Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bir şirketin CEO'su hastalandığında, bu sadece bir kişiyi etkilemekle kalmaz, aynı zamanda bütün bir hissedar grubunu da etkiler. Söz konusu durum, İngiliz bankası Barclays'in CEO'su C.S. Venkatakrishnan’a kanser teşhisi konulmasıyla bir kez daha gözler önüne serildi. Venkatakrishnan, ihtiyaç duyacağı 12 ila 16 haftalık tedavi boyunca, periyodik olarak evden çalışırken, bankayı yönetmeye devam etmeyi planladığını söylüyor.
Hissedarlar CEO'nun sağlığı ile ilgili endişesini paylaşsalar da hastalık süreci çalışanlar, müşteriler ve bankacılık topluluğu için beklenmedik fırsatlar da getirebilir.
Üst düzey bir yöneticinin hastalığının, sağlık izni almasının veya hastaneye kaldırılmasının duyurulmasından ardından şirketlerin hisse senetleri düşme eğilimindedir. Zira yatırımcılar hasta bir patronun operasyonları ne kadar etkili bir şekilde yürütebileceği hakkında veya CEO'daki olası bir değişiklik üzerine spekülasyon yapılabilip yapılamayacağını merak eder. Georgia Üniversitesi’nin bir araştırmasına göre ABD şirketlerinde bir yöneticinin hastalandığını duyurmasının ardından hisse senetlerinin ertesi gün neredeyse %2 oranında düştüğünü ortaya çıkardı. Ortalama bir S&P 500 şirketi için bu düşüş 133 milyon dolarlık zarara denk geliyor.
17 yıl boyunca 12.753 Danimarkalı firmayı izleyen Journal of Finance’in analizine göre, bir CEO’nun 10 gün boyunca hastanede yatması, firmaların faaliyet kârlılığını yaklaşık yüzde 0,5 puan azaltıyor ve mali risklerini artırıyor. CEO’ların hastaneye yatış süresi 5 günden az sürdüğünde ise hiçbir etki tespit edilmedi.
Kârlılıktaki düşüş CEO daha genç olduğunda, işinde daha yeni olduğunda veya daha eğitimli olduğunda daha belirgin bir şekilde hissediliyor. Araştırmacılara göre CEO’ların çok yetenekli olduğu veya aranan becerilere sahip olduğu algısı hissedarların spekülasyon yaratmasının sebebi olarak da görülebilir.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre İngiliz bankası Barclay’s’in CEO’su Coimbatore Sundararajan Venkatakrishnan, geçtiğimiz günlerde hodgkin dışı lenfoma tedavisi gördüğünü açıkladı. Bir çeşit lenf kanseri olan hastalığın erken teşhiste yakalandığı belirtiliyor. 56 yaşındaki bankacı 6 haftadır CEO koltuğunda oturuyordu. Venkatakrishnan’ın Massachusetts Teknoloji Üniversitesi’nden (MIT) doktora derecesi bulunuyor.
Hastalığın bankanın hisse fiyatlarını ne kadar etkilediği tam olarak belli değil. ABD'deki başka bir çalışma, yöneticilerin kanser olduklarını duyurmalarının ardından şirketlerin hisse senetlerinde hiçbir etki görmedi. Ancak Danimarkalı çalışma, kanserle ilgili hastaneye yatışların oldukça önemli olduğunu gösteriyor.
Barclays’ın CEO’su kanser oldu
Ofise dönüş savaşında patronlar kaybediyor
Uzaktan çalışma patronlar için de kârlı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.