Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yakın zamanda Çin hükümetinin ülkedeki eğitim sektörüne vurduğu darbe ultra zengin kurucularının servetlerine mal oldu. Aynı zamanda dünyanın en büyük yatırım bankaları ve para yönetimi şirketlerine de milyarlarca dolar kaybettirdi. Geçtiğimiz hafta cuma günü ve bu haftanın başında Gaotu Techedu, New Oriental Education&Tech Group ve Tal Education gibi NYSE’de listelenen Çin şirketlerinin hisseleri düşüşe geçti.
Cuma günü hükümetin özel eğitim kurumlarına yönelik baskı uygulanacağını açıklamasının ardından Gaotu Techedu hisselerinde %98 düşüş görüldü. Forbes’un haberine göre hafta sonunda Çin hükümeti sektöre yönelik kapsamlı bir reform açıklaması yaptı ve şirketlerin kar amacı gütmeyen şirketler haline gelmesini zorunlu kıldı. Aynı zamanda şirketlerin yabancı yatırımcılardan para alması da yasaklandı. Pazartesi günü Gaotu, New Oriental ve Tal Education hisselerinde sırasıyla %29, %34 ve %27’lik düşüşler görüldü.
En büyük darbeyi alanlar ise Goldman Sachs gibi ABD’nin dev yatırım bankaları oldu. Şubat ayında ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) verilerine göre Goldman Sachs’ın Gaotu’da %19, Morgan Stanley’in ise %6 hissesi bulunuyor. ABD borsalarında listelenen yabancı şirketler hissedarlarını yılda bir kez açıklamak zorunda olduğu için, bu yatırım bankalarının Çin şirketleri 2020 yılında SEC’e bildiri yaptığından bu yana hisse ağırlıklarını değiştirmiş olması da mümkün.
Gaotu ve Tal’in önde gelen yabancı kurumsal hissedarları arasında İskoçya’nın para yöneticisi Baillie Gifford açıklama yapmayı reddederken Goldman Sachs, Morgan Stanley, UBS, Credit Suisse ve Nomura da açıklama taleplerine dönüş yapmadı. Çin’de dershane sektörü bir zamanlar oldukça popülerdi ve korona virüs pandemisi sürecinde sundukları dijital hizmetlerle dikkat çekiyorlardı.
Aynı zamanda Çin’in en iyi üniversitelerine girmek isteyen öğrenciler arasında da talep oldukça yoğundu. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre 2020 yılının mart ayı ve 2021’in mart ayı arasında Gaotu’nun hisseleri %155 artarken şirketin piyasa değeri yaklaşık 30 milyar dolara yükseldi. New Oriental ve Tal’ın hisseleri ise sırasıyla %39 ve %38 artış gösterdi. Çin’in geçtiğimiz hafta sektöre yönelik açıkladığı reform planları ise bu şirketleri zora soktu.
Gaotu’nun ikinci en büyük hissedarı Goldman Sachs’ın hisselerinin değeri, şirketin zirvede olduğu dönemde 3,6 milyar dolar değerindeydi. Pazartesi günü ise Goldman’ın Gaotu’daki hisselerinin değeri 80 milyon doların altına indi. Diğer yatırımcılar da ağır kayıplar yaşadı. Japonya’nın finansal hizmetler şirketi Nomura’nın Gaotu’daki %6’lık hissesinin değeri 1,2 milyar dolar düştü. İsviçre’nin yatırım bankası Credit Suisse’in ise %5’lik Gaotu hisselerinin değeri 970 milyon dolar düştü.
İki Çin eğitim şirketinde önemli oranda hisse sahibi olan Morgan Stanley ise muhtemelen en büyük zarara uğrayan yatırımcı oldu. Tal Education’daki %14’lük hissesi ve Gaotu’daki %6’lık hissesi toplamda 3,7 milyar dolar değer kaybetti. Diğer kayıp yaşayanlar arasında İsviçre yatırım bankası UBS Group da yer alıyor. UBS Asset Management’ın Tal’da %9’luk hissesi bulunuyordu. Bu hisseler 1,6 milyar dolar değer kaybetti.
1,5 trilyon dolarlık piyasa oluşturacak yeni borsa yatırımı
Bankalara iki ayda 132 bin kişi uzaktan erişimle müşteri oldu
Dev şirkete çalışanlarından büyük tepki!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.