BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiÇin-ABD kavgası her an patlayabilir----

Çin-ABD kavgası her an patlayabilir

Çin-ABD kavgası her an patlayabilir
27 Aralık 2016 - 07:06 www.finansgundem.com

ABD ve Çin, Trump şu anda henüz göreve atanmadığı için kavgayı sürdürmeseler de, yakında işler değişebilir...

Akşam yazarı Deniz Gökçe bugünkü köşesinde ABD ve Çin arasındaki gerilimi kaleme aldı. Gökçe son 3 ABD Başkanı'nın ilk icraatlarına dikkat çekti. ABD Başkanları aslında görevlerinin ilk günlerinde ilk sınavlarını veriyorlar. İşte Gökçe'nin o yazısı;

SINAVDAN GEÇİYORLAR

Bazı şeyleri çabuk unutuyoruz ama Allahtan medyanın hafızası var. ABD Başkanları aslında daha görevlerinin hemen hemen ilk başında bir sınavdan geçerler. 2001 Nisan'da George Bush Başkanlık Ofisi'ne ilk girdiği günlerde havada bir ABD casus uçağı ile bir Çin savaş uçağı Çin’in güney sahilinde itişme ve çarpışma durumuna gelmiş.

Çin uçağının pilotu ölürken, ABD uçağı da, bir Çin hava alanına mecburi iniş yapmak zorunda kalmış. ABD uçağındaki asker ekibi 11 gün bekletildikten sonra, zorlu 'diplomasi' yaklaşımları kullanılarak serbest bırakılmış. İlginç olan, ABD uçağının en son modern ve önemli teknolojileri taşıdığı anlaşılınca, Çin teknisyenleri ellerini ovuşturmaya başlamışlar ve Çin teknisyenleri, yerdeki uçağın her yanını paramparça sökerek inceledikten sonra parçaları da ancak birkaç ay içinde, tek tek ve parça parça olarak ABD’ye teslim etmişler. Yani Bush, Çin ile 'siyasete' çok erken başlamış.

OBAMA DA BENZERİNİ YAŞADI

Diğer taraftan Barack Obama da, 2009 Mart'ta benzer bir sorun yaşamış. Pentagon tarafından dağıtılan bilgilere göre bir ABD gözlem gemisi olan 'Impeccable' adı gemi, Çin sahilinde 75 mil kadar açıkta iken beş Çin gemisi tarafından çevrilenerek hareket edemez hale getirilmiş ve de havadan da Çin uçakları tarafından sürekli izlenmiş.

Çin gemileri önce ABD gemisini durdurmaya kalkmışlar ama ABD gemisi yelkenlerini de açıp, uzaklaşmaya çalışınca da, ABD gemisini engellemeye çalışmışlar. 'Impeccable' adlı gemi, biraz sonra bir ABD destroyeri tarafından refakat edilerek geri gelince de, tabii Çin tarafından serbest bırakılmış.

TRUMP ATANINCA NE OLACAK?

10 gün kadar evvel, Filipinler'in kuzeyinde, Manila sahilindeki açık denizde bir ABD savaş gemisi dolanırken, küçük bir Çin gemisi ABD’lilerin 500 metre kadar ötesinde su içinde yakaladığı bir ABD 'drone'unu küçük bir bota yükleyerek hızla ayrılmış. Ama Allahtan kimse ateş etmemiş. Çin bu sefer de gene kibar davranarak, 'drone' münasip şekilde geri verilecek demiş. Pentagon önce sinirlenmiş ama Çinliler beş gün sonra aleti aldıkları yere geri getirmişler. ABD tayfası ise, "Yahu bu ticari bir alettir, zaten 150 bin dolar kıymeti vardır, getirmeseniz de olurdu!" demiş, ABD’ye göre drone, el konduğunda su türü, ısı, tuzluluk gibi özellikleri test etmekte imiş.

Tabii ikisi de nükleer güç olan ABD ve Çin, Trump şu anda henüz göreve atanmadığı için kavgayı sürdürmeseler de, yakında Çin-ABD kavgası her an patlayabilir. Çünkü The Economist dergisine göre herkes kabadayı! Çin de kimseyi Körfez'e sokmaya pek razı değil. Buralar benim diyebilmek için , kayaları ada haline getirerek "Buralar benim sahil sularım!" demeye çalışıyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)