Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Gıda sektöründe Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden biri olan ve tarımsal gıda sektöründeki gücünü yıllardan bu yana başarıyla uyguladığı kontrollü tarım sisteminden alan Tukaş’ın birlikte çalıştığı çiftçilere kontrollü tarım sisteminin bir parçası olan bitki koruma konusunda eğitim verildi. Tukaş’ın Torbalı ve Manyas fabrikalarında verilen eğitimlere yaklaşık 200 çiftçi katıldı.
Yarım asırlık lezzet yolculuğunda tüketicilere kaliteli, lezzetli ve güvenli gıda ürünleri sunan Tukaş ve ülkemizde bitki koruma sektörünün lider şirketlerinden biri olan Hektaş işbirliği ile “kontrollü tarım sistemi” kapsamında domates ve turşuluk salatalık üreticilerine yönelik olarak güvenli gıda çerçevesinde zararlı, hastalık ve yabancı otlarla mücadelede dikkat edilmesi gereken konularda bilgi ve pratik eğitim amacıyla seminerler verildi.
Tarıma dayalı gıda sektöründe rekoltenin önemine dikkat çeken ve 2010 yılında sektörde yaşanan temel sorunun rekolte düşüklüğü olduğunu belirten Tukaş ve Hektaş şirketlerinin Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Karadağ, “Tarım sektöründe 2010 yılında yaşanan en önemli sorun, rekolte düşüklüğüdür. Kuraklık ve olumsuz hava koşullarının yanı sıra dünya genelinde görülen domates güvesi (Tuta Absoluta) ve Mildiyö hastalığı nedeniyle 2010 yılında domates üretiminde büyük boyutlarda verim kaybı yaşanmıştır. Domates ekim alanlarının da azalmasıyla birlikte salçalık domates rekoltesi, geçtiğimiz yıla göre dünya genelinde %14, Türkiye’de ise %31 oranında düşmüştür. Buna bağlı olarak, Türkiye’de 2010 yılında salçalık domates rekoltesi 1.25 milyon ton olarak gerçekleşirken, yaklaşık 200.000 ton civarında da domates salçası üretilmiştir. Aynı şekilde salatalıkta Mildiyö hastalığının olumsuz etkileri nedeniyle geçtiğimiz yıllara göre rekolte düşmüştür. Rekolte kaybı, hem salça ve turşu üreticilerini hem de bu ürünleri yetiştiren çiftçileri olumsuz yönde etkilemiştir. Çiftçilerimizin teknik bilgi ve uygulama alanlarında desteklenerek, ürün verim ve kalitesini yükseltmeye yönelik bu faaliyetler sürdürülmeye devam edilecek, çiftçilerimizin her alanda yanında olunacaktır. “ diye konuştu.
Sektörün en büyük sorunu olan rekolte kaybının azaltılabilmesi ve verimliliğin yükseltilebilmesi için sanayici ve çiftçinin birlikte çalışması gerektiğini belirten Nihat Karadağ, “Gelecek yıl tarla verimliğini ve çiftçilerden tedarik ettiğimiz tarımsal hammaddelerin kalitesini yükseltmek için Tukaş ve Hektaş işbirliği ile çiftçilere eğitim verilmesi projesi hayata geçirilmiştir. Eğitim, domateste ve salatalıkta rekolteyi düşüren zararlılar ve hastalıklar ile mücadele etme yöntemleri konusunda çiftçilerin bilgilendirilmesi ve zirai mücadele uygulamalarının gösterilmesini kapsamaktadır. Bu amaçla, Tukaş’ın Torbalı ve Manyas fabrikalarında kontrollü tarım sistemi kapsamında çalıştığımız çiftçilere eğitim verilmiştir. ” dedi.
Tukaş gücünü “kontrollü tarım sistemi”nden alıyor
Tukaş’ın tarıma dayalı gıda sektöründe gücünü “kontrollü tarım sistemi”nden aldığını belirten Nihat Karadağ, “Tukaş, ürünlerinin hammaddesini oluşturan sebze ve meyvelerin büyük çoğunluğunu “kontrollü tarım sistemi” ile tedarik etmektedir. Çiftçiler ile yakın işbirliği kurulmasını ve onlara teknik destek verilmesini sağlayan “kontrollü tarım sistemi” sayesinde üretimin her aşamasında kalitesi takip edilebilen tarımsal hammaddeler, ISO 22.000 kalite yönetim sistemi ile işlenmekte ve “Tukaş” markalı “her mevsim taze” ürünler olarak sofralara sunulmaktadır. Tukaş’ın ziraat mühendisleri; çiftçilerin tarlasını sürekli kontrol ederek, teknik destek sağlamak suretiyle ekim ve dikimden hasatın sonuna kadar verimliliğin artırılması ve maliyetlerin düşürülmesi konusunda çiftçilere yardımcı olmaktadır. Tukaş, kontrollü tarım kapsamında Ege ve Marmara bölgelerindeki çiftçilerin ürününü satın alarak, ülkemizin tarım ekonomisine katkı sağlamaktadır. Tukaş; 2010 yılında 2.089 hektar tarımsal alanı içeren yaklaşık 106.000 ton tarımsal hammadde tedarik sözleşmesi gerçekleştirmiştir.” şeklinde konuştu.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.