Çılgın ekonomist referandum sonrasını konuştu
Referandum sonrası gelişmeler için değerlendirmelerde bulunan Saxo Bank Başekonomisti Jakobsen, gelinen son noktayı 'Yunan trajedisi' diye niteledi
Piyasaların sıradışı ekonomisti olarak bilinen Saxo Bank Başekonomisti Steen Jakobsen, Yunanistan'da likidite azlığının piyasalar için büyük risk olduğunu belirterek, "Şu anda temel senaryo Grexit (Yunanistan'ın eurodan çıkışı)" dedi.
Yunanistan'da referandum sonrası olası gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Jakobsen, gelinen son noktayı "Yunan trajedisi" şeklinde nitelendirdi.
Birçok açıdan Yunan halkının referandumda neden "hayır" yanıtı verdiğini anlamanın kolay olduğunu kaydeden Jakobsen, " 'Hayır' yanıtı, toplumsal çöküşün eşiğinde bir halk için daha fazla kemer sıkmanın zorluğundan dolayı anlaşılır bir seçim oldu. Onlar için 'hayır' yanıtında daha az kayıp var" ifadelerini kullandı.
Jakobsen, bundan sonra Yunanistan'ı gelecekte neler beklediğini tahmin etmenin, politik açıdan zor, ancak piyasalar tarafından daha kolay olduğunu aktararak, şunları söyledi:
"Almanya'da DAX endeksi referandum sonuçlarının ardından sert düşüşle açıldı. Avrupa merkez bankası (ECB) ve ABD Merkez Bankası (Fed), 2010-2011 dönemindeki gibi koruma ekiplerini yeniden devreye sokmazsa gelecek birkaç hafta boyunca DAX endeksinin yüzde 10 değer kaybetmesi muhtemel. Yunanistan riskinin Bulgaristan, Hırvatistan ve Romanya'ya etkisi de artacak.
Bununla birlikte avro/doların başlangıçta zayıflayarak tepki vermesini, ancak eğer Yunanistan gerçekten Euro Bölgesi'nden ayrılmaya doğru ilerlerse hafta sonuna doğru güçlenmesini bekliyorum. Piyasada likidite olmamasına ilişkin en önemli risk ise sürüyor. Yunan bankalarının kapalı olması da diğer bir büyük risk."
"KAZANAN YOK SADECE KAYBEDEN VAR"
Yunanistan sorununun çözümüne ilişkin görüşlerini de dile getiren Jakobsen, "Çözüm, yeni Yunanistan'ın yeniden tanımlanmasında gerçek taahhütlerin ortaya konulmasının yanı sıra, Yunanistan borçlarında saç tıraşına gidilmesinde" diye konuştu.
Jakobsen, finansman erişiminin olmaması, çok az arkadaş ve daha kötü bir gelecek beklentilerine rağmen, değişiklik için "sıfır reform", "sıfır isteklilik" ve "sıfır umut" olmasının, Yunanistan'ın yarınının nasıl şekilleneceğini yansıttığını dile getirdi.
Diğer taraftan Yunanistan'la birlikte Avrupa'nın da kaybettiğine dikkati çeken Jakobsen, şöyle devam etti:
"Kazanan yok, sadece kaybeden var. Avrupa kararlı ve inatçı görünüyor. Avrupa daha önce genellikle başarısız olmazdı ama bu oyundan eli boş çıktı. Ancak Yunanistan ve Radikal Sol Koalisyon İttifak'ın (SYRIZA) bu durum nedeniyle daha fazla kaybetmesi muhtemel. Avrupa gibi Yunanistan'ın da B ve C planı yok sadece retorik var. Bu da bana 1989 öncesi Doğu Avrupa'yı hatırlatıyor.
Sonuç olarak, seçimlerdeki sonuç sürpriz, likidite azlığı büyük risk ve şu anda temel senaryo Grexit. Avrupa'nın 'jeopolitik durumu' bulması için yüzde 25 şansı var. Bu yüzden sert cümlelere karşın Yunanistan için genişletilmiş bir yardım çok önemli. Piyasalar tarafında ise hisse senetlerinde yüzde 5 düşüş, Doğu Avrupa'nın daha fazla zarar görmesi ve piyasaların hiç hoşlanmadığı belirsizliğin yükselmesi gibi durumlar görülebilir. Yunan bankaları da büyük ihtimalle kapalı kalmayı sürdürecek."