Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yapay zekâ sohbet robotu ChatGPT’yi finans dünyasına uygulayan ilk akademik araştırma dalgası başladı. Üstelik araştırmanın erken dönem sonuçları tüm dünyada ses getiren yapay zekâ fırtınasının boşuna yükselişe geçmediğini de gösterir nitelikte.
Bloomberg’ün haberine göre ChatGPT’nin piyasalardaki etkinliği üzerine iki yeni makale yayınlandı. Bu makalelerden biri ABD Merkez Bankası’nın (FED) açıklamalarının şahin veya güvercin yönde olup olmadığını diğeri ise FED açıklamalarının hisse senetleri piyasalarında nasıl yankılanacağını yapay zekâ robotuna sordu. ChatGPT her iki testi de geçti.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu gelişme haber teknolojinin finansal piyasalarda kullanım alanları için önemli bir mihenk taşı niteliğinde. Zira yapay zekâ teknolojileri makalelerden Twitter mesajlarına kadar tüm metin yığınlarının ticari sinyallere dönüştürülmesi konusunda kendini kanıtlamaya başlıyor.
Araştırma süreçleri Wall Street için çok yeni bir şey olmayabilir. Zira birçok piyasa katılımcısı dil modelleriyle desteklenen sohbet raporlarını stratejilerinde kullanıyordu. Ancak bulgular OpenAI firması tarafından geliştirilen teknolojinin nüans ve bağlamları ayrıştırma açısından yeni bir seviyeye ulaştığını işaret ediyor.
Man AHL’in Makine Öğrenimi Başkanı Slavi Marinov, yapay zekâ uygulamasını “Bir pazarlama hilesinin gerçeğe dönüştüğü nadir durumlardan biri” ifadeleriyle açıkladı. Marinov bilanço transkriptleri ve Reddit paylaşımları gibi metinleri okumak için ‘doğal dil işleme’ olarak bilinen teknolojiyi yıllardır kullanıyor.
İlk araştırma makalesi ‘ChatGPT FED Açıklamalarını Deşifre Edebilir Mi?’ başlığını taşıyor. Richmond FED’den iki araştırmacı Anne Lundgaard Hansen ve Sophia Kazinnik, ChatGPT’nin merkez bankasının açıklamalarının güvercin mi yoksa şahin mi olduğunu sordu. Araştırma ayrıca ChatGPT’nin Google’ın BERT isimli yapay zekâ sohbet modelini ve sınıfındaki diğer uygulamaları da geride bıraktığını ortaya çıkardı.
ChatGPT, FED politika açıklamalarının sınıflandırmalarını, merkez bankasının kendi analistlerine benzer bir şekilde açıklayabildi.
‘ChatGPT Hisse Senedi Fiyat Hareketlerini Tahmin Edebilir Mi? Getiri Öngörülebilirliği ve Büyük Dil Modelleri’ başlıklı ikinci çalışmada ise Florida Üniversitesi’nden Alejandro Lopez-Lira ve Yuehua Tang ChatGPT’yi bir finans uzmanı gibi davranmaya ve kurumsal şirketlerle ilgili haber başlıklarını yorumlamaya teşvik etti. Sohbet robotuna eğitim verilerinde yer almayan bir dönem olan 2021’in sonlarında daha sonraki dönemlere ait haberler kullanıldı.
Çalışma ChatGPT tarafından verilen cevapların hisse senedinin sonraki hareketleriyle istatistiksel bir bağlantısı olduğunu gösterdi. Araştırmacılar yapay zekâ uygulamasının haberlerin etkilerini doğru bir şekilde ayrıştırabileceğine dair işaretlere ulaştı.
AB veri kurumu ChatGPT'yi inceleyecek
İşte ChatGPT’nin henüz yapamadığı 5 şey…
Doktorlar yapay zekaya karşı: ChatGPT uyduruyor!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.