Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
2016'nın sonuna geldik. Avrupa ekonomilerinde birçok sorun yavaş yavaş ortadan kaldırılmak yolunda ve büyüme de başladı ama temel ve en büyük sorun olan Avrupa bankalarının sorunları, ancak geçtiğimiz haftada incelenmeye ve çözüm üretilmeye başlandı. Bankaların sorunları gerçekten dev boyutta.
Önemli bir örnek İtalya’nın Banca Monte dei Paschi di Siena adlı büyük bankası... 1472 yılında kurulan dev bankanın 28 milyar euro civarında batık veya çok sorunlu kredileri var. MPS İtalya’nın üçüncü büyük bankası. İtalyan Hükümeti 2011 yılı sonrasında iki defa yardım vererek bankayı iflastan kurtarmıştı. Banka, geçtiğimiz günlerde özel şirketler ve de yatırımcılarından 5.2 milyar dolar kadar kaynak bulmaya çalışmıştı. Ellerinde bonolar olanlar 2.45 milyar euro civarında fonu takas ile sermayeye katılmaya razı oldular ama bulunan fon miktarı yeterli değildi.
Geçtiğimiz çarşamba günü ise İtalyan Hükümeti Parlamento'dan destek alabildi ve bankaya yeniden 20 milyar euro yeni borç sağlanacak. Tabii devlet 20 milyar euronun önemli bir miktarını da bankanın bono ve hisse senedi sahiplerinden tahsil etmeye çalışacak. MPS, eğer acilen devlet devreye girmezse, dört ay içinde 11 milyar euro likiditesini kullanmış ve bitirmiş olma durumuna geleceğini açıklamış bulunuyor. Bankanın eski başkanlarından biri G. Mussari’nin son yıllarda, 2008 sonrasında, 9 milyar euro nakit vererek lokal rakip Banca Antovena’yı almış olması çöküşün başlangıcı olmuş görülüyor. Bugün Avrupa Merkez Bankası Başkanı olan M.Draghi de, o zaman İtalyan Merkez Bankası Başkanı olarak bu satın almaya izin vermişti.
Deutsche Bank ve Credit Suisse ise ABD tarafından talep edilen büyük para cezalarının indirilmesi pazarlığını aylar sonra bitirdiler.
ABD bankaları, Bank of America ve de J.P.Morgan kendilerine verilen cezaları kabullendiler. Royal Bank of Scotland, HSBC ve UBS de hala pazarlık etme durumundalar.
Deutsche Bank ise ödeyeceği cezayı 7.2 milyar dolara, yani yarıya indirdi. Bunun 3.1 milyar doları devlete gidecek, 4.1 milyar doları ise vatandaşlara birkaç yıla ödenecek.
Credit Suisse ise 5.28 milyar dolar ceza ödemeyi kabul etti. 2.48 milyarı devlete verilecek ve 2.8 milyarı da vatandaşlara ödenecek.
Barclays ise ceza ödemeyi reddetti. ABD Adalet Bakanlığı İngiliz bankasını ve de bankanın iki üst düzey çalışanını mahkemeye verdi.
Barclays 2005 yılından 2007 yılına kadar 36 işlemde 31 milyar dolar değerinde çok sorunlu ipotek destekli ama değersiz menkul kıymet satmıştı.
Tabii bu cezalar daha işin başı. Avrupa’da ceza alacak daha birçok banka olduğu da biliniyor.
aralarında öyle bankalar varki ( özellikle ingiliz ! ) direkt yeryüzündeki tüm faaliyetlerini sonlandıracaksın..aksi halde insanlığa gün yüzü yok ! o kadar..
merak ediyorum 2017 hsbc ne bekliyor
göstermelik cezalar bunlar..o bankaların piyasa değerinin yüzde 1-2 sine denk geliyor..veya bir yıllık karının yarısının yarısı..ver adam gibi cezayı göreyim..halkın gazını alıp adaletli devlet görünmeye çalışıyor..ceza sebebi ile zaten o banka ödediği cezayı yıllar önce kazanmış olduğu için iade ediyor..zararı yok..
Biu cezalarda indirim yapilıyorsa maalesef işin ciddiyeti anlaşılmamıştır.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.