Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Son günlerde internet kullanıcılarını şaşırtmayı başaran Chat GPT adlı yapay zeka robotu, bazı kullanıcıların finansal tavsiye taleplerine yanıt vermiyor. Yine de kullanıcılarla metin aracılığıyla sohbet edebilen Chat GPT, çok çeşitli taleplere verdiği gelişmiş yanıtlarla talep sahiplerini şaşırtmayı başarıyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, bir hafta gibi kısa bir sürede 1 milyonu aşkın kullanıcı sayısına sahip olmayı başaran yapay zeka robotu Chat GPT, finansal tavsiye içeren sorulara karşılık olarak kullanıcıları her seferinde profesyonel bir danışmana başvurmaları için teşvik ediyor.
Chat GPT kullanıcıları şaşırtıyor
Financial Times’tan Jane Matthews’un haberine göre, kullanıcılar, yapay zeka robotu Chat GPT tarafından finansal tavsiye almaya teşvik ediliyor. İngiltere merkezli varlık yönetimi şirketi Quilter tarafından yapılan analize göre, Chat GPT adlı yapay zeka sohbet robotu, kullanıcıları finansal sorular sormaları halinde finansal tavsiye almaya teşvik ediyor.
Firma tarafından yapılan araştırma, OpenAI tarafından üretilen Chat GPT sohbet robotunun, çok çeşitli taleplere verdiği gelişmiş yanıtlar nedeniyle halktan büyük ilgi gördüğünü ortaya koyuyor. Chatbot, komut dosyaları yazabiliyor, saniyeler içinde şiir ya da öykü yazarak sanatsal eserler verebiliyor ve kullanıcılarla metin aracılığıyla sohbet edebiliyor. Ek soruları da yanıtlayabilen Chat GPT isimli yapay zeka robotu, hataları kabul etmenin yanı sıra uygunsuz istekleri de reddediyor.
Chatbot, komut dosyaları yazabiliyor, saniyeler içinde şiir ya da öykü yazarak sanatsal eserler verebiliyor ve kullanıcılarla metin aracılığıyla sohbet edebiliyor.
Chat GPT emekli aylıkları, yatırımlar ve hisse senetleri hakkındaki soruları bile yanıtlayabiliyor ancak kullanıcı eğer kişiselleştirilmiş bir tavsiye istiyorsa, onu bir danışmandan tavsiye almaya teşvik ediyor.
Quilter, bu sonuca ulaşabilmek için Chat GPT’ye bir dizi finansal soru soruyor. Robot ise her seferinde kullanıcıyı profesyonel bir tavsiye alması için aynı yönde teşvik ediyor. Quilter Pazarlama ve Davranış Bilimi Başkanı Jeremy Mugridge, yazılımı ‘şaşırtıcı’ olarak nitelendiriyor. Mugridge, “Bunun gibi bir yapay zeka, bir süredir söylendiği gibi, hayatımızın birçok bölümüne nüfuz etmeye başlayacak. Bununla birlikte, yaratıcılığına rağmen, kişisel finansal tavsiyenin kendisine uygun olmadığını anlaması olumlu” şeklinde konuşuyor.
Mugridge, “Robotun, düzenleyici kurumlarla ters düşmekten kaçınmak için belirli finansal tavsiyeler vermemek üzere programlanmış olduğu anlaşılıyor. Google, insanların finansal konuları araştırmaları için mükemmel bir yol olmuştu ancak bu yapay zeka robotu işleri farklı bir düzeye taşıyor” diye ekliyor.
Mugridge, daha fazla insanın finansal konuları daha iyi anlamasını olumlu buluyor, ancak sonuçta herkesin kendi özel durumuna ve şartlarına göre tavsiyeler almasının önemini de yadsımıyor.
Chat GPT’den basın bülteni
Quilter, Chat GPT'den insanları finansal tavsiye almaya neden teşvik ettiğine dair bir basın bülteni yazmasını istediğinde, yapay zeka robotu şu cevabı veriyor: “Chat GPT, finansal kavramlar ve stratejiler hakkında bilgi edinmek için mükemmel bir araç olsa da, profesyonel tavsiyenin yerine geçemeyeceğini unutmamak önemlidir. Finans danışmanları, benzersiz koşullarınıza ve hedeflerinize dayalı olarak kişiselleştirilmiş rehberlik ve öneriler sağlamak için gerekli eğitim, uzmanlık ve bilgiye sahiptir.”
Chat GPT şunları ekliyor: “Ayrıca finans danışmanları, finans dünyasının karmaşık yollarında gezinmenize ve paranızdan en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olabilir. Yatırım, emeklilik için tasarruf, borç yönetimi ve finansal plan oluşturma gibi çeşitli konularda tavsiyelerde bulunabilirler.”
Elon Musk’ın buluşu mu?
Chat GPT'nin herkese açık lansmanından sonraki beş gün içinde site 1 milyon kullanıcıyı aştı ve robotun yaratıcı olan Open AI şirketi, siteye erişimi sınırlandırmak zorunda kaldı.
2015 yılında kurulan OpenAI, yapay zekayı herkes için erişilebilir kılmak ve teknolojiyi güvenli bir şekilde geliştirmek gibi ilkeler üzerine kurulmuş, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak oluşturuldu. Financial Times, kuruluşun, Elon Musk ve Peter Thiel de dahil olmak üzere ‘teknoloji dünyasının en radikal düşünürlerinden bazılarının buluşu’ olduğunu bildirdi.
Robotlar insanları işlerinden ediyor
Ünlü robot 'yapay zeka' sorularını yanıtlayacak
Tesla'nın insansı robotu Optimus görücüye çıktı
Robotlar insanlığa savaş mı açacak?
İş gücü kıtlığına robotlar çare oluyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.