Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Çin ilk defa ABD’yi geçerek 129 şirketle lider oldu, listeye giren ABD’li şirket sayısı ise 121 Listenin en büyük 10 sıralamasında ise Çin üç şirketle lider olurken, en hızlı büyüyen 10 şirketten altısı da Çinli.
Ciroları bakımından dünyanın en büyük şirketlerini listeyen Fortune 500’ün 2018 listesi yayımlandı. Listede Çin, 129 şirketle ABD’yi ilk kez geride bırakarak zirveye yerleşti. Fortune’un internet sitesinde yer alan habere göre Çin, bu yıl Global 500 listesinde 13 yeni firma ekleyerek toplamda 129 şirketle listede 121 şirketi bulunan ABD’nin önüne geçti.
Walmart’ın lider olduğu ilk 10 büyük şirket arasında Sinopec Group, China National Petroleum ve State Grid Çin’i temsil ederken ABD’den Walmart’ın dışında sadece Exxon Mobil ilk 10’da yer buldu. Hollanda’dan Royal Dutch Shell, Suudi Arabistan’dan Saudi Aramco, İngiltere’den BP, Almanya’dan Volkswagen ve Japonya’dan da Toyota ilk 10’u oluşturdu.
İlk 10’da da liderlik Çin’in oldu Listenin en hızlı büyüme gösteren ilk 10 şirketinden altısı da yine Çinli. Bu listede Alibaba ve Tencent gibi teknoloji devleri yer aldı. Listede 10 yıl önce sadece 43 Çinli şirket yer alıyordu. Henüz dokuz senelik bir geçmişi olan teknoloji şirketi Xiaomi, listeye 468. sıradan giren en yeni şirket oldu. Listenin açıklanmasının ardından konuyla ilgili bir makale yayımlayan Fortune, Çinli şirketlerin bu başarısı hızlı büyümeye, ülkenin genişleyen iç pazarına, stratejik yeniden yapılanmalara ve ülkenin makroekonomik koşullara bağlandı. Makalede tüm ülkeler arasında rekabetin her zaman yaşandığı ancak ABD ile Çin’in teknolojiye hakim olmak için direkt bir mücadele içinde olduğu belirtiliyor.
ABD, Çin şirket ve ürünlerine yaptırım uygularken Çin’in yapay zeka kuantum bilgisayarlar, robot ve otonom araç gibi alanlarda küresel hakimiyet hedeflenmesi gerilimin artmasına yol açtığına da vurgu yapılıyor.
Çin, ciroda da rakibini zorluyor Listedeki şirketlerin toplam cirosunun yüzde 28.8’i ABD’li şirketlerden gelirken Çin yüzde 25.6 ile ikinci sırada yer alıyor. Listenin genelinde ciro açısından liderlik hala ABD’nin elinde ancak Fortune analistleri, “500 devin en küçük 50’sinde Çinli şirketlerin yoğunluğu söz konusu. Altta bulunan şirketlerin büyüme hızı, üsttekilerden çok daha fazla ve fark her geçen yıl kapanıyor” değerlendirmesini yaptı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.