Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ankara Sanayi Odası'nın 60. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Grand Ankara Otel'de düzenlenen ödül töreninde yaptığı konuşmada, küresel ekonomideki toparlanmanın yavaş ve düzensiz olduğunu belirtti. Kovid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna savaşı sonrası, küresel büyümedeki zayıf seyirin devam ettiğini vurgulayan Yılmaz, jeopolitik risklerin fiyat oynaklığını artırdığını ifade etti. Bununla birlikte, dünya genelinde manşet enflasyonun azalmaya başladığını, ancak çekirdek enflasyonun hala nispeten yüksek seyrettiğini aktardı. Önde gelen merkez bankalarının enflasyonu düşürmek için sıkı para politikası izlediğine dikkat çeken Yılmaz, imalat sanayisinin gelişmiş ülkelerde zayıf durumda olduğunu, ancak hizmetler sektöründe hafif bir toparlanma görüldüğünü belirtti. Türkiye'de ekonomik belirsizliği azaltıcı politikaların hayata geçirildiğini vurgulayan Yılmaz, ekonominin düşmanının belirsizlik olduğunu ve bu belirsizliğin azaltılmasının ekonomiye güç katacağını ifade etti. Yılmaz, 14-28 Mayıs 2023'teki seçimlerin ardından siyasi belirsizliklerin ortadan kalktığını ve halkın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a güven tazelediğini, Meclis'te ise Cumhur İttifakı'nın net bir çoğunluk elde ettiğini belirtti.
"Yerel seçimlerde makro politikaların değişmez"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yerel seçimlerin makro politikaların değişme ihtimali olan seçimler olmadığını belirtti. Orta Vadeli Program ve Kalkınma Planı ile birlikte politika belirsizliklerinin ortadan kalktığını ifade eden Yılmaz, yerel seçimlerin ilin veya şehrin yönetimiyle ve yerel hizmetlerle ilgili olduğunu vurguladı. Makro politikaların tartışılmasının yerel seçimlerle alakalı olmadığını dile getirdi ve bunların spekülatif olduğunu belirtti.
Yılmaz, enflasyonla mücadele, mali disiplinin sağlanması, büyümenin dengelenmesi, cari açığın azaltılması ve rezervlerin güçlendirilmesi için çalıştıklarını söyledi. Türkiye ekonomisinin dünya ekonomisinin üzerinde bir büyüme gerçekleştirdiğini açıkladı. Enflasyonun temel bir mesele olduğunu vurgulayan Yılmaz, uzun vadeli bir mücadelenin gerektiğini ve doğru politikaların izlenmesinin önemini belirtti. Gündelik değişimlere odaklanmak yerine doğru politika çerçevesinin takip edilmesinin önemine değindi.
"Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklenmiyor"
Cevdet Yılmaz, enflasyonla mücadelede olumlu sonuçlar almaya başladıklarını belirterek, ocak ve şubat aylarında enflasyonun beklentilerin üstünde geldiğini ancak bu ivmenin giderek kaybolacağını ve mart ayıyla birlikte düşüşün daha belirgin hale geleceğini ifade etti. Yılmaz, mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklenmediğini, ancak hazirandan itibaren fiilen yıllık bazda belirgin düşüşlerin yaşanacağını ve 2025 yılında yüzde 15 civarında bir enflasyon öngördüklerini söyledi. 2026 yılı için ise tek haneli enflasyona dönüş beklentisi olduğunu belirtti ve bu doğrultuda planlarını yaptıklarını vurguladı.
Ayrıca Yılmaz, dünya ekonomisindeki olumsuz şartlara rağmen Türkiye'nin ihracatında çok iyi bir performans sergilediğini belirtti ve Orta Vadeli Program hedeflerine rahatlıkla ulaşabileceklerini düşündüğünü ifade etti. Cari açıktaki gerilemeye de değinen Yılmaz, cari açığın son dönemde olumlu bir gelişim trendi içinde olduğunu ve bu iyileşmenin özellikle son dönemde ihracatı destekleyen ve ithalatı azaltıcı politikaların etkili olduğunu belirtti. Sürdürülebilir kalkınma açısından cari açığın belli bir seviyeye çekilmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, bu konuda olumlu gelişmeler kaydettiklerini dile getirdi.
"Kadın istihdamında ciddi bir artış söz konusu"
Cevdet Yılmaz, ocak ayında işsizlik oranının %9,1 olduğunu belirterek, 2023 yılının işsizlik oranını tek haneli rakamlarla kapattıklarını ifade etti. Türkiye tarihinde istihdam oranının ilk defa %49'a çıkmasının sevindirici bir gelişme olduğunu vurgulayan Yılmaz, özellikle son çeyrekte kadın istihdamındaki artışın dikkat çekici olduğunu ve kadınların iş gücüne katılımının hızla arttığını söyledi. Kadın istihdamının önemli bir potansiyel olduğunu belirten Yılmaz, kadınların geleneksel olmayan alanlarda da daha fazla istihdam edilmesi gerektiğine inandığını ifade etti.
Yılmaz, Türkiye'nin Yüzyılı vizyonu doğrultusunda politikalarını hayata geçirdiklerini belirterek, yapısal reformların ülkenin ilerlemesi için önemli olduğunu vurguladı. Verimlilik artışının önemine değinen Yılmaz, yeniliği desteklemenin ve verimliliği artırmanın ülkenin kalkınması için temel olduğunu ifade etti.
Erdoğan, Rusya'daki seçimin ardından Putin ile görüştü
Bakan Özhaseki: Kentsel dönüşümden başka çare yok
Cevdet Yılmaz'dan 'sağlık turizmi' mesajı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.