BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYazarlarCesaret, banka sayısının artırılmasıdır!----

Cesaret, banka sayısının artırılmasıdır!

Cesaret, banka sayısının artırılmasıdır!
16 Eylül 2016 - 09:54 www.finansgundem.com

Sözcü yazarlarından Murat Muratoğlu, "Az sayıda bankaya sahip olunca, rekabet yeterince gelişemiyor " dedi

Ekonominin iyi gittiğini anlatmak adına devamlı geçmişle ilgili olarak batan bankaların sayısına değinilir. Unutmamak güzel, ders almak iyi de batanların yerine yenisinin açılmaması hangi akla hizmet ediyor?
Bu bağlamda trafik kazası olmasın diye araba satışını ve kullanımını yasaklamak ne kadar doğru ise Türkiye'nin bankacılık politikası da o kadar doğru… Resmi kayıtlara göre Türkiye'de ilk kurulan banka Akşehir Bankası'dır. Banka ilginç olarak 1916 yılında 50 yıllığına kurulmuş, 50 yılı dolunca 1966 yılında kendi isteği ile faaliyetlerine son vermiştir.

Kapanan çok açılan yok!

Son 50 yılda faaliyete geçen 176 bankadan, 128 tanesi tarih olmuş, kimi kapatılmış, kimi milletin parasıyla beraber batmış. Her biri ülke ekonomisi üzerinde iz bırakmış.
1994 ve 2001 yılında yaşadığı krizlerle birlikte Türkiye, bankalar yüzünden 150 milyar dolar fatura ödeyince gözü iyice korkmuş nitekim az olsun, öz olsun politikası benimsenmiş.
Zira Türkiye'de banka sayısı 71'den 45'e düşmüş. Banka lisansı konusu sıkı kurallara bağlanmış. Sonraki yıllarda iki, üç yabancı ve özel finans kurumlarının faaliyet alanlarının genişlemesi dışında fazla bir lisans verilmemiş.

Yüksek faiz nasıl önlenir?

2015 yılında bankacılık sektöründen elde edilen 26 milyar lira kârı 48 Banka paylaştı. Büyük bölümü 5-6 bankaya gitti. Bu yıl kârlılık hızla artıyor, pastayı yiyen sayısı aynı kalıyor.
Yapısal olarak dönüşüm isteniyorsa Türkiye'de banka sayısı gerek GSMH, gerek nüfus açısından bakıldığında en az 250 tane olmalı…
Az sayıda bankaya sahip olunca, rekabet yeterince gelişemiyor ve bankacılık işlemlerinden alınan yüksek ücret ve komisyonlardan, bankaların reel sektöre yeterince kaynak aktaramamasından ve yüksek faiz oranlarından şikayet ediliyor. Ancak banka sayısı da artsın istenmiyor.
Bu maliyeti kim ödüyor? Yine halktan başkası değil…

Ülkelerin banka sayıları

Finans merkezi olmayı hedefleyen Türkiye'de banka sayısı gelişmiş ülkelerin küsuratı kadar… Almanya'da banka sayısı 2200 civarında… Şube değil, banka!
Ekonomisi bize yakın ülkelere bakarsak nüfusa göre en az banka sayısı yine bizde… Türkiye'de 1 milyon 650 bin kişiye bir banka düşerken, Romanya'da 530 bin, Litvanya'da 307 bin, Çek Cumhuriyeti'nde 278 bin, Ukrayna'da 266 bin, Macaristan'da 264 bin, Portekiz'de 220 bin kişiye bir banka düşüyor…
Yapısal dönüşüm, reform diyoruz ya… Banka sayısını artırmak bunların somut örneğidir. Reform sözle değil, icraat ile olur, cesaret ister. Türkiye'nin geleceği için bu adım atılmalıdır.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Fırat Uysal16 Eylül 2016 14:45

    Rekabetin gelişebilmesi için önce sektörde serbest rekabet ortamı var mı ? Son yapılan yasal düzenlemeler ile Kredi Kartı, Kredili mevduat faiz oranları Merkez Bankası tarafından belirleniyor, Ücret ve Komisyonlara ilişkin ücret artışları, kredi kartı ve kredi taksit sayıları ile kredi finansman oranları tüketici koruma kanununda belirleniyor. Siz cari açığı düşüreceğim diye taksitleri sınılayıp, tüketiciyi koruyacağım diye ücret ve faizleri yasa ile belirlerseniz serbest rekabetten bahsedemezsiniz. Bu yasal düzenlemelerin mevcut bankacılık sektörü karlılığı üzerindeki etkisi, buna karşılık bankaların almış olduğu önlemler nedeniyle kapanan şube sayıları ve insan kaynağındaki küçülmeyi incelemekte yarar var. Sistem yatırım riskini karşılayacak karlılığa ulaşmadığı sürece yeni oyuncu gelmez. ROE’lerin ne seviyede olduğu ortada, o nedenle halen sistemde satılmayı bekleyen ancak alıcı çıkmayan bankalar var. Bugünkü ortamda BDDK lisans dağıtsa banka sayısı artmaz.

  • Koray Dintel16 Eylül 2016 11:39

    Valla çok haklı... Ne öyle hep aynı bankalar? Küçük, bölgesel veya işkolu bankaları da olmalı... Ziraat, çiftçiden başka herkese kredi veriyor! Bu sayede kovulan bankacılar da kolay iş bulabilir...

  • temel16 Eylül 2016 10:27

    basiretsiz hükümetler onlarca bankayi batirmasaydi simdi bizimde yüzlerce bankamiz olurdu.