Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ceviz tüketimi artıyor. Üretim yetişmiyor. İthalat yapıyoruz. Tüketici satın aldığı cevizin yerli mi, ithal mi olduğunu bilemiyor.
Şimdilerde Ukrayna ve Moldova’dan ithal edilen cevizlerin kabuklu toptan fiyatı 10 TL dolayında. İç cevizin fiyatı kırıntı durumuna göre değişiyor. Yüzde 100 kelebek denilen, yarım parçalı iç ceviz 32 TL. Yüzde 20-30 parçalı iç ceviz 22 TL.
Marketlerde cevizin kabuklusu 20 TL’den, iç ceviz 50 TL’den satılıyor. Kuruyemişçilerde iç cevizin kilosu 70 TL’den başlıyor.
2015 yılında içeride 190 bin ton ceviz üretildi. Talebi karşılamadı. 40 bin tona yakın ceviz ithal edildi.
On yıl önceleri 170 bin dekardaki ceviz ağaçlarından yılda 125 bin ton ceviz üretiliyordu. 2015 yılında üretim alanları 196 dekara ulaştı. Üretim, 125 bin tondan 190 bin tona ulaştı ama, talep daha hızlı arttı.
Talebi karşılamıyor
Türkiye, birçok meyve türünde olduğu gibi cevizin de yetiştirilebildiği uygun ekolojilere sahiptir. Dünya ceviz üretiminde ABD ve Çin’den sonra üçüncü sıradayız.Üçüncü sıradayız ama üretim iç talebi bile karşılayamıyor.
Ülkemizde ağaç başına verim 33-37 kg arasında değişiyor.
Aşılı ceviz fidanlarda verim aşısızlara göre %50-60 oranında daha yüksek. Aşılı cevizler ise 4 yaşından itibaren meyve vermeye başlıyor.
Aşılı ağaçlarda 6 kg cevizden en az 3 kg iç meyve alınıyor. 5 yaşındaki bir ceviz ağacı 3-4 kg, 8 yaşında 15-20 kg, 12 yaşında 30-40 kg, 14 yaşında 50-75 kg, 20 yaşında 80-120 kg arasında meyve verebiliyor.
Ceviz üreten kazanıyor
Dekara 10 fidan dikildiğinde, dekara verimin verim çağında 1-1.5 tonu buluyor. Göreceli olarak ceviz üretenler diğer tarım ürünlerine göre daha yüksek gelir elde edebiliyor.
Ceviz üretimi, göreceli olarak az emek isteyen, bakımı kolay bir üretim dalı. Ürünün her zaman talebi var. Yakın tarihlerde bir tarım dergisinde, bir ceviz üreticisinin, ceviz ağacı dikmenin önemini anlatan bir yazısını okudum.
Ceviz üreticisi , “Çocuğunuz doğduğunda 3-4 dönüm arazi satın alarak ceviz ağacı dikiniz. Ceviz geliri okul çağından itibaren çocuğunuzun tüm tahsil masraflarını karşılar. Çocuğunuz hayata başlarken de tüm evlilik, ev kurma masraflarını karşılar” diyordu.
GÜNGÖR URAS – MİLLİYET
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.