eklendi. Savaşta ticarete söz konusu olan katma değer üreten teknoloji üretimleri de hedefteydi.
ÇİN TEKNOLOJİDE YAPTIĞI ATAKLARLA ABD'NİN LİDERLİK TAHTINDA ZELZELE ETKİSİ BIRAKIYOR
ABD'nin, Huawei'ye şirketine yönelik ek-yasal önlemler alması ve yeni tarife oranları ilan etmesi gibi hareketlerde ticaret savaşlarının üstüne teknoloji savaşlarını ekletmişti. Tarife artışları ile başlayan süreç teknoloji savaşları ile farklı bir zemine taşınarak, son yıllarda Çin'in teknolojide yaptığı ataklarla ABD'nin liderlik tahtında zelzele etkisi bırakıyordu.
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan'da bu konuda, "Çin, ABD'nin global teknolojik liderliğini almak için kaynakları ve adanmışlığı olan bir rakip, eğer bir oyunumuzu yükseltmezsek bunu yapabilir" diye konuştu.
Teknoloji yatırımlarına Amerikan ulusal güvenliğine yönelik riskleri azaltmak için de ihtiyaç olduğunu belirten Sullivan, Kongre'deki çip yasasının geçmesinin yurt içi çip arzı ve ABD'nin savunma, istihbarat ve diğer stratejik sektörleri için zaruri olduğunu vurguladı.
Teknoloji hisseleri geri mi dönüyor?
Çip teknolojisine 3 milyar euroluk yatırım
Meksika’dan ‘akıllı’ sınır teknolojisine 1,5 milyar dolar
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.