Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Marmara depremi sonrasında hayatımıza giren Özel İletişim Vergisi'ne (ÖİV) internet ayarı yapıldı. Cep telefonlarında ön ödemeli TL yüklemeli hat kullananlar internet için fazladan ödedikleri vergiyi iade alabilecek. Fazladan alınan vergi tutarı birer aylık dönemler itibarıyla hesaplanıp, hesaplama yapılan ayın sonuna kadar abonelere bildirilecek. Bilgilendirmenin nasıl yapılacağı daha sonra netleşecek.
Türkiye'de BTK verilerine göre, 37.4 milyon mobil internet kullanıcısı var. Bunların yaklaşık yüzde 47'si ön ödemeli hat kullanıyor. Yani yaklaşık 34 milyon ön ödemeli hat abonesi var. Ancak tebliğ ön ödemeli hat sahiplerinin hepsini kapsamıyor. Mevcut sistemde, ön ödemeli hattı olup belli bir paket üzerinden ses ve data kullananlar için ÖİV tutarı faturada ayrı ayrı belirtiliyor. Uzmanlar, yeni tebliğin sadece TL yüklemeli hatlar için geçerli olacağını belirtiyor. Düzenlemeden faydalanacak kişi sayısının da 5 milyonu bulabileceği belirtiliyor.
NAKİT DE OLABİLECEK
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Özel İletişim Vergisi Genel Tebliği'nde yaptığı değişiklik dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğde, mobil internet erişim hizmeti ile diğer mobil elektronik haberleşme hizmetleri birlikte kullanılabildiğinde ÖİV yüzde 25, sadece mobil internet erişim hizmeti olarak kullanılması durumunda ise yüzde 5 olarak hesaplanması yer alıyor. Bu durumda, internet erişimi hizmetlerinde ÖİV yüzde 5 olarak uygulanacak. Operatörler, internet erişim ve diğer haberleşme hizmetini birlikte veriliyorsa bunları teknik olarak ayrıştırıp, faturada hizmet türünü gösterecek.
İnternet erişim hizmeti tutarı üzerinden fazladan tahsil edilen ÖİV tutarı birer aylık olarak hesaplanacak. O dönemi takip eden ay sonunda abonelere iade işlemi yapacak. Aboneler bu bedelin hatlarına yüklenmesini isteyebilecekleri gibi tercihen nakit olarak da alabilecek.
MARMARA DEPREMİYLE BAŞLADI
Özel İletişim Vergisi (ÖİV) 1999'da yaşanan büyük depremin ardından geldi. O dönem adı 'dayanışma vergisi' olarak öne çıktı. 2000 yılı sonuna kadar uygulanacaktı. 31 Aralık 2000'de önce 4605 sayılı Kanun ile 31.12.2002 tarihine, ardından 4783 sayılı Kanun ile 31.12.2003 tarihine kadar uygulanmak üzere uzatıldı. 2003'te süreklilik arz eden bir vergi oldu. Türkiye 3G'ye geçmeden önce mobil internetin cazibesini artırmak için vergide indirim yapılmıştı. Cep faturasında yüzde 25 olan ÖİV, sabit internet ve mobilde yüzde 5'e indirilmişti.
Timur Sırt / Sabah
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.