<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaÇeyrek altın 10 TL düşecek----

Çeyrek altın 10 TL düşecek

Çeyrek altın 10 TL düşecek
13 Mayıs 2013 - 08:01 www.finansingundemi.com

Kuyumcular Odası Başkanı Alaattin Kameroğlu vatandaşı uyardı: "Fiyatlar hâlâ yüksek, 10 gün içinde fiyatlar düşer"

Küresel krizde başta merkez bankalar olmak üzere büyük küçük bütün yatırımcıların ilgi odağı haline gelen altın geçen ay şok düşüşler yaşadı. Büyük yatırımcıların hisse senetleri ve dolara yönelmesiyle altının onsu 1500 dolarlardan 1300 dolarlara kadar gerilerken, içeride de çeyrek altının değeri 130 liraya kadar düştü. Fiyatlardaki gerilemeyi fırsat bilen yatırımcılar altına yönelirken, aşırı talepten çeyrek altın karaborsaya düştü.
Akşam'ın haberine göre, altın son haftalarda tekrar toparlanma sürecinde ama önümüzdeki süreçte nasıl bir seyir izleyecek? Altına yatırım için doğru bir zaman mı? Nasıl bir strateji izlemeli. Bütün bu konuları İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Alaattin Kameroğlu ile konuştuk.
- Nisan ayındaki hızlı düşüşten sonra altın toparlandı. Bundan sonra ne olur?
ALTININ şu andaki seyrine bakacak olursak bence hala altın güvenilir yatırım aracı. 2008 yılının başlarında altının onsu 500 dolarlardan 2011 ortasında 1950 dolarlara kadar çıktı. Şu son 2 ay içinde ise altının onsu hızlı bir düşüş yaşadı. Ama bundan sonra fiyatlar ne olur? Tahmin yürütemiyorum.
- Peki altının iniş ve çıkışını neler etkiliyor?
ESAS düşüş ve çıkışa dünyadaki büyük yatırımcılar etkili. Merkez bankaları, uluslar arası büyük şirketler... Ayrıca dünyadaki siyasi ve ekonomik gelişmeler de fiyatlarda etkili oluyor.
- Altındaki düşüş talebi nasıl etkiledi?
BU tabii hem büyük hem küçük yatırımcı için bir fırsat demekti. Aşırı talepten fiyatlar suni olarak arttı. Düğünü, nişanı olan çeyrek, Cumhuriyet altını, 22 ayar tel bilezik aldı. Aşırı talep nedeniyle Darphane'nin ürünler bulunmaz oldu.
NİSAN'DA STOKÇU KAZANDI
- Kimler haksız kazanç elde etti?

Bir çeyrek altında 25-30 liraya yakın işçilik oldu. Tarihinde böyle bir şey yok. Normalde bir çeyrek altında kuyumcunun vatandaşa satacağı rakam 5 ile 8 lira arasında olması gerekirken bu 25-30 liraya kadar çıktı. Vatandaşın cebinden haksız bir şekilde para çıktı. Birilerinin de cebine de haksız şekilde para girdi. Bu paralar küçük kuyumcunun değil, Darphane'ye yüklü miktarda mal bastıran sermayedar kuyumcuların, stokçuların cebine girdi.
İŞÇİLİK 7-8 TL OLMALI
- Şu anda altın alımı için zamanlama uygun mu?

Evet, ancak çeyrek altını biraz daha beklemek gerekir.
- Çeyrek altın hangi seviyeden alınabilir?
Külçe altının gramı 84 lira ise çeyrek altının satış fiyatı 143-145 lira olmalı. Bir hafta 10 gün içinde bu rakamlara iner. 148 liralık çeyrekte 14 liralık işçilik var. Olması gereken rakam 7-8 TL. Vatandaş şu anda her bir çeyrek altında 10 lira fazladan para ödüyor.
KULPU FİYATI ETKİLEMEZ
- Yatırım amaçlı altın almak istiyorum. Ne önerirsiniz?

Yatırım amacıyla Cumhuriyet, çeyrek altın, 22 ayar tel bilezik alabilirsiniz. Veya külçe altın alınabilir.
- Çeyreğin kulplu veya kulpsuz olması sattığımız zaman satış fiyatını etkiler mi?
Çeyrek altınlar Darphane'den kulpsuz olarak çıkar. Dışarıda kulplanır. Herhangi bir zincire takmak isterseniz kulplu olması gerekir.
6 BİN İŞYERİ KAPANDI
- Türkiye genelinde ne kadar kuyumcu var?

Tahmimizce 25 bin kuyumcu, 5 bin tane de imalatçı var.
- Küresel kriz kuyumcu esnafını nasıl etkiledi?
2008 yılındaki finansal krizde altının ciddi şekilde yükselmesinden sonra altın takıya talep çok azaldı. Dünyanın en büyük ihracatçısı İtalya ve Türkiye, en çok bizi vurdu. Hem perakendecilik hem imalathane düzeyinde 5-6 bin işyeri kapandı. 15 bin kişi işsiz kaldı.
FİYATLAR GERÇEKÇİ DEĞİL
- Yastık altında ne kadar altın var?

Biz Türkiye'de yastık altında 1000 ton civarnda altın olduğunu tespit ettik. Bankalar yastık altına yöneldi. Bankaların altını toplamasındaki eylem şekli yanlış. Bankalar ya gidip rafineri ya da bir marka altında şubelerinde topluyorlar. Ama orada altını toplayan banka değil, bir rafine, bir marka bunlar kendi firmalarının çıkarlarını korumak zorunda olduğu için düşük değer tespiti yaparak vatandaşı mağdur ediyorlar.
ÇİVRİL'DEN KUYUMCU ÇIKAR!
- Kuyumcu esnafı nasıl bir profile sahip?

İmalatta, Ermeniler ve Süryaniler ağırlıkta. Perakendede Trabzon, Erzurum, Trakyalı göçmenler ağırlıklıkta. Bizim Denizli deyince Buldan ve Babadağ'dan çaputçu çıkar, Çivril'den de kuyumcu çıkar! SAHTESİNİ ANLAMAK ÇOK ZOR
- Sahte altını nasıl anlarız?

Halk bunu ayırt edemez. Elmaya ihtiyacım olduğunda gidip manavdan veya pazardan alıyorum. İlaç alacağım için eczaneye gidiyorum. Altın alacaksanız güvendiğiniz, bildiğiniz, devamlı alışveriş ettiğiniz veya size güven veren kuyumcudan almalısınız. Vitriniyle, duruşuyla devamlı orada kalıcıdır. Vatandaş faturasını belgesini mutlaka almalı. En azından elinde kanıt olur.
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sinan13 Mayıs 2013 12:57

    Kuyumcular altının iniş çıkışlarından yararlanmak haksız kazanç sağlamak amaçlı fiyatları değerinden yüksek tuttular ve alıcıya 10 tl fazlasına sattılar yenimi uyarıyorsunuz.